Vodič kroz Kvarnerski zaliv – promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi – WANNABE MAGAZINE

Kažu da niste posetili Opatiju ako ne prošetate i njenim istorijskim šetalištem austrijskog cara Franje Josifa – pod nazivom Lungomare. Ova vijugava staza zaista odiše atmosferom davnih vremena, kad su njome hodali carevi, kraljevi, nobelovci i umetnici. Dugačka deset kilometara, Lungomare povezuje ribarsko mesto Volosko i Lovran. Dok šetate, primetićete, između ostalog, skulpturu Djevojka sa galebom – koju možemo nazvati simbolom Opatije, potom skulpturu pisca Miroslava Krleže, kao i zvezdanu Hrvatsku ulicu slavnih. Lungomare će vas usmeriti i na Villu Angiolinu – koja je danas pretvorena u Hrvatski muzej turizma sa prelepim vrtom punim raznobojnog cveća, zatim na jedini srednjovekovni opatijski trag – Crkvu Svetog Jakova, kao i na najstariji turistički hotel na Jadranu – Kvarner, na čijoj romantičnoj terasi smo pili preukusne koktele. U Kristalnoj dvorani ovog istorijskog hotela sa impresivnim eksterijerom i enterijerom, održavali su se razni festivali, balovi, kao i muzička manifestacija Jugovizija.

Ono što je, takođe, interesantno je da, otkako su izumitelji filma – braća Limijer, početkom 20. veka snimila kadrove uzburkanog mora u Opatiji, grad je postao trajna inspiracija za brojna imena iz sveta filma koji su ovde snimali svoja kinematografska remek-dela. Rivijerom su, između ostalih, šetali Čarli Čaplin, Kirk Daglas, Robert de Niro, Mads Mikelsen, Naomi Vots, ali i Isidora Dankan i Albert Ajnštajn.

Ovaj impresivni spoj istorije, kulture i umetnosti dopunjuje i blaga mediteranska klima, koja, uz bogatu vegetaciju, pruža umirujuće i okrepljujuće dejstvo za oporavak od srčanih smetnji i drugih boljki savremenog života. Pored bazena sa grejanom morskom vodom, u okolini Opatije možete posetiti i zanimljiva izletišta – Mošćenice, Veprinac, Kastav, prošetati stazama parka prirode Učka, otići na izlet na Plitvička jezera, Risnjak, ostrvo Brioni, do Pule, Rijeke… Zaista, možete doći na ultimativni odmor kakav žarko priželjkujete.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Sportlajt: Večiti i njihovi dugovi (VIDEO) – Sportklub

Read Next

Šta podrazumeva samoosećajnost i kako da je praktikujete – WANNABE MAGAZINE