TREĆA DOZA VAKCINE – KADA, KOME I NA KOJI NAČIN? – Beograduživo.rs

TREĆA DOZA VAKCINE – Od 17. avgusta odnosno od sutra počinje davanje dopunske, treće doze vakcina u Srbiji. Svi oni koji su se do sad vakcinisali. 180 dana nakon primljene druge doze vakcine, dobiće SMS poruku ili mail sa pozivom odnosnom linkom koji će voditi na portal eUprave, gde će dalje dobiti detaljnije informacije o postupku.

Na portalu eUprava pronaći će informaciju da li oni spadaju u kategorije stanovništa kojima se preporučuje da prime i treću dozu vakcine. I ukoliko neko ne spada u kategoriju kojoj se preporučuje treća doza, po isteku šest meseci od druge doze, moći će da primi dopunsku dozu ukoliko želi.

Napominje se da građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno, dok ne budu kontaktirani od strane eUprave. Svi građani imaće mogućnost da odaberu koju dopunsku vakcinu žele da prime, zatim će konačan izbor saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, treća doza se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

  • osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
  • osobe starije od 70 godina,
  • osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
  • zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
  • putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave, građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Zvezda lansirala ponoćno iznenađenje: Crveno-beli doveli igrača Zenita!

Read Next

TWITTER OZNAČIO MEDIJE KOJI SARAĐUJU SA VLADOM SRBIJE – Beograduživo.rs