Znaci da vam ego sabotira sposobnost da volite – WANNABE MAGAZINE

Imate ego. Možda niste svesni njegove veličine, odnosno, načina na koji vas sabotira, ali morate računati sa iznenađenjima. Ovo su znaci da je ono što vas sprečava da budete zadovoljni u ljubavi i da imate stabilan odnos – vaš ego.

Sumnjate da je nešto moguće, zato što vam se to nije dogodilo ranije

Oslanjate se na svoje iskustvo i to vam se čini razumno i logično. Ali, zaboravljate da je iskustvo ograničeno, odnosno, da se širi jedino novim iskustvima. Ego voli rutinu i navike, one utvrđuju zonu komfora u kojoj ste sigurni i samouvereni. Deo vas koji se boji promena, opire im se i ne prihvata ih, pripada egu. Da li je to veći deo vas? Ali, promene počinju u umu, menjanjem šema i obrazaca koje poznajete, a kad se opirete promenama, onda ostajete zaglavljeni u postojećim obrascima.

Ukoliko stalno sumnjate, pothranjujete i negujete sumnju i na taj način kreirate ono što vam se događa. Čim otvorite um, on upija nove informacije i uviđa nove mogućnosti. Šta to znači za vaše bliske odnose? Ako vaš ego detektuje nekog kao ugrožavajućeg, suviše drugačijeg, ili suviše dobrog za vas (ili bilo šta „suviše“), on inhibira vašu sposobnost da otvorite srce (jer otvaranje srca prati i otvaranje uma, a to znači promenu perspektive, a to znači da ego više nije glavni).

Tražite trenutna zadovoljstva

Impulsivno ponašanje i posezanje za lako dostupnim utehama i zadovoljstvima, jeste odlika potrošačkog društva u kome živimo i koje obezvređuje trajne vrednosti. Lako vam je da se zaljubite i uletite u odnos, ali u njemu brzo sagorite i nikad ne prođete kroz sve faze razvoja odnosa. Vaš ego sasvim dobro funkcioniše u tome – on voli instant zadovoljstva i površne odnose i ne zanima ga suština. Za dosezanje suštine, za razvijanje odnosa i za upoznavanje nečije duše, potrebno je vreme, energija, pažnja i napor – i to se ne može ubrzati i promeniti, to je proces.

Verujete da je bolje da ne osećate ništa, nego da osećate bol

Ne možete selektivno odbaciti osećanja – kad se zatvorite i „odsečete“ da ne biste doživljavali bol, onda se zatvarate i za sva druga osećanja. Kvalitet i intenzitet vašeg emotivnog života (i kapaciteti vašeg srca) padaju i smanjuju se. Kao ljudska bića imamo emocionalni odgovor na sve, a emocije nisu na dugme. Ako smatrate da ste ih isključili, zapravo ste ih samo potisnuli, a ono što je potisnuto, manifestuje se na druge načine. Možete razviti razne psihološke probleme i poremećaje, kao i fizičke slabosti i bolesti, potiskivanjem osećanja. A ego će se postarati da sažaljevate sebe, verujući da imate mnogo problema i da morate da se čuvate i pazite.

Vaša emotivna odvojenost od sebe utiče na vaše odnose

U bilo kojoj vrsti odnosa, ego moramo staviti u drugi plan da bismo postali osetljivi na emocionalne i psihološke potrebe i odgovore drugih ljudi, da bismo ostvarili kvalitetnu i zdravu interakciju. Odnosi se zasnivaju na povezanosti, a ako niste povezani sa sobom, sa svojim osećanjima, ne možete biti povezani ni sa drugim ljudima, na dubok i prisan način. Ostavljanje ega po strani znači da možete da prepoznate emotivnu reakciju druge osobe na vaše ponašanje i da to neće biti uvek odgovor koji ste očekivali, ili predvideli. Ako se stalno isključujete i odvajate od svojih osećanja (i problema), onda očekujete da druga osoba radi to isto, u suprotnom vas uznemirava i izvodi iz ravnoteže.

Ljudi koji su više usklađeni sa svojim emocijama i otvoreno ih izražavaju, nisu nestabilni i nepouzdani, oštećeni, preosetljivi. Samo su povezani sa sobom. To što ste navikli da krijete osećanja, ne obavezuje drugu osobu da radi to isto, da vas ne bi uznemiravala. Dve „diskonektovane“ osobe ne mogu razviti prisan odnos, a jedna „diskonektovana“ osoba ne može ostati u odnosu sa povezanom osobom, jer je to suviše uznemirujuće za nju (a za drugu osobu toksično).

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

“Komanduješ odbranom kao maestro” – Sportklub

Read Next

Napustio nas je francuski dizajner Thierry Mugler, a ovo su modni momenti po kojima ćemo ga pamtiti – WANNABE MAGAZINE