Završeno izlaganje Novakovih advokata: Šta će sud odlučiti? – Sportklub

Saslušanje po žalbi najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića na ukidanje vize za ulazak u Australiju počelo je u nedelju u ponoć po srednjoevropskom vremenu. Advokati srpskog igrača izneli su svoje argumente. Očekuje se izlaganje predstavnika vlasti, posle čega će biti doneta konačna odluka.

Povezane vesti

Prvi su argumente izložiti advokati srpskog tenisera, koji je već pet dana u izolaciji hotelu namenjenom izbeglicama u Melburnu. Novakovi pravni zastupnici fokusirali su se na ono što se Đokoviću dogodilo na aerodromu i način na koji su se prema njemu odnosili zvaničnici, istakavši da pri tom njihov klijent nije prekršio nijedno pravilo, te da nije bilo osnova za ukidanje vize.

Takođe, istakli su da je Đoković ispoštovao sve procedure koje se zahtevaju od osobe kojoj je odobreno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, a koje izdaju dve nezavisne stručne komisije.

“Ovde su profesor i eminentno kvalifikovani lekar pripremili i pružili podnosiocu predstavke medicinsko izuzeće. Pored toga, to medicinsko izuzeće i osnovu na kojoj je dato odvojeno je dala dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je šta je ovaj čovek više mogao da uradi”, zapitao se u jednom momentu sudija Entoni Keli.

Sledi izlaganje advokata Kristofera Trana, predstavnika savezne Vlade Australije.

Očekuje se da nakon toga takođe usledi pauza tokom koje će sudija Entoni Keli doneti odluku, a to znači da konkretnu informaciju nećemo dobiti do ponedeljka ujutro.

Novak Đoković navijači
REUTERS/Loren Elliott

Podsetimo, Đokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, pošto su federalne vlasti saopštile da prethodna infekcija koronavirusom nije dovoljan osnov za izuzeće.

Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz tražila je odlaganje saslušanja do srede, ali je sud njen zahtev odbacio.

Prvi put je u javnosti o celoj situaciji u danu odluke govorio i direktor turnira Kreg Tajli.

Izlaganje Đokovićevih advokata:

23:10 Mediji iz Australije u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu prenose da advokatski tim Ministarstva unutrašnjih poslova insistira na tome da Novak Đoković nikada nije dobio uverenje da će mu medicinsko izuzeće omogućiti da uđe u zemlju.

Takođe, potvrđuju da je svetski broj jedan nevakcinisan, a pravni tim australijske vlade rekao je uoči žalbenog saslušanja u ponedeljak da ne postoji valjan razlog da se Đokoviću odobri pristup turniru koji počinje 17. januara.

23:30 Novinari se okupljaju ispred hotela u kome je smešten Novak Đoković.

23:55 “Ovo je najveći sportko-diplomatski skandal u istoriji. Ovo je kršenje ljudskih oprava. Novak je ispunio sve uslove da bude u Australiji i učestvuje na Gren slem turniru,” rekao je Đorđe Đoković, brat prvog igrača sveta.

00:08 Prošla je ponoć po srednjoevropskom vremenu, a saslušanje u Melburnu još nije počelo. U pitanju su tehnički problemi sa lajv stimom.

00:23 Oglasio se i Endi Mari koji je “potkačio” doskorašnjeg britanskog ministra za Bregzit Dejvida Frosta uz video u kome Đorđe Đoković pokazuje Novakovu trofenu sobu.

00:35 I dalje se čeka da se osposobi prenos uživo…

00:38 Portparol suda je izjavio da je ročište u toku, ali prenos uživo još nije. Tehnička služba pokušava da reši problem. Dakle, nemoguće je dobiti bilo kakvu informaciju dok kamere ne prorade, a da li će da prorade…

00:48 Novinarka Karen Svini je na tviteru napisala da se ročište iza zatvorenih vrata kosi sa načelima otvorene pravde na kojima se temelji ustav Australije i da takav scenario nikome ne donosi ništa dobro.

