Zašto je “strateška nesposobnost” eksplodirala na TikToku? Zato što je mnogo nas praktikuje

“Uradiću to sam”, fraza je koju smo, često uz uzdah, nebrojeno puta izgovorili. Sigurno je da nismo usamljeni u praksi da stvar preuzmemo u svoje ruke kako bismo imali potpunu kontrolu nad situacijom, pa iz tog razloga – veliki broj nas na grudima nosi značku “perfekcionizma”. Kad očekujete da stvari budu urađene prema određenom standardu, često ih sami uradite kako biste izbegli suočavanje sa razočaranjem ili mogućnošću ponovnog izvršavanja zadatka. To je nešto što nesvesno radimo u odnosu s našim partnerima, prijateljima, porodicom, kolegama – misleći da je tako lakše za sve, zar ne? Međutim, ne shvatamo da to postavlja suprotni standard za osobu koja se obaveze oslobađa.

Ovo smo shvatili gledajući TikTok videe ljudi koji ismevaju nesposobnost svojih partnera da izvrše najjednostavnije zadatke. Na primer, prisetimo se žene koja je napravila detaljnu listu za kupovinu sa fotografijama namirnica i konkretnim brojem rafova gde se mogu pronaći (kao i uz nacrtanu mapu prodavnice). Prisetimo se i žene koja se brine o svoje dvoje dece dok njen suprug spava do 11 časova, pa sedi na WC šolji 45 minuta, pa se brije i tušira. Istina je da sve ovo predstavlja naučeno ponašanje.

@ebonie_qt

#stitch with @kcrowe86 weaponized incompetence isn’t okay. #IDeserveTuitionContest #ThatCloseMessenger #parent #parenting

♬ original sound – Cindy Noir✨

Fenomen izbegavanja neprijatnih zadataka praveći se da ne umemo da ih uradimo postalo je poznato kao termin “strateška nesposobnost” (weaponized ili strategic incompetence), termin koji je prvi put upotrebljen 2007. godine. Sada trenduje na TikToku sa preko 5.6 miliona pregleda jer, iskreno, stvari se zapravo nisu promenile. Iako smo naveli primer sa nemarnim suprugom, ovakva situacija se može manifestovati na radnom mestu, u porodičnim odnosima ili prijateljstvu.

Da li imate kolegu koji na poslu ne pere svoje sudove? Da li imate prijatelja koji zaboravi da rezerviše sto u restoranu, ili se osloni na vas da organizujete zajedničko putovanje…?

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Livaja: Rutinski, mogli smo da damo i više golova – Sportklub

Read Next

Kad stalno radite na sebi – i nikada nije dovoljno