Connect with us

Lifestyle

Šta sezona Bika donosi svakom horoskopskom znaku

Published

on

Proleće je počelo sa sezonom Ovna, koji označava i početak astrološke nove godine i završava se sa sezonom Blizanaca. U međuvremenu, sezona Bika obeležava najlepše doba godine, donoseći inspiraciju, povećanu svesnost i prisutnost, zahvaljući vladajućoj Veneri, planeti lepote i zadovoljstva koja nas daruje osećanjem slatkoće i lakoće.

Ako ste tokom sezone Ovna bili podstaknuti da nagazite gas „do daske“ i pojurite u akciju, sada možete biti skloniji da se krećete polako ka svojim željama, negujući stabilnost i promišljenost.

Sveukupno raspoloženje i vibracije tokom sezone Bika

Bik je jedan od fiksnih znakova (sklon tvrdoglavosti), pa će vam tokom njegove vladavine biti teže nego obično da odstupite od uobičajene rutine i da se prilagodite. Njegova vladarka Venera, međutim, podstiče sposobnost povezivanja sa drugima, osećaj za romantiku, ambicije i sposobnost sticanja i zarađivanja, kao i kreativno samoizražavanje.

Venera vas poziva da upijate ono što život nudi – društveno, umetnički, finansijski, a Bik vas podstiče da pronađete vremena za sve što se tiče harmonije, luksuza i zadovoljstva. Kada je u pitanju samoizražavanje ili preduzimanje akcije, Bika ne možete naterati da požuri – on se kreće polako i postojano ka ispunjenju bilo koje želje ili cilja. Lojalan, pragmatičan i stvorenje navike, Bik je veoma dobro uzemljen. Povezan sa drugom kućom prihoda, Bik se takođe trudi da materijalizuje svoje vrednosti, da zaradi i dobije zasluge za svoje napore.

Tokom sezone Bika, možete želeti da bolje razjasnite ono što cenite i kako prezentujete svoje veštine i znanja, kako biste zarađivali i sticali. Venerin uticaj ističe diplomatiju i takt i pomaže da imate više strpljenja i ne reagujete ishitreno u slučaju sukoba.

Astrološka dešavanja u sezoni Bika

Iako se sezona Bika (kao i svakog drugog znaka) ponavlja svake godine u isto vreme, planete nastavljaju svoj nebeski ples, praveći različite figure i stvarajući jedinstvenu astrološku sliku, koja se svake godine razlikuje.

Nakon prelaska Sunca u znak Bika, dve velike i važne planete, Jupiter i Uran, spajaju se po prvi put od 2011. godine. Konjukcija planete sreće i ekspanzije i planete pobune mogla bi da postavi scenu za stvaranje izobilja i pojača želju da se aktuelizujete u načinu na koji zarađujete, doživljavate lepotu i učestvujete u vezama.

Kako sezona Bika odmiče, Mars (planeta akcije) nastavlja da obitava u sanjivim Ribama – empatičnom, umetničkom vodenom znaku – do 30. aprila, donoseći duhovni, mističan i samoisceljujući ton. Od 30. aprila do 8. juna, Mars će se kretati kroz svoj matični znak Ovna, podstičjući vas da sledite svoje ciljeve sa mnogo vatrenijom, dinamičnijom energijom. To bi moglo da se oseti kao pravo olakšanje, posebno nakon retrogradnog Merkura koji boravi u Ovnu do 24. aprila, a kada krene direktno, njegova senka će imati uticaj do 13. maja.

Mlad Mesec u Biku 8. maja, donosi šansu da postavite utemeljene i praktične namere koje želite da ostvarite i dostignete stabilnim koracima u narednih šest meseci.

Pozitivan uticaj sezone Bika će svakako najviše osećati Bikovi, ali i svako sa Suncem ili glavnim planetarnim položajima u bilo kom fiksnom znaku. Bik (fiksna zemlja), Lav (fiksna vatra), Škorpija (fiksna voda) i Vodolija (fiksni vazduh), mogli bi da izađu iz sezone Bika sa osećanjem da su otvorili novo životno poglavlje.