00:58 Sudija Entoni Keli ispituje Đokovićev pravni tim o spisima koje su mu dali u nameri ukidanja vize i traži od njih da prođu kroz vremensku traku Đokovićevog intervjua na carinskoj kontroli. Đokovićev tim tvrdi da su obaveštenja bila unapred ispisana.

“Apsurdno je misliti da je delegat stigao u 4 ujutro i dao podnositelju zahteva kopiju dela C pre nego što je bilo intervjua,” rekao je sudija Keli.

Đokovićevi advokati odgovorili su da je obaveštenje o nameri ukidanja vize dobio u 3:55.

01:02 Jedan od Novakovih advokata Nik Vud je naglasio da je odluka o odbijanju vize neisipravna jer nije jedna osnova, već kombinacija dve. Kaže da su razlozi odbijanja “zbunjujući spoj razloga.”

01:08 Sudija Keli je primetio da je jedan osnov na koji se delegat oslonio kada je odlučio da poništiti Đokovićevu vizu sledeći: “njegova prisutnost u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi ili mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost australske zajednice ili segmenta australijske zajednice”.

Vud je tvrdio da je to “više od pravopisne greške” u odluci, već “zbunjujuća mešavina dvaju osnova”, uključujući posebnu tvrdnju da podnositelju zahteva nije bio odobren ulazak.”

01:13 Đokovićev advokat Nikolas Vuds optužio je izaslanika australijske vlade za “potpuni nedostatak dokaza” u delu obaveštenja u kome su morali da objasne zašto postoje razlozi za ukidanje vize.

Print screen

Vuds je rekao da opis da su “svi i samo” prethodni dokazi bili temelj za odluku znači da bi bilo koji problem u ranijim dokazima može poništiti konačnu odluku.

“Gospodin Đoković je dao izjavu da ima medicinsku kontraindikaciju. U sklopu te izjave nije morao da pruži dokaze, iako jeste.”

On je dodao da pojedinac koji naglasi da ima medicinsku kontraindikaciju od vakcinacije “može da pruži dokaze o toj stvari od strane doktora”. Naglasio je “može”, ne “mora”.

01:23 Sudija Keli je napomenuo da bi zahtev za pružanjem dokaza zahtevao parlament, bilo po uredbi ili zakonu, da je to bilo namerno, i napominje da postoji 30 kaznenih penala prema Zakonu o biološkoj sigurnosti za kršenje – tj. dovođenje u zabludu u izjavama kao sredstvo odvraćanja (30 kaznenih penala je oko 5.500 dolara).

Keli je takođe napomenuo da neće morati da traži više vremena za usmene podneske pre 13.45 sati po lokalnom vremenu, što je otprilike tri sata nakon početka razgovara. Nakon toga reč će dobiti advokati koji zastupaju vladu. Prvobitno je ročište bilo zakazano za 15 sati (5 po srednjoevropskom vremenu).

01:32 Sudija Keli je primetio da je Đoković u intervjuu rekao “ako mi dopustite da razgovaram sa ljudima, pokušaću da dobijete ono što želite”.

Njegov advotak je odgovorio da je “učinio sve što je u njegovoj moći da pruži sve” što je mogao i “zaista je pružio medicinske dokaze pre nego što se ukrcao u avion”.

Vuds je ponovno da je “očigledno netačno” da određivanje biosigurnosti zahteva i deklaraciju o izuzeću i dokaz o izuzeću. Samo prvo je potrebno, tvrdi Đokovićev tim.

“Svaki zaključak da je Đoković prekršio odluku je pogrešan”, istakao je Vud. “Đoković je pružio dokaze i pre ukrcavanja i po dolasku.”

01:40 Prolazi se kroz Đokovićevu putnu deklaraciju pre nego što je stigao u Australiju. Popunio je njegov agent. Njegov advokat Nikolas Vud u zahtevu za proglašenje vakcinacije navodi da je Đoković tvrdio da se ne može vakcinisati iz medicinskih razloga.

Kada je od njega zatraženo da pruži dokaz, Đoković je dostavio dokument o medicinskom izuzeću od CMO u Tenis Australija.

