• February 27, 2024

Sud u Hagu prihvatio kao dokaz pisane izjave preminulih u svedočenju protiv 3 čelnika OVK

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Sudsko veće Specijalizovanih veća za Kosovo u Hagu donelo je odluku da u postupku protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija prihvati kao dokaz pisane izjave pojedinih svedoka koji su svedočili u drugim predmetima, što uključuje i izjave nekoliko svedoka koji su već preminuli, saopšteno je danas iz tog suda.

“Pravilnikom o postupku i dokazima je propisano da se pisano svedočenje preminulih lica može prihvatiti ako se sudije uvere da je izjava, snimak ili transkript pouzdan. Kao i kod svih vrsta dokaznog materijala, na sudijama je da tokom suđenja utvrde težinu i vrednost ovih izjava u kontekstu sudskog predmeta”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Podseća se i da je 18. decembra pretresno veće u predmetu Tači i ostali ovlastilo tužilaštvo da izvrši dalje izmene oslobađajućih dokaza, kako je to dozvoljeno Pravilnikom, a u cilju zaštite jednog svedoka.

“Dana 19. decembra, pretresni panel delimično je odobrio zahteve Krasnićijeve i Seljimijeve odbrane da ulože žalbu na odluku o tome da li se određene ranije izjave optuženih mogu usvojiti kao dokazi, a predsednica Specijalizovanih veća dodelila je ovo pitanje na rešavanje panelu Apelacionog suda u sastavu sudija Mišel Pikar, sudija Emilio Gat i sudija Nina Jergens”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je sud 15. decembra odredio produženje pritvora Tačiju i Veseliju.

Za obojicu optuženih, sudije su zaključile da i dalje postoji rizik da ometaju tok procesa i počine druge zločine protiv onih za koje se smatra da su protiv OVK, uključujući svedoke koji su svedočili ili bi mogli da svedoče u ovom predmetu”, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i ukazuje da Sudsko veće smatra da se ovi rizici mogu smanjiti samo u primenom režima praćenja komunikacija koje se primenjuje u pritvorskom objektu Specijalizovanih veća, uključujući mere koje je naložilo sudsko veće .

Podseća se da je sud ranije doneo odluku u vezi sa pritužbama Seljimija, kojima su se potom pridružili Tači i Veselji, u vezi sa sprovođenjem odluke od 1. decembra o izmeni uslova pritvora za njih trojicu.

“Sudsko veće je odbilo ovaj zahtev kao preuranjen i podsetilo optužene da takve pritužbe najpre treba uputiti direktno sekretaru i da, tek ako ih sekretar odbije, mogu od pretresnog panela zatražiti sudsko preispitivanje te odluke sekretara”, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Месец дана притвора због напада на тинејџере у Вуковару

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA PETAK, 12. JANUAR – Beograduživo.rs