389A6498 Šta sezona Bika donosi svakom horoskopskom znaku

Rolka: P….S….Fashion, Jakna: N fashion, Farmerke: Massimo Dutti (privatno vlasništvo), Torba: Mona

Pročitajte i ovo: San koji će svaki horoskopski znak moći da ostvari ove godine

Uticaj koji sezona Bika donosi svakom znaku

Ovan

Iako je vaša sezona prošla, postoji mnogo razloga zbog kojih se sezona Bika odlična za vas – kada je Sunce u znaku Bika, vaša druga kuća prihoda je vaš glavni fokus. To znači da imate priliku da svoje najdinamičnije ideje transformišete u novčani tok. Takođe, radićete na negovanju sopstvene vrednosti i bićete osnaženi da se izborite za priznanja i nagrade koje zaslužujete.

Bik

Buđenje dolazi nakon kretanja Sunca kroz 12. kuću vaše duhovnosti – meditativno vreme promišljanja je za vama i sada imate više jasnoće oko toga kako da pokrenete svoje projekte i kako da odredite prioritete i uložite svoju energiju i vreme u ono što je najvažnije. Ovo je period u kome imate sve što vam je potrebno da projektujete svoje ideje i lični brend u svet, na način koji će biti zapažen i izazvati aplauze.

Blizanci

Tokom sezone Ovna aktivirana je vaša 11. kuća umrežavanja – povezali ste se sa svojim grupama i timovima i spremni ste da prigrlite svoju kontemplativnu stranu. Sezona Bika je za vas period odmaranja i prikupljanja energije, pre nego što krene sezona Blizanaca. Možda ćete biti oduševljeni meditacijom, jogom, vođenjem dnevnika snova – bavljenje svojim unutrašnjim sadržajima na bilo koji način, moglo bi da postavi temelje za uzbudljive nove ciljeve koje možete brzo ostvariti.

Rak

Dok je Sunce bilo u Ovnu, u vašoj 10. kući karijere, možda ste se našli u centru pažnje ili preuzeli lidersku ulogu, žudeći za više priznanja. Sada, kada Sunce obasjava vašu 11. kuću umrežavanja, više ulažete u timski rad. Negovanje odnosa sa kolegama i prijateljima je ključ uspeha za vas, tokom sezone Bika. Takođe, istaknute su vaše dugoročne želje, tako da ne oklevajte da se uključite i preduzmete konkretne korake da biste ostvarili ono što već neko vreme priželjkujete.

Lav

Sezona Bika podstiče oblast karijere – biće vam lakše da se nađete u centru pažnje, za čim uvek žudite. U sve što radite ulažete puno vatre i strasti, a to će vam sigurno doneti zaslužene aplauze, priznanja i nagrade. Vodite računa da ne zapostavite svoj privatni život, partnerske odnose, prijatelje i hobije – pronađite način da u ovom periodu uspostavite ravnotežu između ove dve oblasti života.

Devica

Imate šansu da iskoračite iz svoje svakodnevne rutine, koju ste kultivisali i koju toliko volite. I to ne znači da ćete biti izbačeni iz koloseka i pod stresom – sezona Bika vas poziva da malo verujete, putujete, upoznate nekog novog, steknete različite veštine, ili na neki drugi način istražite neistražen teren. Ukratko, biće dobro da se usmerite ka bilo kom iskustvu koje vas inspiriše i pokreće. Prihvatanje ove energije – čak i u najmanjoj meri – nasuprot zadržavanja fokusa na svakodnevnim detaljima – doneće vam uzbuđenje, mentalnu jasnoću i duhovnu živost.

Vaga

Sunce se kreće kroz vašu osmu kuću emocionalnih veza i zajedničkih resursa, podstičući vaš apetit za emocionalno i duhovno ispunjenim razgovorima i intimnom vezom. Interakcije na površnom nivou vas jednostavno ne zanimaju i ne uključuju, zato dozvolite sebi da budete ranjivi i da idete u dubinu, u svim odnosima. Ovo bi mogao da bude i period dubljeg istraživanja seksualnosti, ili istraživanje projekata koji se odnose na zajedničku imovinu, kao što su investicije, štednja ili otplata duga.

