Zašto veza ne može da uspe (sa nekompatibilnim partnerom)

Ako vam veze ne uspevaju, iako ste u stanju da se zaljubite, da nekoga prihvatite takvog kakav je i iskreno mu pružite sve ono od čega se ljubav sastoji – poverenje, brigu, pažnju, vreme, nežnost, razumevanje – verovatno se radi o tome da pokušavate da ostvarite ljubav sa nekompatibilnim partnerima. A to neće ići. Kao što vam ne može biti udobno u cipelama koje su vam tesne i žuljaju vas, ili su vam velike i spadaju s nogu dok hodate, tako ne možete postići skladan odnos sa osobom koja vam ne odgovara. Ograničavaće vas i sputavati, poput tesne obuće. Ili će vas frustrirati osećanjem da ne možete da ispunite njena očekivanja, da nema pravog „lepka“ među vama. 

Ako niste par, sva ljubav ovog sveta neće biti dovoljna da vas upari. Niko tu nije kriv – svako od vas je ono što je i ne može i ne treba da se smanji ili postane neko drugi, zbog ljubavi. Ali vi ćete pokušati, verovatno. Zapravo, verovantije je da ćete se truditi svim silama da se prilagodite i uskladite, nego da ćete odustati i reći sebi u samosvesti i samopoštovanju „žao mi je, ovo ne ide, ova osoba mi ne odgovara, ne želim da gubim vreme, jer sigurno mogu da nađem nekog sa kim ću se bolje i lakše slagati“. Nekog pored koga ćete moći da se osećate sasvim dobro zbog onog što jeste. Kome ćete se sviđati baš takvi kakvi ste. 

Ali vi ste pokušavali, ili upravo pokušavate (ili obećavate sebi da to više nećete raditi), da se prilagodite partneru koji je nesiguran, kome treba previše potvrda, ljubomoran je i posesivan i nekako uvek uspeva da vas shvati pogrešno, da protumači na neki naopak način ono što ste rekli i pokazali iskreno i neposredno. Nekog ko nije zadovoljan sobom i nema svoj život, pa očekuje da vi budete galaksija, čiji će centar on postati. Ko vas ne podržava, a zatim vas kažnjava što ne ispunjavate očekivanja. Ili volite nekog ko vam ne uzvraća osećanja, ko se ne predaje i na vašu nežnost i toplinu reaguje hladnim podnošenjem vašeg prisustva. Ko vas uzima zdravo za gotovo, jer mu je sasvim normalno i obično da se vi kidate zbog njega i oko njega i kome bi se, zapravo, sviđalo kad biste bili malo manje dostupni, brižni, osećajni, preplavljujući, kad biste mu manje dosađivali svojom ljubavlju. Ili se trudite da pomognete nekome ko je obuzet svojim problemima (zavisnosti), ko ima gadnu prošlost koja ga je načinila teškim ranjenikom i nema kapaciteta da vam uzvrati, ali vam dopušta da vas negujete, jer mu je nega potrebna. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Konkurs za POSAO: DIGITAL MANAGER – priključi se WANNABE Magazine timu!

Read Next

Proleće i danas varljivo, malo pljuskova, malo sunca