• November 27, 2021

U ljudskoj prirodi je potreba za pripadanjem, a evo kako se sve ona manifestuje

Kada radiš u magazinu, stojiš iza napisanih tekstova i proveravaš njihovu čitanost – počinješ da vidiš patterne u tome koji su tekstovi čitaniji i zašto. U moru tekstova koje sam dosada napisala (uključujući i ovaj), primetila sam da gotovo uvek najviše pregleda imaju oni u kojima će neko saznati koji je lik iz serije ili filma, koja skin care rutina je namenjena baš njegovom horoskopskom znaku, koji su načini da izađe iz neke situacije u kojoj se nalazi, a koja je zapravo poznata mnogima. Suštinski, ono što želim da kažem – najpopularniji su oni tekstovi u kojima ljudi pronalaze svoju pripadnost i koji čine da oni imaju osećaj da su deo nečega većeg od njih samih. Ljudska potreba za pripadanjem je potreba koju svako od nas nosi u sebi, a ona se može manifestovati na više različitih načina – koje vam predstavljamo u nastavku teksta. Niko od nas nije imun na ovu potrebu, niti bi trebalo da bude, a možemo je kanalisati na načine koji će zaista učiniti da se osećamo ispunjeno i srećno.

Navijanje za neki sportski tim

Kada tim za koji navijamo pobedi, nikada nekažemo “oni su pobedili”, već se iskoristimo rečenicama poput “naši su dobili” ili onim najpopularnijim “pobedili SMO”, kao da smo i mi zajedno sa njima trčali sat i po vremena po terenu. I mada u stvarnosti nismo osetili njihov fizički napor, možemo reći da naš duh jeste bio sa njima na terenu, da je naše navijanje bilo gromoglasno i da smo svaki njihov pokret doživeli kao naš. Postoji nešto zaista posebno u zajeničkom navijanju, u glasnom pevanju himni na terenu i nošenju odeće u istim bojama kluba – što čini da se osećamo kao da smo deo nečeg većeg.

Pripadanje fandomu 

Reč “fandom” koristimo onda kada želimo da opišemo bazu zajedničkih fanova određenog dela fikcije, kao što su roman, film, serija ili drugo. Fandom se najčešće formira online, usled mogućnosti da mu pristupe fanovi iz svih delova sveta, a fandomi su moram priznati, veliki deo mog tinejdžerskog života. Fandom britanske serije “Doctor Who” na Tumblru je nešto što ne bi trebalo da propustite, a ako niste znali, čuveni roman “Fifty Shades of Grey” zapravo je krenuo kao fan fiction inspirisan romanom “Twilight”. Ukoliko niste upoznati sa terminom fan fiction – u pitanju su dela fikcije koja dalje razrađuju moguće scenarije među već postojećim junacima drugog, poznatog dela, a koja pišu njegovi fanovi.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Želim da moja mama bude dobro svakog meseca, a ne samo u oktobru

Read Next

Vremenska prognoza – 21. oktobar