Connect with us

Vesti

Tanasković i poljoprivrednici na novom sastanku 12. februara

Published

on

Potpisivanje ugovora srpskih i kineskih kompanija

Foto: Marko Jovanović

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Srbije sastaće se u ponedeljak, 12. februara, sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, u Vladi Srbije.

Kako je za Tanjug rekao predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković, oni su poziv za ovaj sastanak uputili danas u prepodnevnim časovima i odmah dobili odgovor.

Ističe da su predložene teme sastanka dugovanja poljoprivrednika prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), zatim izrada Pravilnika po kom poljoprivredna gazdinstva ulaze u pasivne statuse, kao i jedna od tačaka dogovora sa sastanka u Kisaču – povoljni poljoprivredni krediti sa jedan odsto kamate.

“Oko 160.000 poljoprivrednika ima dugovanja prema PIO fondu, neki od njih imaju i kredite i ta dugovanja dodatno otežavaju njihovu situaciju. Želimo da jasno znamo na koji način će biti regulisano najavljeno otpisivanje dela kamata i reprogrami. Takođe, u Kisaču smo dogovorili poljoprivredne kredite sa jedan odsto kamate, ali ta kreditna linija još nije uspostavljena, a prolećna setva počinje za oko dva meseca, kao i troškovi”, rekao je Matković.

Takođe, ističe da je kao glavna tema naznačen problem pojašnjenja postupanja Ministarstva poljoprivrede u slučajevima neslaganja podataka u eAgraru sa činjeničnim stanjem.

“Tražimo da se uvede upozorenje koje će sadržati evidentiranu grešku odnosno neslaganje, i rok od 30 dana da vlasnik poljoprivrednog gazdinstva taj problem reši, kako ne bi došao u situaciju da njegovo gazdinstvo zbog greške ili nekog neslaganja dođe u pasivni status”, objasnio je Matković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Sestra šefa sicilijanske mafije osuđena na 14 godina zatvora: Evo za šta su je sve teretili

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

M. P.

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sestra šefa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara osuđena na 14 godina zatvora

Rosalia Messina Denaro Foto: Polizia Italy

Najstarija sestra pokojnog šefa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara, Rozalija, osuđena je u Palermu na 14 godina zatvora zbog mafijaškog udruživanja i primanja ukradene robe, izjavio je danas izvor iz italijanskog pravosuđa.

Denarova sestra Rozalija (69) uhapšena je u martu 2023. nakon što je optužena da je pomagala u skrivanju svoga brata tokom njegovog bekstva, da je upravljala njegovim finansijama i pomagala mu da se poveže sa spoljnim svetom.

Ona je osuđena prvostepeno, a, prema italijanskom zakonu, na presudu se može uložiti žalba dva puta pre nego što postane pravosnažna, preneo je Rojters.

Mesina Denaro je bio najtraženiji čovek u Italiji do hapšenja u januaru prošle godine.

On je proveo tri decenije u bekstvu, tokom kojeg je proglašen krivim za više ubistava, a preminuo je od raka prošlog septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

I danas Srbiju očekuje “paklena” vrućina: Spremite se, temperatura i do 40 stepeni

Published

on

By

Sunce vrućina leto žena nesvestica žega lepeza Srbija termometar Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

U Srbiji u petak sunčano i tropski toplo Vetar slab, promenljivog smera. Jutarnja temperatura od 17 do 25°C, maksimalna dnevna od 36 do 40°C.

U Beogradu u petak sunčano i tropski toplo. Vetar slab, promenljivog smera.

Jutarnja temperatura 25°C, maksimalna dnevna 39°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Sankcije na rusku naftu zbližile su Putina i Modija, a sada Rusija i Indija prave nuklearni pakt

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 4 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moskva i Nju Delhi pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije

Vladimir Putin i Narendra Modi Foto:Tanjug/AP

Slike kako Vladimir Putin lično vozi indijskog premijera Narendru Modija u mini električnom automobilu pokazuju koliko su bliska dvojica predsednika.

Modijeva kontroverzna poseta Moskvi, koja se poklopila sa ruskim raketiranjem bolnice u Kijevu, o čemu je Telegraf.rs detaljno izveštavao, još jedan je znak koji pokazuje da zapadnne sankcije i pokušaji da se Putin izoluje zbog rata u Ukrajini, imaju limitiran efekat.

Kako prenosi CNN, izbor da se Putin i Modi voze u električnom vozilu usred naftom prebogate Rusije, ima i drugu konotaciju – lideri Rusije i Indije su se zbližili zahvaljujući američkim i evropskim sankcijama na rusku naftu i gas. Sada se njih dvojica okreću zelenoj energiji – nuklearnoj!

