Sve o ostvarenju “Purple Rain”, Prinsovom dragulju: Film je bio osuđivan, a ovako je pesma nastala

Vratimo se u osamdesete godine prošlog veka, evo i priče

Princ, Prins

Prins Printskrin: Youtube/The Codfather

21. aprila 2016. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih muzičara 20. veka Prins Rodžer Nelson, u celom svetu poznat kao Prins. O njegovom muzičkom opusu suvišno je govoriti, a legendarne pesme koje nam je ostavio ostale su vanvremenske i dan danas se rado slušaju.

Jedan od najvećih Prinsovih hitova, ako ne i najveći, je svakako “Purple Rain”. A kako je pesma nastala je priča za sebe.

Naime, kada je Prins izdao svoj album “1999” davne 1982. godine, okrenuo se turneju, a nastupao je u istim gradovima kao i njegov kolega, muzičar Bob Seger. Ono što je Prina oduševljavalo jeste kako se publika “spajala” sa Segerovim pesmama kao što su “Night Moves” and “Mainstreet”, koje su bile spore numere koje su nosile neku priču s kojom su ljudim mogli da se povežu.

Prins je rešio da napiše svoju pesmu u tom stilu, a kao rezultat nastala je numera “Purple Rain”, piše songfacts.com.

Našla se na Prinsovom istoimenom albumu “Purple Rain”, koji je ugledao svetlost dana 1984. godine. I koji je odlično prošao. Sam album rađen je za potrebe filma “Purple Rain”, a Prinsu je isti doneo Oskara za najbolju originalnu muziku.

Pesma “Purple Rain” bila “noseći zid” filma. Naime, u ovom ostvarenju, članice Prinsovog benda Vendi i Lisa su napisale pesmu koju Prins totalno ignoriše. Na kraju filma, muzičar je u ljutom okršaju sa drugim bendom pod nazivom “The Time”, te izlazi na scenu, predstavlja pesmu “Purple Rain”, navodi da su je napisale Vendi i Lisa, i onda je besprekorno izvodi.

Podsetimo se te scene:

[embedded content]

Inače, u pravom životu, pesmu “Purple Rain” nisu napisale Vendi i Lisa (koje su i u stvarnom životu bile deo Prinsovog benda, i koje su u istom bile do 1987. godine), već sam Prins. Sama numera je ljubavna, u kojoj Prins peva o svojoj posvećenosti prema devojci.

Muzičar je tokom svog života često pevao pesmu “Purple Rain”, a prilikom njenog izvođenja koristio mnoge efekte koji su bili u filmu.

Sam Prins bio svestan uspeha kako albuma “Purple Rain”, tako i istoimenog filma.

– U nekim slučajevima “Purple Rain” me je plašio. To je moj albatros i nosiću ga oko mog vrata sve dok budem pravio muziku – rekao je Prins za “The Observer”.

Inače, mnogi su bili uvređeni filmom “Purple Rain” zbog navodnog seksizma. Prins je branio ostvarenje u kojem je bio glavna zvezda.

– Nisam napisao (scenario za film) “Purple Rain”. Neko drugi je to napisao. I to je bila priča, izmišljena priča, i trebalo bi je tako shvatite. Nasilje je nešto što se dešava svakodnevno u životu, a mi smo samo prepričali priču. Voleo bih da se tako gleda na to, jer mislim da ništa što smo radili nje bilo nepotrebno. Ponekad smo, zbog humora, možda preterali. A da je bio takav slučaj, onda mi je žao, ali to nije bila namera – rekao je Prins za MTV 1985. godine.

via GIPHY

Naime scenario za film napisali su Vilijam Blin i režiser Albert Manjoli, a sam Prins je (scenario) nadahnuo.

Zaista sam želeo da zabeležim život koji sam živeo u to vreme, a koji je bio u oblasti koja je imala mnogo velikih talenata i puno rivalstva. Tako da sam želeo da zabeležim tu vibraciju svog života – rekao je svojevremeno Prins voditelju Leriju Kingu.

Prema rečima Vilijama Blina, priča je nastala kada mu je Prins pričao priče o svom ocu, muzičaru koji nikada nije uspeo, a ponekad je za svoje neuspehe krivio porodicu. Blinu je to zvučalo kao neka vrsta terapije.

– Bilo je to kao da razrešava sopstvenu misteriju – rekao je Blin.

Tokom turneje za promociju albuma (prikladno nazvanog “Purple Rain World Tour”), Prinsov bend “The Revolution” je na početku svirao (pesmu “Purple Rain”) oko osam minuta, dok je Prins presvlačio kostime, pre nego što je izašao na scenu kako bi numeru otpevao.

To je izgledalo ovako:

[embedded content]

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Zašto Francuzi vraćaju klasične brzinomere u “tristaosmicu”?

Read Next

Elena Kitić izbliza pokazala tetovažu leptira na licu, tik do uveta – značenje je baš moćno!