Keli kaže da je „stvar koja me je zaista zaokupila“ status dokumenta priloženog Tenis Australija, i postavlja pitanje zašto ga nije prihvatio delegat koji je doneo odluku o vizi:

Darrian Traynor/Getty Images

“Ovde su profesor i eminentno kvalifikovani lekar pripremili i pružili podnosiocu predstavke medicinsko izuzeće. Pored toga, to medicinsko izuzeće i osnovu na kojoj je dato odvojeno je dala dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je ’šta je ovaj čovek više mogao da uradi?, pita se sudija Keli.

01:49 Vud je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da je Đoković ispunio uslove za putovanje bez karantina.

On je dao izjavu, pružio dokaze iako nisu bili potrebni, a zatim je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova ocenu da prijava ispunjava uslove za putovanje bez karantina.

Đoković u transkriptu razgovora sa carinicima kaže da je bio zbunjen, da je sve uradio kako treba, a ako nije onda bi voleo da se obrati advokatima za savet.

01:52 Prenos saslušanja je ponovo nedostupan.

02:12 “Mnogi tvrde da proces izgleda ide u Đokovićevu korist. Ponekad se čini tako, ali prerano je reći,” tvitnula je novinarka Karen Svini.

02:17 “Pretpostavljam, nakon čitanja podnesaka, da će Sud odlučiti da Đokoviću nije uskraćena proceduralna pravičnost… (i) da Đoković može biti deportovan,” rekao je profesor Partik Kejzer, dekan fakulteta.

02:20 “Smernice Australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI) nisu jasne i to je razlog zašto je ova stvar pred sudom. Pravila mogu da budu pravila, ali nisu kristalno jasna,” primećuju pojedini tamošnji novinari.

02:23 Prenos uživo je ponovo “pao”. Mnogo problema sa strimom…

02:33 Navodno je bila kratka pauza, ali proces bi uskoro trebalo da bude nastavljen.

[embedded content]

02:45 Đokovićev advokat prolazi kroz proces za one koji ne mogu da se vakcinišu protiv Covid-19 iz zdravstvenih razloga.

“PCR je potvrdio infekciju“, kaže Vud.

On je dodao da nije preporučljiva vakcinacija i da bi imala ograničenu korist za nekoga ko je nedavno imao Covid-19, u kombinaciji sa rizikom od štetnog efekta.

03:00 Vud kaže da je delegat ministra koji je doneo odluku o ukidanju Đokovićeve vize nije pružio dokaze da prethodna infekcija virusom korona nije dovoljan razlog za medicinsko izuzeće.

03:05 Sudija Keli je naložio da Novaku Đokoviću bude omogućeno da prisustvuje saslušanju još u nedelju. To znači da je srpskom teniseru dozvoljeno da napusti hotel Park, u kojem je boravio prethodnih dana.

03:20 Novakovi advokati iznose argumente u vezi sa njegovim iskustvom na aerodromu. Kako se navodi, to je ključni deo jer žalba proizilazi iz načina koji su prema njemu postupali zvaničnici.

Ističe se da je postupak bio nepravedan prema Đokoviću, kome nije dozvoljeno da razgovara sa advokatima.

Srpski teniser je rekao da mu je poručeno da prihvati ukidanje vize kako bi njegov pravni tim ujutru znao čime da se bavi. Njegov advokat kaže da su ti uputi bili pogrešni i očigledno nepravdeni.

„Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli to više vremena. Ponašanje delegata i oficira bilo je nerazumno”.

Sudija Keli se usaglasio sa ocenom advokata da je na tenisera izvršen pritisak.

Time je završeno izlaganje Đokovićevih advokata, koji su predložili puštanje srpskog asa.

#social-embed_6

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

UPOZORENJE OD SVETSKIH CENTARA – ŠEST OPASNIH SIMPTOMA OMIKRONA – Beograduživo.rs

Read Next

Vaš astrološki kalendar za 2022. godinu – WANNABE MAGAZINE