• January 28, 2022

Važne vesti za poljoprivrednike: Uvode se eAgrar i avansna isplata IPARD subvencija u iznosu od 50% – Biznis Telegraf.rs

Navedene izmene predstavljaju samo deo započetih promena, kako bi se srpskim poljoprivrednicima obezbedio najjednostavniji i najbrži mogući pristup subvencijama

Subvencije, poljoprivreda

Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje uvode veoma važne promene u sistemu subvencija.

Na prvom mestu, one će omogućiti uvođenje ranije najavljenog eAgrara. Uspostavljanjem tog portala, znatno će se ubrzati vreme obrade zahteva za subvencije, poboljšati upravljanje isplatama subvencija, ali će i samim poljoprivrednicima omogućiti da na svom pametnom telefonu ili računaru jednostavnim unošenjem identifikacionog broja u svakom trenutku provere u kojoj fazi obrade se nalazi njihov zahtev, bez odlaska na šalter ili pozivanja kol centra.

Poljoprivrednici će takođe moći da pristupe i svim drugim potrebnim podacima o svom gazdinstvu. Reč je o izuzetno značajnim promenama, kako pri podnošenju zahteva, tako i kasnije, pri isplati novca poljoprivrednicima.

Pored pomenute, važne izmene se odnose i na uvođenje avansne isplate IPARD subvencija u iznosu od čak 50% odobrene investicije. Na taj način će poljoprivrednici kojima se odobre subvencije iz IPARD fonda – unapred dobiti polovinu zahtevanog novca za investiciju, što će mnogim proizvođačima sada biti i odlučujući razlog za ulazak u investiranje i povlačenje sredstava iz IPARD fonda.

Podsetimo, po tom osnovu srpskim poljoprivrednicima je obezbeđeno 225 miliona evra, dok je u završnoj fazi izrade i nova, finansijski veća, linija podrške iz IPARD 3 programa. Navedene izmene predstavljaju samo deo započetih promena, kako bi se srpskim poljoprivrednicima obezbedio najjednostavniji i najbrži mogući pristup subvencijama i time srpska poljoprivredna proizvodnja dodatno uvećala.

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 28. oktobar

Read Next

Zvezdin četvrti vezani poraz u Evroligi: Olimpija prejaka, pobednik odlučen već posle prve deonice