STIŽE I PETA VAKCINA – ŠTA JE VAŽNO ZNATI O MODERNINOM CEPIVU? – Beograduživo.rs

VAKCINA MODERNA – Prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od oktobra ili novembra bi u našoj zemlji trebala biti dostupna i peta vakcina. U pitanju je vakcina proizvođača Moderna.

Ono što je prednost vakcine kompanije Moderna u odnosu na druge vakcine jeste da je jednostavna za distribuciju, jer se može čuvati mesec dana na standardnim temperaturama frižidera. U odnosu na ostale vakcine, koje se čuvaju na izuzetno niskim temperaturama, Moderna je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni i to 30 dana, dok na temperaturi od -20 može da se čuva i do šest meseci.

Što se tiče efikasnosti, Modernina vakcina ima slične rezultate kao i Fajzerova, jer koriste istu tehniku za aktiviranje imunološkog sistema pomoću mRNK. Najčešće nuspojave koje su prijavljivane su bol u rukama, povišena temperatura i umor. Do sada nisu prijavljivani veći bezbednosni problemi.

Pokazala se efikasnom i kod adolescenata uzrasta između 12 i 17 godina, a u saopštenju proizvođača se takođe navodi da nije pokazala nove ili veće bezbednosne probleme u kliničkom ispitivanju.

Nedavno su iz kompanije saopštili da je njihova vakcina proizvela antitela protiv novih sojeva virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike, kao i da se očekuje da će dve doze Modernine vakcine biti efikasne protiv svih sojeva koji su do danas otkriveni.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Sjajna vest! Đoković potvrdio da ide na Olimpijske igre: S velikim ponosom se pakujem za Tokio

Read Next

Za istoriju: Ivana Ilić u finalu juniorskog EP na 100 metara – Sportklub