Stvari koje radite kad potiskujete pakao svojih osećanja

Svi smo naučili da potiskujemo svoja osećanja, da štitimo svoju ranjivost, tako što ćemo je prikrivati, držati gard, dizati zidove, kulirati… Ne postoji bezosećajna osoba (čak i psihopate nisu bezosećajne, njima samo nedostaje empatije), ali postoji mnogo načina da se sakrijete iza neke maske i da zadržite svoja osećanja za sebe. Ipak, ona nalaze načina da se otmu, da pokidaju lance i da se manifestuju u vašem ponašanju. 

Brinete o drugima 

Lakše je suočiti se sa tuđim osećanjima nego sa svojim. Da se ne biste bavili svojim krizama, vi rado priskačete kada su drugi u krizi. Zapravo, uopšte nemate vremena da se bavite sobom, jer je neko pored vas stalno u krizi. Šta biste radili kad bi svima bilo dobro i nikome ne bi bila potrebna vaša pomoć, saosećanje, odlučnost, uteha? 

Povlačite se kad neko u vama izazove snažna osećanja

Neko pritisne vaše okidače i izvuče vas iz zone komfora, „na otvoreno“ gde se ne možete sakriti iza svojih štitova. Osećate se razotkriveno i ne možete to da podnesete. Zato se povlačite i izbegavate kontakt sa tom osobom na neko vreme. Čekate da prođu meseci, da biste bili sigurni da ste se dovoljno smirili i da su se osećanja vratila u tamnicu, da biste mogli prema toj osobi da se ponašate kao da ništa nije bilo. Zapravo, da biste mogli pred sobom tako da se ponašate, u prisustvu te osobe. 

Neprekidno ste zauzeti 

To je poznata taktika radoholičara – ako ste stalno zauzeti, nećete imati vremena da razmišljate i procesuirate, osećanja vas neće „zaskočiti“. Zato ste neprekidno zauzeti i najzadovoljniji ste kad ne znate gde vam je glava, iako se žalite zbog toga. Mnogi emocionali represivci su se obogatili, predajući se celi radu i sticanju. Da li želite da živite samo materijalnim životom, odbacujući svoj unutrašnji život i svoj lični razvoj? 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Angelina Jolie se fotografisala prekrivena pčelama – šta nam to poručuje poznata glumica? – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vremenska prognoza – 22. maj