• November 27, 2021

Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Dobrobit naše dece uvek nam je na prvom mestu. Svaki roditelj se od najranijih dana brine o krupnim stvarima, ali i najmanjim sitnicama kada je njegovo dete u pitanju – od hrane koju mu priprema za obroke kako bi „zdravo bilo i veliko poraslo“, preko njegove svakodnevne, opšte higijene pa sve do redovne nege njegove osetljive kože. Roditeljstvo je sa razlogom jedna od najvažnijih životnih uloga koje možemo imati, a srećan je onaj kome je dodeljena.

Naravno, na roditeljskom putu ćemo uz divne trenutke povremeno naići i na probleme koji zahtevaju rešenje, a jedan od najčešćih problema današnjeg vremena koji pogađa veliki broj dece je atopijski dermatitis. Atopična koža kod dece može izazvati veliku nelagodnost, usled simptoma svraba, zatezanja, peckanja, čak i crvenih pečata – i zato bi ovom stanju trebalo ozbiljno pristupiti.

Kako bismo proširili svest o atopijskom dermatitisu i pomogli mladim roditeljima da se edukuju o ovom čestom stanju kože, sa brendom La Roche-Posay kreirali smo jedinstvenu Instagram anketu u okviru koje smo postavili nekoliko ključnih pitanja o nezi dečje atopične kože. Vi ste dali svoje odgovore na nju, a mi smo se zatim konsultovali sa dermatologom, prof. dr Dušanom Škiljevićem – a on je detaljnije obrazložio tačne odgovore na postavljena pitanja. Zajedno smo kreirali praktični vodič kroz negu atopične kože kod dece, koji sa vama delimo u nastavku teksta.

Otkrijte sve ono što niste znali o atopijskom dermatitisu i svom detetu pružite najbolju negu koja mu je potrebna!

dr Skiljevic SRB Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je nasledno stanje kože koje odlikuju isušenost i oštećena kožna barijera. Suva koža koja svrbi i oštećena barijera su glavni znaci atopijske konstitucije, na koju se potom nadovezuju faze ekcema dermatitisa. Premda promene na koži kod atopijskog dermatitisa mogu biti sekundarno inficirane, sam ekcem nije infekcija, već zapaljenje u kome posreduje imuni sistem kože. Oboljenje kod najvećeg broja dece počinje pre pete godine života, ali i odrasle osobe i te kako mogu imati manifestacije.

Koji su simptomi i znaci atopijskog dermatitisa?

Simptomi atopijskog dermatitisa uključuju izrazito suvu kožu koja zateže i svrbi, perutanje i atopijski ekcem koji se može javiti na čitavoj koži. Promene kod atopijskog dermatitisa se u prvim mesecima života najčešće javljaju na obrazima, ali mogu se javiti na svim delovima kože. U najtežim slučajevima, mogu da zahvate i čitavu površinu kožu odjednom.

Koji procenat dece se susreće sa barem nekim oblikom atopijskog dermatitisa?

Uglavnom se oko 20-25% dece susreće sa barem nekim oblikom atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis je, takoreći, najčešća bolest dečjeg uzrasta danas. Računa se da u Srbiji neki oblik atopijskog dermatitisa ima 20-25% dece, dok se u industrijski razvijenijim zemljama taj procenat kreće čak i do 30%.

Gde se na telu dece i beba pojavljuje atopijski ekcem?

Kod beba se uglavnom javlja na licu, obrazima i bradi, a kod starije dece na vratu, zglobovima i pregibima. Odnosno, prve manifestacije atopijskog dermatitisa javljaju se oko drugog meseca života i to najčešće na obrazima i regiji ispod pelena (dečji ekcem), a od druge godine života ekcem menja mesto i javlja se najviše u pregibima i prevojima kože (tzv. Prurigo Besnier).

Koji proizvodi su najpogodniji za negu atopijskog dermatitisa?

Emolijentne kreme i uljane kupke – koje se zajednički nazivaju „emolijentna terapija“. Prema savremenim terapijskim vodičima osnovu nege i terapije dece sa atopijskim dermatitisom čine emolijentni kremovi i uljane kupke. Oni se primenjuju i onda kada nema zapaljenja, da bi se produžile „mirne“ faze, poznate kao remisije. Takođe, onda kada do ekcema dođe, emolijentna terapija predstavlja osnovu na koju se dodaju ostale terapijske opcije.

Kako poboljšati kvalitet života deteta sa atopijskim dermatitisom?

Predlažemo vam da uklonite grinje, povećate vlažnost vazduha i obezbedite svom detetu pamučnu pidžamu i posteljinu. Suštinski, u održavanju kože kod dece sa atopijskim dermatitisom, opšte mere su jednako važne kao i terapija. Osnovno je da u sredini u kojoj dete najviše boravi bude što manje respiratornih i kontaktnih alergena i iritanasa, kao i da temperatura i vlažnost vazduha budu optimalni.

Na šta još, osim na stanje kože, može uticati atopijski dermatitis kod dece?

Deca koja se bore sa atopijskim dermatitisom često imaju slabiji san, razdražljivija su i imaju manjak koncentracije. Svrab i češanje su osnovni simptomi atopijskog dermatitisa i mogu biti intenzivni čak i kada nema vidljivog zapaljenja kože. Značajno ometaju svakodnevne aktivnosti, usled čega deca (kao što smo naveli) manje spavaju, razdražljivija su, slabije se koncentrišu, a mogu čak imati i probleme sa pažnjom i učenjem, ukoliko su tegobe izražene u školskom uzrastu.

2 scaled Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Nadamo se da su vam saveti dermatologa, prof. dr Dušana Škliljevića razrešili nedoumice koje ste imali, a naša zajednička preporuka je da atopičnoj dečjoj koži pružite adekvatnu negu uz pomoć proizvoda iz La Roche-Posay Lipikar linije, koja je namenjena upravo onoj najosetljivijoj koži, sklonoj atopijskom dermatitisu i ekcemima. Za vaše najmlađe, kod kojih ste primetili prve pojave atopijskog dermatitisa, predlažemo Lipikar Baume AP+M balzam za suvu, osetljivu kožu i Lipikar Syndet AP+ kremasti gel za kupanje osetljive kože – a više o Lipikar liniji saznajte u našem jedinstvenom kutku o nezi kože.

KUTAK ZA NEGU KOŽE

Dečja koža je nežna i osetljiva i traži posebnu negu i posvećenost roditelja. Usled genetskih predispozicija, od trećeg meseca starosti može doći do hronične upalne bolesti kože, atopijskog dermatitisa, koji slabi zaštitnu barijeru dečje kože. La Roche-Posay laboratorije su pre 20 godina stvorile liniju LIPIKAR namenjenu tretiranju upravo ovog tipa suve i osetljive kože beba i dece, sklone ekcemima.

U našem kutku nege, saznajte sve o atopijskom dermatitisu, koji su njegovi simptomi i na koji način ga možete efikasno tretirati proizvodima iz LIPIKAR linije.

Pogledajte i sve informacije o proizvodima iz La Roche-Posay LIPIKAR linije namenjene suvoj i atopiji sklonoj koži beba, dece i odraslih.

Sve informacije o La Roche-Posay proizvodima, kao i savete dermatologa, možete pronaći na veb-sajtu laroche-posay.rs i njihovim Instagram i Facebook stranicama

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Korejski skin care proizvodi i rutina nege od 10 koraka su obuzele beauty svet, a evo u čemu leži njihova tajna!

Read Next

Vremenska prognoza – 26. novembar