Veselin Jevrosimović: Bolji pogled na svet

Xiaomi Smart Glases, pametne naočare

Foto: Xiaomi

Jedan od neispunjenih snova svih koji su krajem prošlog veka zamišljali tehnološku budućnost posle dvehiljadite je masovna upotreba pametnih naočara.

Ruku na srce, bilo je i još uvek ima brojnih pokušaja da se ova vrsta uređaja na velika vrata uvede u svakodnevni život ljudi, ali za sada bez vidljivog uspeha. Čitalac koji redovno prati dešavanja u IT svetu sigurno se seća pompezno najavljivanih Gugl naočara, projekta od koga je internet gigant na kraju odustao.

Problemi sa kojima su se oni, ali i brojni drugi proizvođači i inovatori suočili, višestruki su i kompleksni.

Sa jedne strane tehnologija nije dovoljno napredovala da omogući male dimenzije i težinu naočara koja bi omogućila udobno nošenje tokom celog dana. Druga grupa izazova odnosi se na bezbednost i opasnosti koje sa sobom nosi konstantno umetanje informacija u vidno polje korisnika.

Na kraju, a ništa manje važno, je i pitanje poštovanja privatnosti drugih, budući da ugrađena kamera može da snima a da okolina toga nije svesna.

Veselin Jevrosimović

Foto: Nikola Tomić

Naravno, izazovi su tu da bi bili prevaziđeni, a ljudsku kreativnost nije moguće zaustaviti. Zbog toga polako nastaje nova generacija pametnih naočara.

Da bi bile lakše, one koriste moderne elektronske komponente, ali i dodatnu opremu poput pametnih ogrlica. Na taj način sve hardverske komponente ne moraju obavezno da budu sastavni deo naočara. Veza sa telefonom takođe omogućava rasterećenje, dok se informacije dozirano i kombinovano prikazuju u vidnom polju, ali i na drugim povezanim uređajima poput pametnog ručnog časovnika.

Mnogi smatraju da bez pametnih naočara ideja proširene realnosti (eng. augmented reality) ne može da zaživi u potpunosti. Internet stvari, povezanih pametnih predmeta za svakodnevnu upotrebu, takođe zahteva neku vrstu direktnog “pogleda” na digitalne informacije.

Čitavu oblast dodatno u žižu dovodi popularizacija fenomena metaversa, odnosno virtuelnih svetova.

Uveren sam da pametne naočare imaju budućnost i da ćemo ih u dogledno vreme i sami koristiti. Takođe, očekujem da će se – nakon što korisnici steknu odgovarajuće navike i prihvate regulativu vezanu za bezbednost i zaštitu privatnosti – pojaviti i pametna kontaktna sočiva i neka druga rešenja iz domena proširene realnosti.

To ne znači da će pametni telefoni nestati. Oni će još dugo ostati osnovni lični mobilni uređaj, ali će postati centar nešto šireg sistema povezanih aparata.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 5. mart

Read Next

Dok je čitav stadion aplaudirao za Ukrajinu, navijači Čelsija klicali Romanu Abramoviču