Uskoro promena pravila o kočnicama i izduvnim gasovima: Sjajna vest za sve vozače

Ukida se diskriminacija polovnjaka uvezenih posle 1. marta 2014. godine, dok će uredba o takozvanoj “ovalnosti kočnica” biti suspendovana na godinu dana

Sjajnu vest za sve vlasnike automobila stiže iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako Telegraf saznaje iz dobro obaveštenih izvora, u Službenom glasniku će uskoro biti objavljene izmene i dopune Pravilnika o podeli motornih vozila i tehničkim uslovima, koje mnogi željno iščekuju.

Najvažnije od njih, tiču se odredbi o kontroli emisije izduvnih gasova i ovalnosti kočnica, zbog kojih mnoga vozila ne bi mogla da prođu tehnički pregled posle 5. jula ove godine, kada treba da počne puna primena novog Pravilnika o tehničkim pregledima.

Ukida se diskriminacija

Prvo i najvažnije jeste promena nelogične i najčešće kritikovane odredbe koja propisuje da polovna vozila koja su uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. godine, moraju da ispune ekološke norme kao da su te godine proizvedena.

Tehnički pregled automobila, registracija vozila, izduvni gasovi

Foto: Marko Jovanović

Konkretno, automobili sa benzinskim motorima, koji su prvi put registrovani kod nas posle tog datuma, po još uvek važećem propisu, treba da imaju 15 puta manju emisiju ugljen-dioksida nego isti takvi koji su uvezeni ranije ili su kupljeni u Srbiji.

Slična nelogičnost još uvek važi i za dizelaše, s tim što je kod njih kriterijum za ispravnost izduvnih gasova (koeficijent apsorpcije svetlosti) tri puta blaži za domaća vozila i ona koja su prvi put registrovana pre 1. marta 2014. godine.

U nadležnom ministarstvu kažu da će ova odredba sigurno biti promenjena, a očekuje se da nivo emisije izduvnih gasova kod svih vozila, kao što je i logično, bude propisan u skladu sa godinom njihove proizvodnje i Euro normom koju ispunjavaju, a ne sa godinom prve registracije u Srbiji.

Dobro koče, a neispravni

Drugi veliki problem zbog koga bi mnoga potpuno ispravna vozila mogla da budu proglašena neispravnim, biće samo privremeno rešen. U pitanju je takozvana “ovalnost kočnica”, zbog koje smo već imali slučajeve da potpuno ispravni automobili ne prolaze proveru na onim tehničkim pregledima koji su već počeli da rade po novim propisima, dok na onim drugim prolaze bez problema.

Kocnice, Mehanicar, Majstor, Popravka, Servis, Tocak

Foto: Pixabay.com

Evropskom direktivom predviđeno je da neujednačenost sila kočenja po obrtu točka ne sme biti veća od 20 odsto, ali ta direktiva nije obavezujuća i praktično je ostavljeno državama da same odrede da li će ovaj propis primenjivati ili neće.

Na primer, ne primenjuju ga ni Crna Gora, ni Hrvatska, ni mnoge druge evropske zemlje sa znatno mlađim i modernijim voznim parkom nego što je naš u Srbiji. Međutim, tvorci našeg pravilnika su tu odredbu propisali, iako mehaničari tvrde da neujednačenost sila kočenja manja od 30 odsto, apsolutno ne utiče na ispravnost kočnica.

Kako saznajemo, primena ove odredbe će sigurno biti odložena i to na najmanje godinu dana.

Video: Kineskinja sedela na sofi u svojoj prodavnici, a onda je na nju naleteo automobil

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Pale uvrede na Instagramu! Indi napali zbog kilaže, a ona im odgovorila: “Ja barem imam grudi”

Read Next

Jadranka pošla u Srbiju, pa je vratili sa granice?