Tebogo kralj sprinta uz svetski juniorski rekord – 9.91 – Sportklub

U popodnevnoj sesiji drugog dana Svetskog juniorskog prvenstva u Kaliju, održano je još nekoliko sjajnih finalnih disciplina.

Takmičenje je obeležilo finale u trci na 100 metara, u kojem je čudesni Lesil Tebogo iz Bocvane, ponovo došao do zlata, ali sada uz novi svetski juniorski rekord – 9.91 sekunda! Dosadašnji – 9.97s, držali su zajedno Trejvon Bromel (SAD) i Mark Luis Frensis (Velika Britanija).

Srebro u trci na 100 metara pripalo je 18-godišnjem Jamajčaninu Buvadžgi Nkrumiju, koji je sa sjajnih 10.02s postao novi juniorski rekorder svoje zemlje. Do bronze je stigao Južnoafrikanac Bendžamin Ričardson sa 10.12. Jedan od najvećih favorita za zlato, Tajlanđanin Puripol Bunson zauzeo je tek četvrto mesto, posle katastrofalne reakcije na startu.

U bacanju kugle, u ženskoj konkurenciji zlato je osvojila Južnoafrikanka Mina De Klerk. Njenih 17.17 metara iz treće serije, bili su dovoljni za odbranu titule iz Najrobija. Srebro, kao i u keniji prošle godine, pripalo je evropskoj juniorskoj šampionki, Turkinji Pinar Akjol sa 16.84m. Do bronze je došla 18-godišnja Zuzana Mašlana iz Poljske, sa ličnim rekordom 16.08m.

Mešovitu štafetu 4 puta 400 metara osvojili su Amerikanci. Čarli Bartolomej, Medison Vajt, Vil Samner i Kenedi Vejd istrčali su 3:17,69 minuta, što je novi rekord Svetskih šampionata. Srebro je sa sedam stotinki zaostatka (3:17,76) otišla na grudi kvarteta iz Indije (Šridar, Habatanahali Mohan, Kapil, Rupal), dok su do bronze došli Jamajčani – Denis, Kembel, Džonson i Bejker (3:19,98).

U finalu skoka udalj, u muškoj konkurenciji vodila se žestoka bitka za svaku medalju do samog kraja. Na kraju je titulu iz Najrobija odbranio Francuz Ervan Konate sa sjajnih 8.08 metara. Drugoplasirani Kubanac Alehandro Parada „aterirao“ je na 7.91m, a trećeplasirani Brazil Gabrijel Luis Boza u poslednjoj seriji stigao je do medalje skokom od 7.90m!

Raspoloženi su bili i bacači kugle. Titulu je osvojio Amerikanac Tarik O’Hagan sa ličnim rekordom 20.73 metara. Drugoplasirani Jamajčanin Kobi Lorens bacio je u petoj seriji sjajnih 20.58m, a do bronze je u poslednjoj seriji došao Nemac Ticijan Noa Laurija sa 20.55m.

Novi juniorski „kralj desetoboja“ je Holanđanin Gabrijel Emanuel. Sa pregršt sjajnih dostignuća i ličnih rekorda, stigao je do fantastičnih 7.860 bodova. Srebro i bronza otišli su u Švedsku. Jakob Telander je sakupio 7.770 bodova, a Eliot Duvert 7.622.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

Vilagoš odbranila titulu uz rekord svetskih šampionata – Sportklub

Read Next

Ovo su retrogradne planete koje će uticati na nas u avgustu – WANNABE MAGAZINE