Connect with us

Vesti

Sud u Hagu prihvatio kao dokaz pisane izjave preminulih u svedočenju protiv 3 čelnika OVK

Published

on

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Sudsko veće Specijalizovanih veća za Kosovo u Hagu donelo je odluku da u postupku protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija prihvati kao dokaz pisane izjave pojedinih svedoka koji su svedočili u drugim predmetima, što uključuje i izjave nekoliko svedoka koji su već preminuli, saopšteno je danas iz tog suda.

“Pravilnikom o postupku i dokazima je propisano da se pisano svedočenje preminulih lica može prihvatiti ako se sudije uvere da je izjava, snimak ili transkript pouzdan. Kao i kod svih vrsta dokaznog materijala, na sudijama je da tokom suđenja utvrde težinu i vrednost ovih izjava u kontekstu sudskog predmeta”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Podseća se i da je 18. decembra pretresno veće u predmetu Tači i ostali ovlastilo tužilaštvo da izvrši dalje izmene oslobađajućih dokaza, kako je to dozvoljeno Pravilnikom, a u cilju zaštite jednog svedoka.

“Dana 19. decembra, pretresni panel delimično je odobrio zahteve Krasnićijeve i Seljimijeve odbrane da ulože žalbu na odluku o tome da li se određene ranije izjave optuženih mogu usvojiti kao dokazi, a predsednica Specijalizovanih veća dodelila je ovo pitanje na rešavanje panelu Apelacionog suda u sastavu sudija Mišel Pikar, sudija Emilio Gat i sudija Nina Jergens”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je sud 15. decembra odredio produženje pritvora Tačiju i Veseliju.

Za obojicu optuženih, sudije su zaključile da i dalje postoji rizik da ometaju tok procesa i počine druge zločine protiv onih za koje se smatra da su protiv OVK, uključujući svedoke koji su svedočili ili bi mogli da svedoče u ovom predmetu”, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i ukazuje da Sudsko veće smatra da se ovi rizici mogu smanjiti samo u primenom režima praćenja komunikacija koje se primenjuje u pritvorskom objektu Specijalizovanih veća, uključujući mere koje je naložilo sudsko veće .

Podseća se da je sud ranije doneo odluku u vezi sa pritužbama Seljimija, kojima su se potom pridružili Tači i Veselji, u vezi sa sprovođenjem odluke od 1. decembra o izmeni uslova pritvora za njih trojicu.

“Sudsko veće je odbilo ovaj zahtev kao preuranjen i podsetilo optužene da takve pritužbe najpre treba uputiti direktno sekretaru i da, tek ako ih sekretar odbije, mogu od pretresnog panela zatražiti sudsko preispitivanje te odluke sekretara”, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas sunčano, a pljuskovi sa grmljavinom očekuju ove predele Srbije: Temperatura od 30 do 34°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Duvaće slab do umeren severni vetar

Vremenska prognoza, 20 stepeni, toplo Foto: Shutterstock

U Srbiji u ponedeljak sunčano vreme, ujutro uz pojavu pljuskova sa grmljavinom na krajnjem severu i jugu.

Posle podne i uveče na jugu i na zapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava pljuskova sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Vojvodini pojačan severoistočni.

Jutarnja temperatura od 18 do 22°C, maksimalna dnevna od 30°C na severu do 34°C na jugu i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u ponedeljak sunčano, posle posle podne uz razvoj oblačnosti, a na širem području grada biće uslova za pljusak sa grmljavinom.

Duvaće slab do umeren severni vetar.

Jutarnja temperatura 20°C, maksimalna dnevna 32°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

110 godina od rođenja Save Vukosavljeva obeleženo koncertom u Zmajevu

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 2 min.

M. B.

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Zmajevačko kulturno leto“ simbolizuje duh zajedništva opštine Vrbas

Kulturno leto Zmajevo Foto: Opština Vrbas

Koncertom Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine, sinoć je u Zmajevu, u okviru 10. „Zmajevačkog kulturnog leta“ obeleženo 110 godina od rođenja Save Vukosavljeva, muzičkog pedagoga, aranžera, kompozitora i dirigenta, osnivača Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada. Koncertu su prisustvovali pokrajinska sekretarka za kulturu Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić.

Aleksićeva je istakla da „Zmajevačko kulturno leto“ simbolizuje duh zajedništva opštine Vrbas, i slaveći kulturu i umetnost snažno odražava posvećenost očuvanju i unapređenju lokalne tradicije.

„Ovaj festival je više od događaja. On je simbol našeg kulturnog bogatstva. Kultura je temelj identiteta jedne zajednice, a opština Vrbas je Evropa u malom. U našoj opštini složno žive 23 nacije, i Zmajevačko kulturno leto je svetionik koji afirmiše naše vrednosti. Zmajevačko kulturno leto je prilika da se setimo mirne, ali kreativne i istrajne snage naših predaka koju su nam ostavili u nasleđe kao inspiraciju za budućnost, i odamop očast toj tradiciji prenoseći je u amanet budućim generacijama. Svaka pesma, svaki ples, svaka umetnička predstava koju smo videli prethodnih dana, svaki stih koji ćemo zajedno otpevati večeras, odjekuje himnom našeg jedinstva i ponosa,“ rekla je Aleksić. Ona je istakla da je opština Vrbas u poslednje četiri godine uz podršku Pokrajinske vlade uložila blizu 1,2 milijarde dinara u razvoj kulture.

„Rekonstruisali smo ili trenutno obnavljamo sve domove kulture, stvarajući moderne i pristupačne prostore za sve naše građane. Trenutno se ovde, u Zmajevu, gde se održava ova manifestacija, odvijaju radovi na rekonstrukciji Doma kulture vredni 58,89 miliona dinara. Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će posle 15 godina čekanja, Zmajevčani ubuduće moći da održavaju sve svoje manifestacije u ovom savremenom i prelepom prostoru.“

Takođe, sledeće godine, Vrbas će konačno dobiti pozorišnu dvoranu.

„Ispunićemo nade generacija stanovnika naše opštine koji su čekali trenutak kada će moći da uživaju u bogatstvu pozorišne umetnosti,“ rekla je Tijana Aleksić.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas malo ugodnije, a u ovom delu dana očekuju se pljuskovi i grmljavinske oluje: Temperatura od 30 do 35°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biće uslova za nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima

Vremenska prognoza Foto: Telegraf

U Srbiji u nedelju svežije u odnosu na prethodne dane, ali i dalje toplo.

Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Vojvodini pojačan severoistočni.

Rano ujutro ponegde moguć pljusak sa grmljavinom, potom tokom dana u većini predela sunčano. Posle podne i uveče biće nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima.

Jutarnja temperatura od 18 do 24°C, maksimalna dnevna od 30°C na severu i zapadu do 35°C na jugu i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u nedelju rano ujutro na širem području grad moguć pljusak sa grmljavinom.

Tokom dana sunčano.

Kasnije posle podne i uveče biće nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za nepogode.

Jutarnja temperatura 24°C, maksimalna dnevna 30°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.