Stvari koje treba da se zapitate pre nego što se preselite zbog posla

Selidba radi posla uopšte nije mala stvar. Selidba generalno nije mala stvar. Zato treba dobro da promislite pre nego što se uopšte odlučite na nju. Možda taj posao zvuči sjajno, ali da li ste razmišljali o tome kako će vam biti u novom gradu. Da, to može biti sjajno iskustvo, ali nemojte skakati u odluke pre nego što od kompanije, koja namerava da vas zaposli, dobijete odgovore, ali i dok ne budete u stanju da sami na neka od ovih pitanja date odgovor.

Koje su dobre i loše strane selidbe?

Jedno od najvažnijih pitanja jeste šta dobijate time što ćete da se preselite, osim posla. Šta vam sve taj posao nudi, da li imate prijatelje u tom gradu gde ćete se preseliti, koliko je udaljen od kuće, da li je vaš san da se preselite u taj grad? Dakle, nemojte da posmatrate samo činjenicu da ćete imati nov posao, već da ćete preseliti čitav život na sasvim drugo mesto, što na određeni način znači da počinjete život iznova. To može biti baš ono što želite, a može biti i nešto što će vas sputavati.

Šta vam se najviše dopada na novoj poziciji?

Ako se selite zbog posla, bilo bi bolje da je to vaš posao iz snova. Da li ćete na poslu dobiti još nešto sem novca? Ako bez razmišljanja prihvatate posao u drugom gradu, to može značiti da vam očajnički treba nov posao. Iako razumemo tu nimalo zgodnu poziciju, selidba samo da biste imali posao može biti loša odluka, pre svega zato što selidbe koštaju. Videćete da tu ima brdo skrivenih troškova na koje niste računali. Sa druge strane, da li vredi u potpunosti menjati svoj život zbog posla za koji niste sigurni da je pravi naredni korak u vašoj karijeri?

Pročitajte i ovo: 5 stvari na koje treba da obratite pažnju kada tražite povišicu

Koji su troškovi života u tom gradu?

Ovo je stavka koja nikako nije za zanemariti. Koliko god da zarađujete, ovo je faktor koji morate uzeti u obzir. Ako je grad daleko skuplji od onog u kome sad živite, osmislite kako biste rasporedili novac. Dakle, uzmite u obzir koliko košta hrana, stanarina, računi, cene parkinga… Da li vam sa svim tim informacijama deluje da možete lepo živeti u gradu u koji želite da se preselite?

Kako podnosite promene?

Selidbe su teške, ne samo fizički, već i psihički. Izuzetno su naporne i možda će vam biti potrebni meseci, pa čak i godine da se priviknete na novu sredinu. Kada menjate grad zbog posla, to nije samo jedna promena u vašem životu, već će vam sve biti novo; nove ulice, novi ljudi. I to može biti uzbudljivo i lepo, ali i prilično stresno. Ovo nije mala promena, već jedna od najvećih koju ćete imati u životu. Zato, dobro razmislite da li ste u stanju da napustite sve što imate u gradu u kome sad živite, da biste sve počeli iz početka.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate i izbegnete preopterećenost na poslu

Šta ćete da radite ako plan ne uspe?

Znamo da ovo nije nešto o čemu biste hteli da razmišljate, ali uvek treba da imate rezervni plan. Naravno, to bi bila neočekivana situacija i ne možete da isplanirate sve do detalja, ali morate da imate u vidu šta biste radili da taj posao ne bude nešto što ste očekivali. Da li biste ostali u tom gradu i odmah tražili drugi posao, da li bi ste se preselili na mesto gde ste prethodno živeli, da li biste išli kod roditelja? Sva ta scenarija se možda nikada neće ni obistiniti, ali vi ćete se osećati sigurnije i smirenije, ako znate šta možete da učinite u slučaju da ne ispadne sve kako treba.

Naslovna fotografija: instagram.com/thenoisetier

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Ljubavni horoskop za oktobar 2022. – WANNABE MAGAZINE

Read Next

“Navijači su najbitniji igrač, kod Željka na svakom treningu moraš na 100%”: Trifa bez pritiska ulazi u sezonu