• January 19, 2022

VELIKA NOVINA – LEKARI SPECIJALISTI MOĆI ĆE DA PROPISUJU RECEPT ZA LEKOVE – Beograduživo.rs

Kako prenosi eKapija, Ministarstvo zdravlja raspisalo je tender kojim se traži proširivanje funkcionalnosti modula za propisivanje lekova.

Novina je ta da će lekove na listama A, A1, D, kao i za MTP pomagala elektronske recepte sada moći da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih elektronski odobravati lekari opšte prakse. Ovo je značajno za pacijente jer će se skratiti period od propisivanja leka do uzimanja istog i neće morati da se šetaju od specijaliste nazad do lekara opšte prakse kako bi dobili recept.

Zamišljeno je da funkcioniše tako što bi lekari specijalisti, koristeći aplikaciju, propisivali elektronski recept pacijentu. Taj recept pojavljuje se na platformi za realizaciju recepta u apotekama. Izabrani lekar, odnosno lekar opšte prakse, ima rok od 24 časa da recept odobri ili da zahteva dodatno pojašnjenje od strane lekara specijaliste. Izabrani lekar će imati mogućnost da uspostavi komunikaciju sa lekarom specijalistom preko tekstualne poruke ili video glasovnog poziva. Takođe, lekari specijalisti će dobijati informaciju o statusu i realizaciji elektronskog recepta.

Pacijenti će o statusu elektronskog recepta moći da se raspitaju telefonski ili da provere putem pristupa svom elektronskom zdravstvenom kartonu preko Portala pacijenata – eZdravlje. Takođe, moći će da se bira apoteka za preuzimanje lekova kod osetljivih dijagnoza. U slučaju da pacijent ne želi da koristi ovu mogućnost moći če lekove da podigne u bilo kojoj apoteci u sistemu eRecept.

Više o tome kako će funkcionisati sistem i koji su mehanizmi zaštite na LINKU,

Najnovije na Beograd uživo:

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Ma da li je ovo moguće? Šerif “ubio” i Real usred Madrida fantastičnim golom u 91. minutu!

Read Next

Ančeloti posle senzacionalnog poraza: Teško je objasniti… – Sportklub