Vodič za samoprihvatanje – WANNABE MAGAZINE

Odrastanje nije pitanje godina i starosti, već ličnog razvoja, u toku kog je samoprihvatanje ključno. Poznavanje, razumevanje i prihvatanje sebe, uslov je za razvijanje ljubavi prema sebi – i uopšte, zdravog načina života, zdravih odnosa i mentalnog zdravlja.  

Prihvatite promene 

Ne dozvolite sebi da nazadujete zbog uznemirenosti što niste odmah postigli svoje ciljeve. Uspeh znači da ne prestajete da pokušavate. Pomirite se sa onima koji su vas povredili, izvinite se onima kojima dugujete izvinjenje. Prihvatite da će se to i dalje dešavati – bićete poniženi, bićete povređeni, srešćete osećanja za koja niste mislili da ste sposobni, vratiće vam se osećanja za koja verujete da ste ih prevazišli. Budite iskreni prema sebi, da biste mogli da se menjate nabolje – ako niste ono što jeste, ne možete ni biti bolji. 

Nikome nije lako 

To je fraza, ali je istinita. Svako ima svoje brige, strahove, gubitke, bolove, izazove, poraze. Niko nije savršeno zadovoljan sobom i svojim životom, svi se sa nečim bore i nešto ih opterećuje. Ni vi niste izuzetak, glupo je biti uveren da sve morate da postižete sa lakoćom i da stalno treba da budete srećni. Naučite da budete u redu tako što ćete samo biti u redu. Ne morate imati i umeti sve odjednom, to niko ne očekuje od vas, a najveće stvari u životu obično proizilaze iz onog što najpre izgleda kao neuspeh. 

Pročitajte i ovo: Ko ste pravi vi?

Slušajte svoja osećanja 

Negativna osećanja nisu nepoželjna, samo su neprijatna. Ona vam nešto govore, jezikom koji možda ne razumete odmah, ali ako se udubite i razmišljate o svojim emocijama, kao što razmišljate o fizičkim senzacijama, otkrićete odakle potiču i šta vam poručuju. Ponekad vas negativna osećanja upozoravaju da treba da se udaljite od nečeg, a ponekad vam govore o vašem otporu da krenete ka nečemu. 

Zapišite šta mrzite kod sebe

Budite iskreni, ako oklevate da napišete nešto što vas ispunjava nelagodnošću ili stidom, odluka da to ne zapišete neće učiniti da ta stvar nestane. Zapišite baš te stvari, neprijatne, bolne, sramne. A kad jednom sastavite listu, kopajte dublje. Upoznajte svoju mračnu, glupu, bednu stranu i shvatite šta je aktivira, otkrijte da li je u pitanu nasleđen obrazac ponašanja, mehanizam odbrane i kako utiče na vaš život. Radite na tome da promenite stvari koje kod sebe želite da promenite. 

Pročitajte i ovo: 10 odluka koje mogu da vam promene život

Ljubav prema sebi je glagol 

Glagol označava radnju. Dakle, nećete prihvatiti i zavoleti sebe samo sedeći i razmišljajući o svojim pozitivnim stranama i svojoj želji za promenom, već morate krenuti u akciju, izaći iz zone komfora i zakoračiti ka stvarima koje su dobre za vas, sa mesta zauzimanja za sebe i ljubavi prema sebi. 

Život je nesavršen 

Zato je i divan, baš kao i ljudi. Razmislite o nekome koga volite i kako se on ne uklapa u standarde lepote i savršenstva, a vi ga baš volite, takvog kakav je. Volite svoj život na isti način, volite sebe na isti način – prihvatajući stvari onakve kakve su. Na taj način vrednujete ono što je stvarno, umesto da stalno zamišljate kakve stvari treba da budu i pokušavate da ih naterate da vas slušaju. Umesto da popravljate svet, prihvatite ga, iako niste baš srećni zbog toga. To znači da ste odrasli i da ste odmakli na putu samoprihvatanja i samoljubavi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Brankica Milošević 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Plavo, volimo te plavo: “Golden hour” je nijansa kose koju svi žele ovog leta! – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vasa Micić ostaje u Evropi još godinu dana, Srbin ne ide u NBA ligu!