• November 29, 2023

Todorović: Biće i kiše i grmljavine, a najviše sunca, koliko je opasno UV zračenje

Nedeljko Todorović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da će narednih dana, sve do ponedeljka, biti sunčano, u pojedinim delovima zemlje biće kiše i grmljavine.

U nedelju i ponedeljak očekuje se blagi pad temperature.

Večeras ne bi trebalo da bude kiše u Beogradu, moguće je, kaže Todorović, da posle 21 čas pojedine delove grada kiša samo poprska.

“U okruženju, na 50–100 kilometara, ima toliko grmljavinskih oblaka da ne bih smeo da tvrdim 100 odsto da neće, kad su ti oblaci izolovani i kreću se, imaju svoj životni vek”, kaže meteorolog.

Leto je stiglo, kaže Todorović. 

Todorović je objasnio da ne mora da znači da je UV zračenje jako visoko ako je indeks UV zračenja visok. 

“U poslednje dve-tri godine UV zračenje, kao jedna komponenta elektromagnetnog zračenja Sunca koje dolazi na Zemlju je energetski vrlo slabo. Zato je bilo poželjno prošle zime i leto sunčati se, kako bi se nakupio De vitamin zbog imuniteta, to je prirodni proces uništavanja virusa”, istakao je meteorolog.

Objašnjava da Sunce još nije proradilo sa svojom punom energetskom aktivnošću kako bi se povećalo zračenje.

“Indeks UV zračenja je izračunata vrednost u koju idu komponente u formuli – nadmorska visina, nadmorska širina, da li je jutro, da li je dan, zima, leto itd., a jedna od komponenata u toj formuli je sama vrednost UV zračenja, a UV zračenje se skoro i ne menja iz dana u dan. Kada se dogode eksplozije na Suncu, tada oni imaju pikove od nekoliko minuta ili čitav dan, ali retko. Pri konstantnoj vrednosti UV zračenja, indeks može biti ogroman, ali nema UV zračenja kao opasne komponente. U prethodne tri godine samo UV zračenje je relativno slabo, što ne znači da treba ležati na suncu ceo dan”, kaže Todorović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 11. jun

Read Next

Kralj šljake je mrtav, živeo kralj: Đoković preokretom srušio Nadala za finale Rolan Garosa!