Šta zapravo znače uobičajene izjave koje koriste narcisoidne osobe

Narcisoidne osobe su u početku slatke i šarmantne i verovatno će vas pridobiti već pri prvom susretu, ali u kasnijim interakcijama, tokom vremena, bilo da se radi o prijateljskom ili romantičnom odnosu, shvatićete kakvi su manipulatori i želećete da se udaljite od njih. Kao partneri, narcisi praktikuju brojne taktike, kao što je gaslajting, huvering, ljubavno bombardovanje – njima je to prirodno ponašanje i oni ne misle da nije u redu da manipulišu nečijim osećanjima i zdravim razumom, da bi dobili ono što žele.

Ponekad, ne možete da se dovoljno udaljite i distancirate od narcisoidnih osoba, jer su to članovi vaše porodice ili kolege, a tada je važno da naučite da dešifrujete uobičajene izjave narcisa, da biste se zaštitili.

Značenja fraza koje koriste narcisoidne osobe

„Čini ti se, to je sve u tvojoj glavi (luda si)“

Kada vam neko kaže, neposredno ili posredno, da treba da sumnjate u svoj razum i ono što ste videli i osetili, on primenjuje gaslajting – pravi vas ludim. Možete se naljutiti i početi da ubeđujete narcisoidnu osobu da ste u pravu, a ona će i dalje, vrlo uverljivo, tvrditi da izmišljate. Kada počnete da sumnjate u sebe, kada podrije vaše samopouzdanje, lakše će joj biti da manipuliše i natera vas da radite sve što joj odgovara.

Narcisoidne osobe umanjuju vaša osećanja

„Preteruješ, nema razloga da se tako osećaš“

Možda ste i sami nekada izgovorili ovu rečenicu, u najboljoj nameri da nekoga umirite i da mu dokažete da ne treba toliko da brine i strahuje, ali to nije umirujuće – ova izjava nosi poruku da osećanja druge osobe nisu relevantna i da nešto nije u redu sa njom. Vi ste možda „krivi“ za nesvesno umanjivanje osećanja, ali narcisoidne osobe to rade svesno i namerno, da bi se izvukle sa svojim lošim ponašanjem. One ne priznaju da vas je povredilo njihovo ponašanje, već vas uveravaju da to nije ništa ništa strašno i da preterano reagujete.

Menjanje stvarnosti

„Pogrešno si me razumela (nikad nisam to rekao)“

Ovo zvuči vrlo uverljivo i sigurno će vas uvući u pokušaj da raspravite ko je šta rekao i šta to niste dobro razumeli. Narcisoidne osobe žele da prihvatite njihovu verziju stvarnosti i da ih ne zamarate svojim sumnjama i uopšte ih ne zanima što ćete se vi boriti sa pomišlju da ste stvarno pomerili pameću – dok ne shvatite da imate posla sa narcisom, kome odgovara da sumnjate u sebe, a ne u njega.

„Zašto si tako teška“

Kada narcisoidne osobe izgovaraju ovu rečenicu, ona znači „zašto ne radiš ono što ti ja kažem?“ – saznanje da razmišljate svojom glavom i sami donosite odluke, frustrira ih i vi postajete teški (za upravljanje). Narcisi žele da kontrolišu sve i svakog oko sebe.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda razvoj i prekid odnosa sa narcisom

„Ne volim da pričam o prošlosti“

Narcisoidne osobe imaju više verzija stvarnosti, koje koriste onako kako im odgovara – naravno da ne žele da pričaju o prošlosti, jer ako to urade, moći ćete da vidite nedoslednost u njihovim pričama. Takođe ćete moći da vidite i njihov karakter i ličnost, na osnovu načina na koje su komunicirali sa drugima. Zapravo, razgovor o prošlosti vas može sprečiti da prihvatite verziju njih samih, koju oni žele da vidite.

Narcisoidne osobe ne prihvataju odgovornost

„Žao mi je što se tako osećaš“

Ovo je rečenica koju izgovaramo kada nam je stalo, kao izraz empatije, ali narcisoidne osobe je koriste da se ograde i prebace vam odgovornost. To kako se osećate (zbog nečeg što su one uradile) vaš je problem. I znajte da im uopšte nije žao zbog toga što ste povređeni, žao im je samo što ih remetite i tražite nekakav fidbek.

„Trebalo bi da ojačaš“

Savetujući vam da razvijete otpornost, narcisoidne osobe ne iskazuju brigu za vaše mentalno zdravlje i stabilnost, već vam poručuju da ne žele da reagujete kada je njihovo ponašanje neprihvatljivo, odnosno, da treba da tolerišete emocionalno zlostavljanje kome vas izlažu. Takođe, ovo govore da bi izbegli davanje emocionalne podrške i tu izjavu često koriste narcisoidni roditelji.

Konstruktivna rasprava ne dolazi u obzir

„Prestani da me napadaš“

To će vam reći narcis, kada pokušate da povedete diskusiju i da nešto raspravite. Svako suprotstavljanje i neslaganje sa onim što njima odgovara, narcisoidne osobe shvataju kao napad.

„Izgledaš glupo kad to radiš“

To će vam reći u javnosti, da vas postide i „spuste“, kako bi se sami osećali bolje. Uništavanje vašeg samopouzdanja i samopoštovanja olakšaće im da dalje manipulišu vama i da vas srozavaju.

Narcisoidne osobe se ne razvijaju

„To sam ja i trebalo bi da me prihvatiš takvog kakav sam“

I ovo zvuči kao razumna izjava, uostalom, ljubav je sva u tome da nekog prihvatite takvog kakav je (i da i sami budete prihvaćeni). Ali, kada narcis ovo govori, on odbija odgovornost za svoje ponašanje koje vas povređuje i poručuje vam da treba da ignorišete to što vam smeta i da mu dozvolite da manipuliše vama. Narcisoidne osobe su zaglavljene u svom poremećaju ličnosti i nemaju kapacitete za rast i razvoj, zato i ne uviđaju da njihovo ponašanje nije u redu i ne misle da bi trebalo da nešto menjaju kod sebe.

Kako da se nosite sa narcisom

Narcisoidne osobe, za razliku od osoba sa drugačijim stanjima, obično ne traže pomoć zbog svog poremećaja ličnosti, jer ne shvataju da nešto nije u redu, niti kako to utiče na ljude oko njih. Pokušaj da ih suočite sa njihovim nedoslednostima i manipulacijama i predočite im uverljive dokaze, može delovati kao dobra ideja – ali to se ne može završiti dobro. Sateran u tesnac, narcis se može izvinjavati i kajati, obećavati da će se promeniti i moliti za oproštaj – ali to je samo nešto što vi želite da čujete i u šta želite da verujete, jer narcisoidne osobe nemaju kapaciteta za promenu i lični razvoj. Na kraju, umesto da narcisodina osoba ode na terapiju i zatraži pomoć, to ćete verovatno učiniti vi – i to je najbolje što možete učiniti, da biste se nosili sa emocionalnom štetom koju vam je narcis naneo. U odnosu sa narcisom, moraćete da birate između pomaganja sebi, ili njemu – ali koliko god ljubavi i strpljenja uložili, na kraju ćete shvatiti da treba da izaberete sebe i svoj mir i da, ukoliko je moguće, prekinete svaki kontakt sa narcisoidnom osobom.

Pročitajte i ovo: Vrste narcisoidnih tipova i kako da ih prepoznaš

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Košarkaši SAD će na SP igrati u Manili, Slovenija u Japanu – Sportklub

Read Next

Kako linolna kiselina može da popravi tvoju kožu? – WANNABE MAGAZINE