Indijski premijer Narendra Modi je na čelu najveće demokratije u svetu i jedan je od nekoliko lojalnih kupaca ruske nafte i gasa nakon početka invazije na Ukrajinu. Ruska agencija TASS prenela je da Rusija i Indija pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije.

Nukleara energija koja ne ispušta ugljen-dioksid, koji je odgovoran za globalno zagrevanje, prvi je izbor mnogih država na obuzdavanje klimatskih promena. Zbog toga je i počela globalna trka da se isporuče nulearno gorivo i reaktori, a Rusija pobeđuje u mnogim zeljama.

“Komercijalno gledano Rusija nije dobra u pravljenju mnogih stvari ali poseduje prirodne resurse i poseduje dugu nuklearnnu tradiciju još iz Sovjetskog doba i otje nešto što koristikao svoju prednost”, kaže Elizabet Brav iz inicijative za bezbednost Atlantskog saveta i dodaje:

“Jasno je da je Kremlj odlučio da bi to bila dobra ideja inekezemlje su rešene da povećaju svoju proizvodnju nuklearne energije. Kao i sa naftom Indija je jedna od tih zemalja”.

Ta dominacija u proizvodnnji nuklearne energije omogućuje Putinu da zadrži poziciju na svetskoj sceni, čak iako SAD i EU žele da ga “utišaju” zbog rata. Modi se očigledno drži tradicije o nezavisnoj spoljnoj politici što mu dozvoljava da trguje sa Rusijom i istovremeno bude prijatelj Zapada

To prijateljstvo će izgleda opstati. Nuklearni pakt i izgradnja šet nuklearnih elektrana će dodatno zbližti dve zemlje u narednim deceijama. Za izgradnju nuklearnih elektrana potrebne su decenije, a uz to potrebno je i redovno održavannje, tehnološki razvoj ikonstantno dopunjavanje uranijumom, koga Rusija ima u velikim količinama.

Rusija je izgubila od Kine po pitanju obnovljive energije, a daleko zaistaje za Amerikomu u  energetskoj tranziciji, praveći vrlo malo solarnnh i elektrana na vetar. Zbog toga se kladi na prodaju nuklearne ennergije u inostranstvu zarad finansijskog profita ali i uticaja. Tako Rusija nudi celokupan paket od konvencionalnih nuklearnih reaktora, malih moduarnih reaktora nove genneracije i obogaćenog uranijuma, koji nijedna zemlja još ne pravi u tolikoj količini.

Sjedinjene Države su svesne koliko je ovo veliki problem. Administracija predsednika Džozefa Bajdena, koja pokušava da se nadmeće sa Rusijom u prodaji nuklearne tehnologije stranim zemljama, uvele su sankcije na ruski uranijum, najavljujući rapidan razvoj svoje proizvodnnje.

“Rusija vodi po broju projekata nuklarnih elektrana u drugim zemljama i vlada u Moskvi vrlo agresivno uvlači svoje međunarodne saradnike civilnu nuklearnu saradnju”, kaže Alan Ahn, direktor programa za Nukleanu energiju, klimu i energiju u Trećem putu, organizaciji čiji je sedište u Vašingtonu.

“Vrlo je izazovno za druge zemlje da jednostavno raskinu saradnju i udalje se od pozicije koju je Rusija decenijaa gradila na tržištu. Da bi Amerika smanjila ruski globalni uticaj na tržištu nuklearne energije ona mora da razvije komercijalno kompetativne proizvode”, dodao je Ahn.

To što su Putin i Modi izabrali električno vozilo ne znači da Rusija i Indija uskoro planiraju da odustanu od fosilnog goriva. Indija je treći najveći svetski emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a Rusija je četvrti. Njihova trgovina gasom i naftom ne samo da će se nastaviti već će nastojati da iskoriste ubrzano topljenje ledana Arktiku, koje je upravo posledica globalnog zagrevanja.

Ruska i indijska delegacija diskutovale su u Moskvi o korišćenju Severnog morskog puta, koji je postao sve upotrebljiviji zbog topljenja leda. To je brži put za spajanje zapadne Rusije sa Indijom umesto da se ide okolnim putem. Projekcije su da će ovaj put biti bez leda do 2050.

[embedded content]

Ironično, upravo su fosilna goriva koja će se prevoziti ovim putem i odgovorna za klimatske promene.

“Indija je vrlo pragmatična i iskreno pomalo oportunistička. Tamo gde možete popraviti odnose sa Rusijom bez da vas išta košta ona će to uraditi. To može Indiji samo doneti benefit. Indija sada koristi pogodnosti od prerade ruske sirove nafte. To je lep dodatni prihod, koji Inidja nije imala ranije. Znači, Indija ima pristup, zašto da ne?”, zaključuje Elizabet Brav.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.