Tretman ćutanjem je oblik emotivne manipulacije – WANNABE MAGAZINE

Emotivna manipulacija definitivno ne pomaže odnosu, bilo da je u pitanju roditeljski, ljubavni, kolegijalni ili prijateljski. Kada neko manipuliše vama, to radi zbog svoje koristi, najčešće ne obraćajući pažnju kako će se to odraziti na vas. Zato se narcisi neretko koriste emotivnom manipulacijom. To im je, zapravo, jedno od omiljenih oruđa. A tretman ćutanjem je samo jedan i to nimalo prijatan oblik emotivne manipulacije.

Da li vam se nekada dogodilo da vas neko ignoriše i ne želi da priča sa vama jer ste uradili nešto što se toj osobi ne dopada? Onda znate kolika je to psihička tortura… kad prođe pored vas kao da ste vazduh i u potpunosti ignoriše vaše postojanje.

Ta osoba sebe stavlja u poziciju moći, da ona u potpunosti diktira komunikaciju. Sasvim je svesna svoje kontrole nad drugom osobom i zna da ta osoba želi da razgovara sa njom. Isto tako, ako ste osoba koja upotrebljava tretman ćutanjem, imamo obaveštenje za vas – vi ste emotivno nezreli.

Zašto? Zato što emotivno zrela osoba ne bi upotrebljavala komunikacione tehnike četvorogodišnjaka. Čak i potpuni nedostatak komunikacije nešto govori – govori da ta osoba nije u stanju da ima normalan razgovor, da bude ranjiva, kaže šta joj smeta i reši razmirice bez vike, svađe ili ignorisanja.

Pročitajte i ovo: Znaci da je vaš dečko zaljubljen u sebe – više nego u vas

No, kad ste dete i kad tako nešto radi vaš roditelj ili druga bliska osoba, to će vas mnogo više pogoditi, jer ne znate šta se dešava. Mislite da ste odgovorni što vas neko ignoriše, da ste krivi i da sad morate da molite za pažnju i oproštaj tog drugog. Deca uvek teže ka tome da se osete prihvaćeno, a ovo je ultimativna suprotnost tome. Dete će se osetiti izolovano, samo i sa ubeđenjem da nešto nije u redu sa njim, čim neko drugi neće da priča sa njim. Zato je tretman ćutanjem jedan od izvora trauma iz detinjstva.

Možda deluje da nije tako strašno, ali kao odrasla osoba samo pomislite koliko je neprijatan osećaj ako neko ne želi da piča sa vama koji god da je razlog u pitanju.

Šta raditi kad vas neko ignoriše? Prvo pokušajte da imate normalan razgovor i da zajedno razrešite konflikt. No, ako je ta osoba toliko ponosna da ne želi da popusti, onda razmislite da li vam je uopšte u životu potrebna osoba koja nije u stanju da održi zdravu komunikaciju. Da je u pitanju dete, pokušali biste da ga prevaspitate, ali nije vaša odgovornost da to radite sa odraslom osobom.

Pročitajte i ovo: Šta stvarno misli narcis, kad izgovara ove fraze

Niste odgovorni za tuđa osećanja i reakcije, tako nije ni do vas ako vam neko pruži tretman ćutanjem. To ne govori ni o čemu drugom sem o emotivnoj inteligenciji te osobe. Takođe, ta osoba pokazuje i nepoštovanje, jer ponašati se kao da ne postojite pokazuje koliko visoko mišljenje ta osoba ima o vama. Dakle, ne postoji dobar izgovor da vas neko ignoriše, ili da nekoga ignorišete koji god da je razlog.

A ako ste vi osoba koja upotrebljava ovu toksičnu tehniku, zapitajte se zašto to radite i šta time dobijate. Da li je to obrazac ponašanja koji ste usvojili kao dete, videli od sopstvenih roditelja? Da li vam toliko nije stalo do te osobe da želite da ona pati i moli za vašu pažnju? Ako to radite, onda definitivno niste spremni za jedan zdrav odnos, jer, verovali ili ne, ključ zdravog odnosa, koji god da je u pitanju, jeste komunikacija. Rečima se može rešiti toliko toga, a ako vam je teško da se izrazite usmeno, to možete i napisati, pa pročitati. Kako god, ignorisanje, prekidanje veze i drugi nagli prekidi komunikacije ne dolaze u obzir.

Naslovna fotografija: instagram.com/maralafontan

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Podkast sa Lukom i Kuzmom – da li su večiti mogli više? – Sportklub

Read Next

Nedeljni horoskop: 7. oktobar – 13. oktobar – WANNABE MAGAZINE