Škorpija

Sezona Bika ističe vašu sedmu kuću partnerstva i pojačava vaš fokus jedan na jedan – iako biste mogli da se usredsredite na zajednička nastojanja sa partnerom, ovo bi mogao da bude period za pokretanje zajedničkog projekta i sa nekom drugom bliskom osobom, najboljim prijateljem, poslovnim partnerom ili članom porodice. Razmatranjem kako se pojavljujete u ovim vezama i kako se drugi pojavljuju za vas, mogli biste otkriti da ste inspirisani da još dublje utvrdite svoj osećaj sebe.

Strelac

Putovanje Sunca kroz znak Bika aktivira vašu šestu kuću rutine i zdravlja, tako da ćete biti dodatno sposobni da se nosite sa svakodnevnim obavezama i da efikasno završite neke stvari koje se odugovlače. Vaše zdravlje je u fokusu – procenite postojeći fitnes plan i razmislite kako biste mogli da ga obogatite, ili istražite neke nove načine vežbanja i kretanja. Što više hvatate zamah i postajete organizovaniji i produktivniji, osećaćete se više usredsređeno, samouvereno i spremno da preuzmete sve obaveze, na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou.

Jarac

Sezona Bika najveći uticaj pokazuje u vašoj petoj kući romantike i samoizražavanja, podstičući vašu razigranost, zabavu, kreativnost i sposobnost da upotrebite svoj glas i iznesete najiskrenija osećanja. Drugim rečima, imate kosmičku dozvolu da napravite pauzu u svom uobičajenom marljivom radu, kako biste prihvatili spontanost i kvalitetno vreme sa prijateljima i voljenim osobama. Verovatno ćete biti više inspirsani da se šalite, smejete i flertujete, kao i da se izrazite na umetnički način.

Vodolija

Sezona Bika vam skreće pažnju na vaš domaći prostor, porodične poslove i unutrašnji život. Možda ćete se osećati kao da pravite tajm-aut od uobičajene gužve, odvajajući vreme za odmor, druženje sa bliskim osobama, kuvanje ili brigu o svom domu, na bilo koji način koji vam donosi usredsređenost. Ovo može biti divan period za ubrzanje rada na sebi i ličnog razvoja, kroz rad sa terapeutom, mentorom, duhovnim učiteljem, koji može doneti trajno emocionalno isceljenje.

Ribe

Sunce putuje kroz znak Bika u vašoj trećoj kući komunikacije i postavlja scenu za obogaćenje i proširenje društvenog života, pojačavajući vašu želju za povezivanjem i učenjem. Otkrićete da možete da pravite planove sa bilo kim u svom društvenom krugu, a sastanci i razgovori će biti posebno živahni, zanimljivi i smisleni. Bez obzira da li želite više da čitate, idete na izazovno planinarenje ili kraći put, ili posetite galeriju, imaćete dodatnu energiju da uključite prijatelje u sve što vas zanima i da sa njima podelite radost i podignete životno zadovoljstvo na viši nivo.

Pročitajte i ovo: Najsrećniji ljubavni datumi u 2024. godini – prema astrološkim prognozama

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Mentalna terapija: Staromodni hobiji koji su iznenađujuće zabavni i opuštajući

Published

on

By

Staromodni hobiji kojima su se žene bavile u vreme kad su uglavnom bile domaćice, bili su korisni i zauzimali ruke, oslobađajući um. Hobiji kao što su pletenje, heklanje, vez, omogućavali su ženama da se okupe i zabave, ne gubeći produktivnost – mogle su da razgovaraju, poveravaju se i ogovoaraju, heklajući delikatne čipke, vezući goblene, pletući džempere i šalove.

