Zašto Francuzi vraćaju klasične brzinomere u “tristaosmicu”?

Nestašica čipova već je izazvala poremećaje u proizvodnji Peugeota 308, a proteklih meseci je naterala i mnoge druge kompanije da privremeno obustave proizvodnju

Komandna tabla, lampice

Foto: Shutterstock

Pandemija virusa kovid 19 značajno je povećala potražnju za poluprovodničkim čipovima, sa kojom proizvođači i dobavljači ne uspevaju da održe korak.

Nestašica čipova je već izazvala poremećaje u proizvodnji Peugeota 308, u pogonima u francuskom Sošou, a proteklih meseci je naterala i mnoge druge kompanije, među kojima i Ford i Volkswagen, da privremeno obustave ili smanje proizvodnju automobila u pogonima širom sveta.

Peugrot 308 2020

Foto: Peugeot

Zbog toga je, nedavno formirani gigant Stellantis (nastao spajanjem Fiat-Chryslera i francuske PSA grupe), najavio povratak analognim brzinomerima u aktuelnoj gami Peugeot 308 modela.

Klasični brzinomeri će u Peugeot 308 početi da se ugrađuju najkasnije krajem maja, saopštila je fabrika, dok će čipove koji su prethodno nabavljeni sačuvati preusmeriti na ugradnju u digitalne komandne table najpopularnijih modela, kakav je krosover SUV Peugeot 3008.

Inače, proizvodnja aktuelnog Peugeota 308, koji je prošle godine prodat u oko 98.000 primeraka, bi do jeseni trebalo da bude okončana, prenosi SEEbiz. Nova generacija tog modela, opremljena digitalnim brzinomerima, će se proizvoditi u fabrici u Miluzu.

Peugeot 308 2021

Foto: Peugeot

Francuska televizija LCI je objavila da Peugeot razmišlja o popustu od 400 evra na automobile sa analognim instrumentima, ali iz Stellantisa nisu komentarisali tu informaciju.

Video: Celu kuću spakovao u jedan pikap: Jedna samo stvar da se otkači u vožnji, desila bi se tragedija!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Operation “Speed Marathon” underway, to last 7 days: Police to control speed limits around the clock

Read Next

Sve o ostvarenju “Purple Rain”, Prinsovom dragulju: Film je bio osuđivan, a ovako je pesma nastala