Upcycle trend će obeležiti 2022. godinu, a ovo je sve što ste želeli da znate o njemu

Godina je 2022. i vreme je da svako od nas bude osvešćen kada je modna industrija u pitanju. U javnosti se prethodnih nekoliko godina sve intenzivnije govori o održivosti i tome šta sve ona podrazumeva u modernom, modnom svetu – fer uslove rada, reciklažu, umanjenje masovne produkcije i samim tim zagađenja (tekstilna industrija je jedan od najvećih svetskih zagađivača, odmah iza naftne industrije), kao i brigu o zaštiti životne sredine. 

Ipak, razumemo da u savremenom svetu ne možemo svi biti idealni borci za bolje sutra. I sami smo deo ekonomskog sistema koji nas okružuje i, jednostavno, nekada bismo rado kupili komad lokalnog dizajnera umesto da odemo u tržni centar – ali nam naše finansijske mogućnosti to ne dozvoljavaju. Problem sistema zahvata i nas same, mi nismo izopšteni pojedinci koji ga mogu tek tako sagledati sa strane. Zato, moramo pronaći nova, kreativna i domišljata rešenja da doprinesemo održivijoj budućnosti – a da istovremeno zadržimo svoju ljubav prema modi i uživamo u izgradnji autentičnog, ličnog stila. Tada na scenu stupa upcycling trend koji će obeležiti 2022. godinu, a verujemo da će se zadržati i dugo nakon što ona prođe.

Upcycling trend podrazumeva redizajniranje i prepravku starih odevnih komada koje već posedujemo, čime produžujemo njihov “životni vek”, ne odbacujemo ih prerano i samim tim – umanjujemo začarani krug tekstilnog otpada. Ali, iako velika, održivost nije jedina prednost ovog trenda! Upcycling odeće navodi nas na pronalaženje kreativnih ideja, uči nas praktičnim i korisnim veštinama šivenja, zabavan je i uz pomoć njega možemo dobiti nove/stare, unikatne, neponovljive odevne komade. Za upcycling čak ne morate biti ni izuzetno vešt dizajner ili modelar, jednostavno vam je potrebno malo prakse, posvećenosti i vremena – i vrlo brzo ćete “ući u štos”. Ako ste ikada u detinjstvu ušili (ili zamolili mamu da vam ušije) zakrpu na omiljeni jaknu, ili skratili pantalone i od njih napravili šorts, čestitamo! Vi ste se u ovom trendu već oprobali, a sada to isto možete podići na malo viši nivo. 

Popularnost upcycling trenda u poslednjih nekoliko meseci izuzetno je porasla i na društvenim mrežama kao što su TikTok i Instagram – naročito među korisnicima mlađe generacije Z. Tag #upcycledclothing nalazi se ispod skoro 700 hiljada postova na Instagramu, dok tag #upcycledfashion ima više od 400 miliona pregleda na TikToku! Popularnost ovog trenda nezadrživo raste, a gledajući šta je sve drugim ljudima palo na pamet – i mi sami želimo da se oprobamo u upcycling trendu. Upcycling nije samo održiva, već i izuzetno kreativna praksa, koja nas navodi na uživanje u modi i traženje novih stilskih rešenja.

Ako ste mislili da je upcycle trend zahvatio samo “današnje klince”, manje brendove i još uvek neafirmisane modne kreatore – prevarili ste se! Ovaj trend na globalnom nivou prihvatili su brendovi komercijalne prodaje kao što su Urban Outfitters, Patagonia i 1/OFF, ali i velika modna imena među kojima se nalaze Stella McCartney, Louis Vuitton, Marine Serre, Miu Miu… Velike modne kuće sa ogromnim arhivama materijala i odevnih komada iz ranijih kolekcija konačno su uvidele mogućnosti njihove ponovne upotrebe – i upravo kroz upcycling ovim komadima dale “novi život” i samim tim umanjile ne samo troškove, već i količinu tekstilnog otpada koji proizvode. Ovom koraku doprinela je i globalna pandemija koja je pogodila sve industrije, pa tako i modnu – a videćemo kako će se on dalje razvijati.

Ovaj globalni modni trend došao je i na lokalnu scenu – gde primećujemo da su mladi modni dizajneri spremni da unesu dugoočekivane promene kako u smislu inovativne estetike, tako i u pogledu održivosti. Među upcycle dizajnerima izdvajamo Sonju Kulić, dvadesetdvogodišnju osnivačicu upcycle brenda Fiji – koja se pronalaženjem i prepravkom vintage komada bavi već tri godine. Sonjn brend prepoznatljiv je po muškim, oversized vintidž blejzerima koji izgledaju trendy, elegantno i nesvakidašnje. Oni su osnova i njene najnovije, minimalističke kolekcije sa efektnim detaljima u vidu perli, kojom su Sonja i njen tim želeli da istaknu činjenicu da i vintidž odeća može izgledati luksuzno i imati sofisticiran duh. Studio Fiji možete zapratiti na Instagramu, gde ćete pronaći raznovrsne aesthetic, upcycled odevne komade kako za žene, tako i muškarce.

Bilo da ste ljubitelj mode ili tek planirate da im se pridružite – upcycling trend može biti onaj hobi koji će vas navesti da svesnije posmatrate svoje odevne kombinacije i budete ona osoba koju će drugi ljudi pitati: A gde si to kupila?

Fotografije: instagram.com/___madvillain i Instagram.com/gears_mofos

Jovana Pantić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Prvi poraz Porta, Braga usamljena na vrhu – Sportklub

Read Next

Ovako se jake žene opraštaju – WANNABE MAGAZINE