• December 3, 2023

Znaci da vaša veza nije vredna borbe – WANNABE MAGAZINE

Održavanje ljubavnog odnosa zahtevan je posao. Prava, duboka i trajna ljubav, izvire iz veze pune poštovanja, iskrenosti, pažnje, razumevanja – na dnevnom nivou. Pre ili kasnije, shvatite da je potrebno mnogo više od iskrenih osećanja da bi veza funkcionisala. A kada dođete u situaciju da se zapitate da li je vaša veza vredna borbe i spasavanja – ovo su znaci da nije.

Češće ste u vezi nesrećni, nego srećni

Premalo je toga što vas u tom odnosu ispunjava i usrećuje i često se osećate usamljeno. A biti sam u vezi, gore je nego biti zaista sam. Ma koliko se trudili da poboljšate odnos, to ne možete uraditi sami. Kada obavljate sav posao, u suštini sebe osuđujete na žrtvu i jad, a drugu osobu oslobađate odgovornosti za njen deo ulaganja. Dajete više nego što primate i to vas čini nesrećnim, čim prođe osećaj čistog zadovoljstva zbog sopstvenih osećanja i svesti da imate toliko toga da date i da uživate u tome. Ne možete sami – neko mora da ceni to što dobija od vas i da uzvraća na pravi način. Iako ni jedna veza nije savršena, ovo merilo je univerzalno – trebalo bi da ste češće i više srećni, ispunjeni i zadovoljni u odnosu, nego nesrećni, usamljeni, zapostavljeni.

Partner se ponaša uvredljivo

Svaki oblik ponižavanja i agresije, jasan je znak da ste u toksičnom odnosu. Nema opravdanja za partnera koji vas vređa svojim ponašanjem, koji zanemaruje vaša osećanja, maltertira vas, verbalno ili fizički. Nasilan partner, a samim tim i veza, čini vam trajnu štetu. Agresivnost i vređanje nikako nemaju tendenciju da se smire i nestanu, već da se razvijaju i eskaliraju, utičući na sve aspekte života. Ako se stalno osećate kao da „hodate po jajima“, zadržavate dah i pazite da ne povučete okidač, koji će dovesti do neprijatnog i neželjenog ponašanja partnera, vreme je da se povučete i izađete iz tog odnosa.

Preterana posesivnost

To može delovati kao znak ljubavi, ali preterana posesivnost i ljubomora koja uz to ide, znak je nesigurnosti i često je patološka i povezana sa sputavanjem koje vam partner nameće, da bi odagnao svoju nesigurnost. To postaje kontrola, koja preuzima vaš život i na kraju se nađete u odnosu u kome nijednu odluku ne možete doneti samostalno, čak ni o tome šta ćete obući i kada ćete se videti sa prijateljima. Možda će vam biti trebano mnogo vremena da shvatite šta se dešava, ali kad vidite da ste potpuno isključeni i ograničeni u svim aspektima života i da zapravo nemate svoj život, pitaćete se kako ste uopšte dozvolili da dođe do toga. Posesivnost je štetna, neprijatna i manipulativna i vremenom postaje sve gora i dovodi do najozbiljnijih problema u vezi i u životu.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Konte: Očekivanja su mi porasla posle ove utakmice – Sportklub

Read Next

Šta je ezoterična astrologija i kako se razlikuje od horoskopa? – WANNABE MAGAZINE