U odbranu štrebera, geekova, nerdova – evo zašto baš oni odrastaju u uspešne ljude – WANNABE MAGAZINE

Slobodno mogu da kažem da sam se u detinjstvu identifikovala kao štreberka. Bila sam odlikašica, đak generacije u osnovnoj školi, išla na takmičenja, učila, čitala, crtala, išla na vannastavne aktivnosti – a niko me na to nije primoravao. Nisam imala preambiciozne roditelje koji su preko mene pokušavali da ostvare svoje snove, niti mogu da kažem da su bili suviše strogi i forsirali me da radim stvari koje ne želim. Jednostavno, bila sam radoznala i uživala sam u učenju. Naravno, nije me sve podjednako interesovalo, ali svemu sam davala šansu i nije me bilo sramota mojih petica, sastava i nagrada u onim osetljivim godinama kada svi želimo da budemo kul i dopadnemo se drugima. A razume se, više je kul pobeći sa časa nego doći sa diplomom sa Arhimedesa. No, ono što zaboravljam da kažem je da sam bila (i ostala) – štreberka sa balansom. Ako svi bežimo sa časa, bežim i ja. Ali, ako dolazi kontrolni, dolazim spremna.

Zato, vreme je da se zapitamo zašto je i kada reč “štreber” dobila negativnu konotaciju? Kroz čitavu pop kulturu, štreberi su najčešće predstavljeni kao comic relief, sporedni likovi koji nemaju devojke, znaju sindarin jezik, izgledaju neugledno i nose ogromne naočare (a neretko i fiksnu protezu). Oni su pametni, ali su sve sem kul. Zašto? Zato što imaju interesovanja, ambicije i motivisani su da uspeju, rade na sebi i žele da se izgrade kao individue?

Čekajte, pa ove osobine poznato zvuče. To su osobine uspešnih ljudi o kojima se toliko piše. Ovo je top 10 osobina koje uspešne ljude razlikuju od neuspešnih može da se svede na samo jednu – oni su štreberi. Ono što bi, takođe, trebalo da imate na umu je to da štreberi nisu uvek ekstremisti kakvim ih smatramo. Oni ne moraju biti knjiški moljci, introverti koji predugo nisu videli svetlost dana. Štreberi podjednako izlaze, druže se i uživaju u životu. Samo ne uvek na onaj način koji društvo od njih očekuje.

Štreber ne znači žrtvovati socijalni život zarad karijere. Štreber znači dati svoj maksimum, imati svest o sebi, raditi na svojim talentima. Štreber znači slobodno uživati u stvarima koje te zanimaju. Štreber znači ne živeti prema tuđim standardima. Štreber znači napredovati i ne doživljavati posao ili interesovanja kao teret. I zato je nekad veoma dobro biti štreber.

Onda kada sam to osvestila u sebi, reč štreberka prestala sam da doživljavam kao uvredu. Znala sam da mi je upućuju oni koji žive daleko siromašniji život i koji se plaše da budu autentični. I mada sa petnaestak godina, kada se delimo na štrebere i kul klince, nije toliko važno (a ni toliko moguće) izgraditi ličnost i znati šta želimo od života – ipak postoji razlika u razmišljanju. Mi štreberi krenuli smo da krčimo put ka budućnosti, dok su mnogi drugi zastali u mestu i, nažalost, tu u njegovoj blizini i ostali. I baš zbog toga važno je pokazati deci da je radoznalost vrlina i da se u učenju može uživati. Da nisi manje kul ako nešto znaš i imaš talenat, već da te baš to čini jedinstvenim. Da ne moramo svi biti isti, da je lepota u različitostima.

Učite svoju decu da ne osuđuju druge i da ne žele da budu neko drugi – već da grade svoje ličnosti. Naučite ih da biti štreber, zapravo, znači biti kul, čak i ako im se tako možda trenutno ne čini. Tako će odrasti u ispunjenije i tolerantnije, ali i uspešnije, srećne ljude. Jer ako to ne učinite, vaša deca će doći u situaciju da se prekasno sete da su mogli nešto da urade sa svojim životom, jer mladost prolazi – a život se nastavlja.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Jovana Pantić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Zašto se Pride month obeležava baš u junu? – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Kakvo nas leto očekuje za RTS otkriva Nedeljko Todorović