Voće i povrće koje ima više vitamina C od narandže – WANNABE MAGAZINE

Ukoliko svaki put kad krenete da “šmrckate” popijete čašu sveže ceđene narandže, velike su šanse da nećete sprečiti prehladu koja je već krenula da se širi vašim organizmom. Ipak, ukoliko povećate dnevni unos C vitamina, ojačaćete svoj imunitet, i vaše telo neće biti laka meta za gripove, prehlade i ostale pošasti. Uloga C vitamina u našem zdravlju je ogromna. Sem što podstiče rad imunološkog sistema, on pomaže u zarastanju rana, stvaranju kolagena i stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Bez obzira na reputaciju koju ima narandža (a to je da nam je ona sinonim za C vitamin), ona u sebi u proseku ima samo 69,7 mg ovog vitamina. Da li ste znali da postoje neke vrste voća i povrća koje imaju skoro duplo veću količinu C vitamina u sebi? U ovom tekstu vam otkrivamo i koje vrste su u pitanju.

Ananas

Pored 78,6 mg C vitamina koje ananas ima u sebi, ova voćkica sadrži i prirodni mineral mangan, na koji ne možemo često da naiđemo u hrani, a on je odličan dodatak ishrani jer njegov nedostatak može da uzrokuje ozbiljne probleme u organizmu. U ananasu takođe možemo naći i bromelain, digestivni enzim koji nam pomaže da svarimo hranu i da smanjimo nadutost. Bromelain ima i antiflamatorno dejstvo, što znači da ćemo se mnogo brže oporaviti od napornog treninga ako u svoju ishranu dodamo ananas.

nathan dumlao rWcza92CapI unsplash scaled e1617808786865 Voće i povrće koje ima više vitamina C od narandže

Kivi

Kivi u sebi sadrži čak 137,2 mg C vitamina, a to ga čini vitaminskom bombom. On omogućava vezivanje gvožđa, pa je visoko preporučljiv osobama koje su malokrvne. Pored toga, on je prepun minerala poput magnezijuma i kalijuma što znači da jača kosti, zube i nokte. Zbog vitamina E i omega 3 i 6 masnih kiselina koje kivi sadrži, krv se ne zgušnjava, što čini naše arterije “zdravim”.

Brokoli

Sa svojih 132 mg C vitamina u sebi, brokoli je jedna od najnutritivnijih namirnica u našem zelenom asortimanu. Ukoliko unesemo 100 g brokolija, organizmu smo obezbedili više od 150% preporučenog dnevnog unosa C vitamina. On pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšava funkciju jetre. Mnoga naučna istraživanja pokazala su da brokoli utiče na zdravlje naše kože i smanjuje pojavu bora na licu.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Nole i Cicipas treći na Centralnom terenu – Sportklub

Read Next

5 razloga zašto vam je seksualni život dosadan – WANNABE MAGAZINE