Zašto bi trebalo da, umesto u kuhinji, maslinovo ulje držimo u kupatilu – WANNABE MAGAZINE

Maslinovo ulje je u našoj kuhinji zbog njegovih zdravih sastojaka, potpuno zamenilo suncokretovo ulje. Sem što nas na milisekundu njegov miris potpuno odnese na neku mermernu plažu u Grčkoj, on ima neverovatno dejstvo na ljudski organizam. Pre nego što se upustimo u to zašto je ono dobro za našu kožu, hajde da vam ispričamo kako je nastalo. Kada su stari Grci sagradili veliki grad na njihovoj teritoriji, trebalo mu je dati ime. To je, naravno, bio posao za bogove sa Olimpa, koji nikako nisu mogli da se slože. Atina, boginja mudrosti i Posejdon, bog mora, imali su toliki sukob mišljenja da je morao da se umeša vrhovni bog Zevs. On je odlučio da će grad dobiti ime po onom ko podari najlepši poklon stanovnicima ovog grada. Posejdon im je poklonio vodu tako što je zabio svoj trozubac u kamen i iz njega je izbio izvor, dok je Atina ipak bila malo mudrija. Kada je udarila svojim štapom o zemlju, izašlo je maslinovo drvo. Stanovnici grada složili su se da im je drvo masline vrednije nego voda i tako je grad dobio ime Atina, a maslina je postala simbol mira i mudrosti.

nazar hrabovyi lIuxlN0zSjs unsplash scaled e1619011130733 Zašto bi trebalo da, umesto u kuhinji, maslinovo ulje držimo u kupatilu

Naučno je dokazano da je maslinovo ulje naš najverniji saveznik u borbi protiv prevremenog starenja kože kao i da sprečava da se ona ošteti od sunca. To je zato što ulje koje se dobija od maslina sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. Njihov okidač je upravo prekomerna izloženost UV zracima, i onda oni mogu da izazovu oksidativni stres koji uzrokuje prevremeno starenje kože (fotostarenje). 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Ko je Manic Pixie Dream Girl karakter u filmovima, serijama i knjigama, i koja je njena uloga? – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vremenska prognoza – 26. april