Connect with us

Vesti

Tramp ponovo zapretio saveznicima: “Sad ostaju u NATO ako…”

Published

on

Vreme čitanja: oko 2 min.

M. P.

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD ostaju u NATO ako se zemlje EU pravedno ponašaju prema Americi, rekao je Tramp

Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će SAD ostati u NATO “ako se zemlje EU budu pravedno ponašale prema Americi”.

U intervjuu za GB news, Tramp je osudio zemlje EU zbog toga što “koriste (aktuelnu) situaciju” i poručio im da plate ako žele garantovanu podršku SAD.

“SAD bi trebalo da pošteno plate svoj udeo, ali ne i udeo svih ostalih članica”, rekao je bivši američki predsednik.

Tramp je često kritikovao i NATO i pojedine zemlje članice kao što je Nemačka, optužujući ih da ne plaćaju dovoljno za sopstvenu odbranu, a oslanjaju se na Vašington da ih zaštiti.

U doktrini NATO podrazumeva se da se napad na jednu od 30 zemalja članica smatra napadom na sve članice Severnoatlantskog saveza.

“Oni mogu da koriste ovakav moj stav (protiv mene), ali nije me briga da li ga koriste. Jer ono što ja govorim je oblik pregovora. Zašto bismo čuvali ove zemlje koje imaju mnogo novca, a SAD plaćaju veći deo troškova NATO?”, zapitao se Tramp.

Tramp je često optuživao druge članice NATO da ne plaćaju svoje obaveze i da se ponašaju kao da je Severnoatlantska alijansa nekakav klub.

Tokom 2017. godine, kada je bio predsednik SAD, Tramp je direktno prekorio zemlje članice NATO zbog toga što nisu ispunile svoje finansijske obaveze prema alijansi i odbio je da potvrdi posvećenost SAD zajedničkoj odbrani.

“Nećemo vas braniti ako ne plaćate svoje račune. Vrlo je jednostavno”, poručio je tada Tramp i jasno stavio do znanja da bi, ako pobedi na američkim izborima u novembru ove godine, mogao sazvati samit NATO u junu 2025. godine na kojem bi se razgovarao o budućnosti alijanse.

Govoreći na mitingu svojih pristalica u Južnoj Karolini on je izjavio da ga je, dok je bio predsednik SAD, lider neimenovane “velike zemlje” NATO pitao da li će SAD pružiti zaštitu alijansi u slučaju napada od strane Rusije, prenose RIA Novosti.

Tramp je rekao da mu je poručio da to neće učiniti jer zemlje NATO ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu i dodao da će “podržati Rusku Federaciju da radi šta god želi”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Pretežno sunčano i veoma toplo u celoj Srbiji; Temperatura do 35 stepeni, u Beogradu 32

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kasnije posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti, ponegde i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom

Prognoza sa Đorđem Đurićem leto vrućina Foto-montaža: Shutterstock, Pngwing

U Srbiji u ponedeljak pretežno sunčano i veoma toplo. Kasnije posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti, ponegde i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od 17 do 23°C, maksimalna dnevna od 30 do 35°C.

U Beogradu u ponedeljak pretežno sunčano i veoma toplo. Kasnije posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti, na širem području grada uveče i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura 22°C, maksimalna dnevna 32°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

“Desant” na plažu na Braču: Ekipa je ležerno došla brodom, izvadila lopate i vreće

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

J. V.

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

“Samo slučajnošću i prisebnošću jedne gošće sprečena je krađa”

Plaža Zlatni rog (Zlatni rat) na ostrvu Brač Foto: Pixabay/Dieter_G

Na bolskoj plaži se u nedelju, u poslepodnevnim satima, dogodio zaista bizaran, ali za Hrvatsku nažalost više, nimalo neobičan događaj, piše Morski.hr.

Tamošnji direktor turističke zajednice, Ante Trutanić, tvrdi da su dva muškarca pokušala da ukradu šljunak sa plaže!

– Pukom slučajnošću i prisebnošću jedne bolske gošće sprečena je krađa žala sa jedne plaže u Murvičkom akvatorijumu. Naime ekipa je ležerno došla sa brodom koji izgleda kao desantni, izvadila lopate i vreće i počela da puniti šljunak naočigled gospođe koja se tu kupala – priča Trutanić i dodaje:

– Kako je dotična gospođa strankinja, ona je za savet pitala jednog Murvičanina odnosno Boljanina, smatra li se takvo ponašanje normalnim i je li to društveno prihvatljivo u Republici Hrvatskoj s obzirom na njihovu ležernost.

[embedded content]

Srećom taj Boljanin je naravno odmah shvatio o čemu se radi pa ih je sprečio u pokušaju i naterao da vrate sav šljunak koje su skupili u vreće. Ipak ovako nešto ne sme da prođe ispod radara, počinioci bi trebalo da budu sankcionisani kako im više ne bi palo na pamet da se bave takvim stvarima – poručuje Trutanić.

Ovaj čin inače se prema Zakonu o rudarstvu smatra protivpravnom eksploatacijom mineralnih sirovina koji su u vlasništvu Republike Hrvatske Kazne za ovo što rade su rigorozne. Tako za fizičku osobu idu do 33.180, a za pravnu i do 132.720 evra, piše Morski.hr.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas pretežno sunčano, ponegde mogući pljuskovi: Maksimalna tempetarura do 34°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom dana biće pretežno sunčano i toplo

Prognoza sa Đorđem Đurićem leto vrućina Foto-montaža: Shutterstock, Pngwing

U Srbiji u nedelju ujutro ponegde još mogući pljuskovi sa grmljavinom. Tokom dana pretežno sunčano i toplo.

Posle podne tek ponegde uz jači razvoj oblačnosti ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u južnoj polovini zemlje.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 18 do 22°C, maksimalna dnevna od 30 do 34°C.

U Beogradu u nedelju ujutro ima uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Tokom dana sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura 21°C, maksimalna dnevna 31°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.