• February 27, 2024

STANOVNICI MIRIJEVA U PANICI – PRONAĐEN OPASAN OTROV ODMAH PORED DEČIJEG IGRALIŠTA – Beograduživo.rs

PRONAĐEN OTROV U MIRIJEVU – Stanovnici naselja Mirijevo su nedavno u Ulici Ljubiše Miodragovića, nadomak dečijeg igrališta i po trotoarima i parkingu, pronašli otrov, za koji se sumnja da je kreozan, a sve to sa ciljem kako bi isti pojeli psi lutalice.

Kreozan inače spada u kategoriju pesticida za zimsko prskanje voćki, ali je veoma opasan za sve toplokrvne organizme, u ovom slučaju pse i mačke, ali i za decu koja se često igraju na pomentuim igralištima ili tlo dodiruju rukama. Ovaj pesticid zabranjen je u našoj zemlji, i to zbog visoke toksičnosti i smrtne opasnosti koju ima po životinje, ali i ljude.

Kako biste ga prepoznali na ulici, u pitanju je praškasta supstanca kojoj se za potrebe bezbednog transporta dodaje voda. Na taj način se dobija emulzija koja ima intenzivnu, gotovo fluorescentnu žutu boju.

Ukoliko kreozan dospe u organizam, dolazi do ekstremnog ubrzavanja metabolizma. Tom prilikom dolazi do oslobađanja velike energije koje se manifestuje ekstremnim povišenjem telesne temperature. Ovakav režim rada organizma, za kratko vreme dovodi do iscrpljivanja energetskih rezervi organizma. Uz to, prestaju sa radom važni enzimski sistemi koji na kraju dovode do potpunog kolapsa organizma.

Simptomi trovanja su povišena temperatura žrtve, izraženo dahtanje, ponekad i povraćanje, Neki od simptoma mogu biti i pojačano lučenje pljuvačke i malaksalost.

Obratite pažnju ukoliko sa ljubimcima prolazite ovim delom grada!

Najnovije na Beograduzivo.rs:

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

ISKLJUČENJA STRUJE ZA ČETVRTAK, 8. FEBRUAR – Beograduživo.rs

Read Next

Beogradski Dani Inženjera – mesto gde se ideje pretvaraju u inovacije