Šta sve treba uzeti u obzir kod dizajniranja vaše prve kuhinje „po meri“

kuhinja-dizajn-enterijera

Dizajniranje kuhinje je nešto što se radi dva do tri puta u životu i onima koji najviše vremena u njoj provode, to može biti vrlo uzbudljiv i stresan proces. Ali, to ne iznenađuje ni malo. Kuhinja kao prostorija i naš način korišćenja iste se stalno menja.

Tamo gde je nekada boravio samo jedan član porodice kuvajući i hraneći ostale, uglavnom majke ili bake, danas su porodične prostorije koje se, takođe, koriste za kuvanje, ali i za zabavu, obedovanje, posao, pa čak i za izležavanje i odmor.

Bez obzira da li kuvate, čistite je, u njoj jedete ili se zabavljate, kuhinja bi trebalo da bude prostor u kome uživate, a promišljen i pametan dizajn kuhinje može vam pomoći da se sve to ostvari. Da li ste nekada čuli u svom okruženju kako se neke početničke greške prilikom izrade kuhinje „po meri“ uočavaju tek kada ti isti počnu da je koriste? Sigurno da jeste.

Greške se dešavaju, ali isto tako su i navike svakoga od nas različite, novac koji možemo da izdvojimo, kao i prioriteti. Zato u nastavku pročitajte šta je to sve osnovno što treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja kuhinje, naročito ako to radite prvi put.

Lista želja

Ne morate angažovati profesionalnog dizajnera da biste znali šta želite od svoje buduće kuhinje. Internet je danas pun raznih praktičnih saveta i mogućnosti, a o dizajnu i materijalima da ne govorimo. Ali, ono što morate znati kod kreiranja vaše kuhinje iz snova je – šta ne želite.

Popišite sve ono što vam ne odgovara u kuhinji koju trenutno koristite, kako biste razbistrili misli i eliminisali ono što ne funkcioniše u startu. Slično je i sa izborom prave garniture za dnevni boravak.

Da li je to mermerni izgled radne ploče ili njena nedovoljna širina? Možda uglovi u kojima se skuplja masnoća koju više ne želite da čistite? Rerna koja je previše niska ili uska sudopera? Precrtajte stvari koje vas nerviraju i zauvek ih se rešite. Videćete kako će vam se jasno pojaviti slika onoga što su vaše želje, a uostalom i potebe, za izgled buduće kuhinje.

Budžet

Novac koji možemo da izdvojimo za renoviranje kuhinje po meri se razlikuje od porodice do porodice, pa je ovo važna stavka koju treba jasno definisati odmah na početku. Koliko daleko možete ići sa svojom listom želja sa početka, u mnogome će zavisiti od vašeg budžeta. Pored samih elemenata kuhinje i materijala od kojih će biti izrađena, obavezno na listu troškova uključite i cevi i ventile za vodovod, elektriku, osvetljenje, uređaje, podove i zidove.

Ako vam je budžet mali, istražite povoljnije materijale za izradu elemenata. Današnje firme za izradu nameštaja po meri često imaju akcijske i outlet ponude koje možete iskoristiti. Takođe, pretražite oglase za prodaju polovnog nameštaja, vrlo često se desi da tamo pronađete nešto što baš idealno odgovara vašim merama. Ono na čemu ne bi trebalo da se štedi su uređaji koji treba da vas služe bar jednu deceniju, zato je predlog da vam oni budu visoko na listi prioriteta.

Iskustvo mnogih pokazuje da nema greške sa Bosch uređajima kada je kombinacija dugovečnosti, estetike i praktičnosti u pitanju, a da će vam bosch ugradne sudomašine podići izgled samog prostora za klasu iznad.

Raspored

Raspored kuhinje je presudan kada to radite prvi put. Ako raspored nije ispravno i dobro isplaniran, dešavaće vam se da se „gubite“ u njoj i prelazite je više puta kada u njoj radite, jer vam neke stvari jednostavno nisu na dohvat ruke. Raspored treba da bude dizajniran u skladu sa pravilima kretanja po njoj u jednoj tipičnoj situaciji kao što je kuvanje ručka.

Razmislite i o tome kako vaša porodica koristi kuhinju. Napravite široke prolaze kroz nju da biste otvorili prostor za dizajniranje i odlaganje, tako da vam je sve što vam je potrebno uvek pri ruci. U suprotnom, kuhinja može biti tesna i nepraktična, a ne mesto gde volite da provodite vreme. Na kraju krajeva, vaša kuhinja treba da bude jedinstvena i prilagođena potrebama vaše porodice.

kuhinja-dizajn-stolice

Dizajn

Toliko ste „guglali“ o vašoj budućoj kuhinji i beskrajno mnogo stilova istražili, da više ne znate šta vam se sviđa i koji stil vam odgovara. Ako niste u mogućnosti da angažujete profesionalca koji će o tome odlučiti umesto vas, onda birajte lakši put. Budite praktični. Uostalom, ne želite da menjate izgled kuhinje svake godine kada nešto novo bude moderno, već da stvorite funkcionalnu prostoriju koja će da izgleda lepo. Ono što je „must have“ ove godine, sledeće će već biti drugačije.

Odlučite se za klasičnije boje koje mogu da se uklapaju sa ostatkom stana, svetlo drvo, bela, crna ili siva. Odaberite materijale koji se lako čiste, jer nema ništa više frustrirajuće kada na svetlu vidite otiske prstiju na vratima kuhinje. Kada imate osnovu, lako ćete je obogatiti detaljima koji su promenljivi, a i pristupačniji.

Renoviranje kuhinje nije jednostavan projekat, a pored toga je i veliki udar na kućni budžet. Zato pametno popišite sve što želite da se u njoj nalazi i ne žurite. Slušajte savete drugih, čitajte, razgledajte prodavnice. Uostalom, oplemenjivanje prostora je nešto u čemu treba da uživate.

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 30. novembar

Read Next

“Đoković igra Dejvis kup jer je plaćen da ga podržava”: Australijanac žestoko napao Novaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *