STIŽE NAM SUPER KRVAVI MESEC – Beograduživo.rs

SUPER KRVAVI MESEC – Kako su saopštili iz NASA, u sredu 26. maja će se dogoditi najspektakularniji ovogodišnji super Mesec odnosno najveći ove godine, koji će se poklopiti i sa delimičnim pomračenjem Meseca, zbog čega neće biti samo super, već i krvavi.

Krvavi Mesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja pozicionira direktno između Meseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka, a ime crveni (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja. Kada se to dogodi, jedino svetlo koje dopire do površine Meseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svetlosti. Preostala svetlost reflektuje se na mesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega mesec izgleda crven.

U saopštenju se dodaje da će majski super krvavi Mesec biti i cvetni – biće veći nego inače jer će tada biti i najbliži Zemlji. Cventim se naziva zbog obilja cveća koje cveta u to vreme na Zemlji.

Što se tiče vidljivosti, ova pojava će biti delimično vidljiva svuda gde će u tom trenutku biti noć. Ukoliko noć bude vedra, u prizoru će moći da uživaju pre svega građani delova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike. Pomračenje će trajati oko 14 minuta, a događaj oko pet sati tj. od 8.47 do 3.49 po Koordinisanom univerzalnom vremenu. Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: 021.rs

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

ISKLJUČENJA STRUJE ZA PONEDELJAK, 24. MAJ – Beograduživo.rs

Read Next

Katastrofalan sudar na NASCAR trci u Ostinu (VIDEO) – Sportklub