Vrste toksičnih prijatelja (od kojih treba da se udaljite) – WANNABE MAGAZINE

Ukoliko ste postali svesni da su neke osobe u vašem bliskom okruženju toksične, da nemate zdrave odnose sa njima i da se u njihovom društvu ne osećate dobro, verovatno ste napravili pomak u svom ličnom razvoju. A kada se to dogodi, neki odnosi se gase, jer jasno uviđate da ste ih prerasli, da vam ne donose ništa konstruktivno, da vas sabotiraju i sputavaju. To je bolna spoznaja, ali potreba da otpustite ono što vam smeta i što vam ne treba, deo je stavljanja sebe na prvo mesto i delanja za sopstvenu dobrobit. Uostalom, pravi prijatelji vas baš u tome i podržavaju i oni neće nestati iz vašeg života, jer se i sami razvijaju i napreduju. Ovo su neki tipovi toksičnih prijatelja, od kojih treba lagano da se udaljite. 

Emotivni iscrpljivači 

Možda nisu baš pravi energetski vampiri, ali vas druženje sa njima angažuje na način koji dovodi do emotivne iscrpljenost i osećanja praznine. To su obično osobe koje imaju pretežno negativan ili stav žrtve, koje se žale i ne traže pomoć, niti žele da nešto promene kod sebe, samo traže utehu, pažnju, potvrdu da ste na njihovoj strani (jer niko nije i svi su protiv njih). Oni se na taj način hrane vašom emotivnom energijom i kad se pomerite od njih, imate osećaj da ste obavljali terapeutski posao i da ste na neki način iskorišćeni, jer ništa niste dobili zauzvrat. Naravno da to prijatelji rade jedni za druge, ali kad su zdravi odnosi u pitanju, posle „terapeutskog“ rada sa prijateljem, nikada se ne osećate tako prazno i umorno, već ispunjeno i zadovoljno. 

Prijatelji za žurke 

Sada kad su događanja ograničena i rizična, verovatno su se vaši parti-prijatelji sasvim spontano udaljili od vas, a vi ne osećate potrebu da im se javite i da sa njima održavate kontakt. Oni možda i dalje partijaju negde, ali vi ne želite da učestvujete u tome – koristite priliku da ohladite i ugasite te površne odnose. Jer, sa tim osobama zaista nemate ništa drugo zajedničko, njima se ne obraćate za savet, ne poveravate im svoje dileme i strahove i ne računate na njih. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

FA želi ubrzani proces donošenja Zakona o onlajn prestupima – Sportklub

Read Next

Da li je u vezi važno da imate ista interesovanja? – WANNABE MAGAZINE