• December 3, 2023

Zašto toliko volimo Iris van Herpen i visoku modu futurizma – WANNABE MAGAZINE

Iris van Herpen je holandska dizajnerka poznata po svojoj futurističkoj, naučno-fantastičnoj estetici koja se meša sa prirodnim motivima. Teško je opisati njen stil u jednoj reči, potrebno je da vidite njene čudesne kreacije koje su čista umetnost.

Korišćenje 3D tehnologija je jedna od stvari koja je izdvaja od drugih dizajnera visoke mode. Ona koristi šablone koje vidimo u prirodi i koji istovremeno imaju vajb kao da nisu sa ovog sveta.

Njena umetnost je uredna, istovremeno haotična, nekad jarkih boja, a nekad prozirna kao voda. Retko koja kreatorka zna toliko da ostavi bez daha kada posmatramo njene kreacije.

Opisuju je kao nekoga ko radi između dizajna, mode, nauke i tehnologije. Predstavlja jedan od novih glasova u svetu visoke mode. Van Harpen je poznata po svojoj znatiželji i eksperimentisanju. U stanju je da uklopi materijale koji nikome ne bi pali na pamet, kao što su metal, svila i smola.

Njen rad ne prestaje da iznenađuje i sa svakom njenom kolekcijom možemo videti evoluciju njenog stila i pomeranje granica u modi, ali i 3D print tehnologiji. Dizajn va Harpen često biva prikazivan u muzejima i posmatra se kao umetničko delo, mnogo više nego kao komad odeće.

Ovo su pojedini primeri njenog dizajna

Ova haljina daje utisak kao da model leti, a žuta i roze boja se polako pretapaju jedna u drugu. Deluje tako lagano, tako tanano, kao da je satkana od vazduha i da će svakog časa nestati.

Sledeći je pravi futuristički dizajn i to pre svega zbog metala – metalne maske, na ušima i na prstima, koji odudara od ostatka kompozicije. Ako bismo skinuli metalne detalje dobili bismo jednu nežnu, belu kreaciju. Tako da metal ide u suprotnosti sa haljinom i dizajnerka je namerno htela da postigne takav utisak.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Kecmanoviću srpski derbi, protiv Argentinca u 1/8 finala – Sportklub

Read Next

Trgni se! Tough love, zapravo, nije ljubav – WANNABE MAGAZINE