Superligaški odgovor na sankcije UEFA: Kršenje zakona! – Sportklub

Sukob na relaciji UEFA – osnivači Superlige ne jenjava. Preostala tri zagovornika takmičenja – Real Madrid, Barselona i Juventus oglasili su se zvaničnim saopštenjem i poručili da neće prihvatiti nijedan vid prinude ili pritiska od strane Evropske kuće fudbala.

Posle kraha Superlige, UEFA je najavila da će sankcionisati klubove osnivače. Tu se, pre svih, izdvaja pomenuta trojka, jedina koja i dalje zagovara stav o formiranju novog takmičenja.

Povezane vesti

Disciplinska komisija je, u međuvremenu, pokrenula postupak. Iz Reala, Barse i Juvea poručuju da to predstavlja direktno kršenje vladavine prava.

Apsolutno odbacujemo upornu prinudu UEFA prema institucijama u svetu fudbala. Alarmantni stav predstavlja flagrantno kršenje odluke sudova koji su već upozorili UEFA da se uzdrži od preduzimanja bilo kakvih radnji koje bi mogle da kazne osnivače Superlige sve dok pravni postupak traje. Ceo postupak predstavlja direktan napad na vladavinu zakona koju smo, kao građani Evropske unije, izgradili demokratkim putem. Istovremeno, manjak poštovanja prema autoritetu sudova pravde. Superliga je od početka promovisala poboljšanje situacije u svetu fubdala, kroz stalni dijalog sa UEFA, u cilju povećanja interesovanja za ovaj sport, sve kako bi navijačima ponudila najbolju moguću predstavu. Do tog cilja moramo doći kroz solidarnost, posebno u uslovima nesigurne ekonomske situacije s kojom se suočavaju mnogobrojni evropski klubovi„, stoji u zvaničnom saopštenju tri velikana.

Usledila je i upozoravajuća poruka.

Umesto da istražujemo načine modernizacije fudbala kroz otvoreni dijalog, UEFA očekuje da povučemo postupke pred sudovima koji dovode u pitanje njen monopol nad fubdalom. Real, Barselona i Juventus – a svi postojimo više od 100 godina – neće prihvatiti nijedan oblik prinude ili pritiska. Spremni da kroz dijalog raspravljamo o hitnim rešenjima potrebnim fudbalu. Ili ćemo reformisati fudbal ili ćemo morati da gledamo njegov neizbežni pad„, istakli su klubovi iz Madrida, Katalonije i Torina.

Očekuje se odgovor UEFA. Biće zanimljivo videti kakav će on biti.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

Španovićeva se vratila pobedom u Kalitei – Sportklub

Read Next

Mladost posle 13 godina osvojila titulu, od 0-2 do pehara – Sportklub