SVAĐA U VRTIĆU ZBOG MINĐUŠA – KO JE U PRAVU, MAJKA ILI VASPITAČICA? – Beograduživo.rs

Nedavno se u medijima pojavila informacija o svađi u jednom beogradskom vrtiću koja je nastala zbog para minđuša. Naime, vaspitačica je rekla majci da njena ćerka ne sme da nosi minđuše, kao i da je to navedeno u ugovoru, a majka je na grupi formiranoj za roditelje napisala da ne želi da se pridržava tih pravila, jer ih niko ne poštuje, nakon čega je nastala rasprava kojoj su se priključili i ostali roditelji.

Vaspitačica je majci rekla da njena ćerka ne sme da nosi minđuše, da je to navedeno u ugovoru, odnosno da je roditelj u obavezi da dete dovodi bez nakita i drugih predmeta koji mogu da utiču na sigurnost, bezbednost i zdravlje, kako tog deteta, tako i ostale dece u objekt, ali je majka na to odgovorila da to niko ne radi, te ne želi da poštuje ovu stavku iz ugovora, dodajući da kada svi budu poštovali pravila, poštovaće ih i ona.

Nakon ovakvog odgovora, javili su se i ostali roditelji, pitajući ko bi bio odgovoran ako neko povredi dete, kao i da li se u ovom slučaju dete može ispisati iz vrtića. Ono što je njihov strah jeste i da njihovo dete može slučajno u igri povrediti dete koje nosi minđuše.

Najnovije se Beograduzivo.rs:

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naveli su za Telegraf da je praksa da se prilikom potpisivanja ugovora o dnevnom boravku deteta u predškolskoj ustanovi sa roditeljem predvide i obaveze roditelja, u ovom slučaju da dete dovodi u objekat bez vrednih stvari,  jer davalac usluga ne odgovara za gubitak odnosno nestanak tih stvari, kao i obaveza roditelja da dete dovodi u objekat bez nakita i drugih predmeta koji mogu uticati na sigurnost, bezbednost i zdravlje kako njegovog deteta, tako i ostale dece u objektu.

Iz Ministarstva takođe navode da je u predškolskoj ustanovi bezbednost dece na prvom mestu i da je poštovanje pravila institucije važno kako za dete tako i za porodicu. U slučajevima kao što je ovaj, roditelji se uvek mogu obratiti stručnoj službi predškolske ustanove gde bi dobili dodatne informacije.

Što se tiče ispisivanja deteta, ono se obavlja završetkom pohađanja pripremnog predškolskog programa i prijemom u školu, kao i na zahtev roditelja ili usled nepoštovanja odredaba ugovora o boravku deteta u predškolskoj ustanovi od strane roditelja tj. zastupnika deteta. Svakako, ono o čemu je najbitnije voditi računa jeste zaštita najboljeg interesa deteta kao i njegovog prava na kvalitetno vaspitanje i obrazovanje.

Izvor: Telegraf

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

UKIDA SE ROMING – SA KOJIM ĆEMO ZEMLJAMA MOĆI POVOLJNIJE DA TELEFONIRAMO? – Beograduživo.rs

Read Next

ISEKAO VENE PA PRETIO DA ĆE SKOČITI SA BRANKOVOG – Beograduživo.rs