Vodič za buduće frilensere – evo pravila kojih bi trebalo da se pridržavate

Poslovni svet se iz godine u godinu menja, a rad od kuće je naročito nakon perioda globalne pandemije postao “nova normala”. Ipak, za frilensere ovo je slučaj već nekoliko godina unazad, i mada se sve više ljudi odlučuje za ovaj način poslovanja – on i dalje nije u potpunosti regulisan zakonom, niti je u svesti svih građana kao karijerna opcija. No, ako ste spremni na promene u svojoj karijeri i osećate da dobro poznati posao “od 9 do 5” nije ono što vas privlači i u čemu vidite svoju budućnost, imamo nekoliko korisnih saveta za vas koji će vam pomoći da se snađete u novom svetu frilensinga. Jednom kada “uđete u štos” sve će to ići daleko lakše nego što ste mislili, a na kraju dana, frilens posao je takođe samo posao. Pročitajte naše savete i promislite o tome da li vam se frilens čini kao savršen match za vas.

Otrgnite se tradicionalnih pogleda na posao “od 9 do 5”

Iako smo kroz život naučeni da posao mora biti stalan, stabilan, kancelarijski i u trajanju od devet do pet časova – to u današnjem vremenu ne mora biti istina, jer se tržište umnogome promenilo u odnosu na to kakvo je bilo kada su ova prva i osnovna poslovna pravila ustanovljena. Danas imamo opciju poslovanja preko interneta, kao i poslovne pozicije poput influensera, za koje svakako ne mogu važiti zastarela pravila. Da, redovan posao sa određenim vremenom možda u nekima izaziva osećaj sigurnosti i stabilnosti usled svoje rutine, ali nekima to jednostavno može smetati i biti ograničavajuće. Zato, ako se bavite poslom koji dozvoljava fluidnije radne sate ili kreativnim poslom koji ne možete staviti na tajmer – možda je frilens način poslovanja upravo pravi izbor za vas. Odbacite stare stereotipe i pokušajte da se prilagodite toku novog vremena.

Raspitajte se o cenama svog radnog sata unapred

Veliki problem koji frilenseri u svim branšama često imaju je nepoznavanje svoje vrednosti, odnosno vrednosti svog radnog sata. Zato bi unapred trebalo da se konsultujete sa kolegama iz posla, a ukoliko od njih ne dobijete direktne odgovore koje ste tražili, možete se konsultovati i sa drugim frilenserima online, u grupama kao što je “The freelancer Club”. Oni su pokrenuli i kampanju uz tag #​FairPayForFreelancers, koja je dobila veliku vidljivost usled potrebe frilensera širom sveta da se njihov rad adekvatno vrednuje. Takođe, kada uđete u materiju i krenete sa poslovanjem, dobro obratite pažnju na ugovore i isplate koje dogovarate, i budite precizni u informacijama i dogovorenim datumima isplate, kako biste se osigurali na vreme.

Sada ste “sami svoj gazda” iako radite za klijente – i potrebna vam je organizacija

Koliko god dok da ste bili nezadovoljni dok ste bili u stalnom radnom odnosu zbog toga što imate osećaj da neko drugi organizuje vaše sate i raspolaže vašim vremenom, to je ujedno bio i lakši način da se organizujete i posvetite poslu. Sada, kada ste frilenseri, sami ste svoj gazda i hr, sami određujete radne sate u toku dana i nedelje i sami ste zaduženi za komunikaciju sa klijentima i dogovaranje poslova. Zato bi trebalo da napravite dobar radni plan i poštujete rokove koje ste sami sebi zadali, kako bi vaš frilens posao funkcionisao. Da, možete raditi premalo, ili možete raditi pak previše, ali sve će to imati negativnog uticaja, i zato je dobro da na vreme pronađete svoju meru i držite je se.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Slovenci dominiraju: Dvojac Dončić-Dragić potopio Nemačku za polufinale!

Read Next

Predstavljamo vam 4-7-8 tehniku, uz pomoć koje ćete zaspati za 60 sekundi