Šta vi radite da se zabavite? Skrolujete? Gledate klipove i objave na društvenim mrežama? Bindžujete? Igrate igrice na telefonu? To svi radimo u savremenom svetu, jer je jednostavno i pri ruci. Gledanje u ekrane je nešto što radimo da se opustimo, čak i onda kad nam je to posao. A onda pokušavamo da praktikujemo majndfulnes i da se uzemiljimo, da boravimo u sadašnjem trenutku, da se povežemo sa sobom i sa prirodom i da se harmonizujemo. Gde su aplikacije za to? Istina, možemo da slušamo na telefonu vođene meditacije, podkaste, razne motivatore i učitelje koji nam govore šta da radimo. A oni nam često predlažu da ostavimo telefone i radimo nešto rukama, da pronađemo hobi koji nas istovremeno umiruje i angažuje.

Staromodni hobiji i aktivnosti kojima su se bavile naše bake, danas su sredstvo fokusiranja na sadašnji trenutak, alat majndfulnesa – i to odlično sredstvo. Predlažemo vam pojedine zaboravljene hobije, koji vas mogu zaokupiti i uvesti u stanje toka, angažovati vašu kreativnost, pružiti vam priliku da više boravite na otvorenom, zabaviti vas i opustiti.

Staromodni hobiji koje danas ponovo otkrivamo

Heklanje

Heklanje je lako – možda najlakši oblik ručnog rada i brzo ćete ga savladati. Samo vam treba heklica i bilo kakva vunica da se malo uvežbate, a kad uđete u štos, želećete heklice razičitih veličina i vunice i prediva različitih debljina, kojima ćete moći da napravite skoro sve što zamislite. Možete heklati kaputiće lutkama, možete isheklati igračke za mačke, jastučnice, šalove, mrežaste kapice, torbice… Možete heklati manje delove koje ćete zatim spojiti u nešto veliko – šta god osmislite, možete napraviti. Ako nema ko da vam pokaže osnovne poteze, potražite tutorijale na internetu – neka vaša „digitalna zavisnost“ posluži u više svhe.

Pletenje

Ako ste već savladali heklicu i nije vam strano baratanje vunicom, krenite korak dalje i naučite da pletete. Ovo je vrlo praktičan hobi, a nudi vam malo veći izazov nego heklanje i možda će vam biti potrebno malo više vremena da ga savladate. U pletenju baratate sa dve igle, ali jedna u suštini drži rad, dok drugom pravite petlje i zahvate (klot, frket) koji određuju strukturu lica i naličja. Prebacujući pletivo sa jedne igle na drugu, možete napraviti velike komade koje ćete prišivanjem pretvoriti u džemper ili ćebe. A možete plesti džemperiće za svog kućnog ljubimca, ili čak rukavice i čarape, ako volite sitniji i detaljniji rad – za ovo će vam biti potrebne četiri igle, jer se čarape i rukavice pletu ukrug.

Vez

Vez spada u staromodne hobije koji predstavljaju pravu umetnost i potrebno vam je strpljenje i sklonost sitnom manuelnom radu. Možete da vezete po šablonu koji se iscrtava na rubove odeće, čaršava, pokrivača, ili na đerđefu – kružnom okviru koji zateže platno, a možete da vezete i goblene, koji dolaze odštampani u prizorima i bojama, na čvrstoj rupičastoj tkanini, koju treba da ispunite koncima u odgovarajućoj boji, koji takođe dolaze sa vezom. A možete naučiti i beli vez (sitne rupice koje prave šaru i obrađuju se koncem), koji je poslednjih godina omiljen ukras na belim letnjim haljinama.

Pročitajte i ovo: Aktivnosti i hobiji koji podižu nivo inteligencije

Izrada nakita

Nakit u domaćoj izradi doživeo je ekspanziju u novom veku – razne komplete sa perlicama i elastičnom strunom za nizanje, lako možete nabaviti, a postoje i specijalizovane radnje u kojima možete kupiti lančiće, različite kopče i klipove, žice i alat za malo ozbiljnije poduhvate. Probajte sa običnom bakarnom žicom, koju ćete lako saviti oko praznog kalema, oblikujući prsten, na koji možete navući perle iz stare pokidane ogrlice, ili kristal koji je probušen i kroz koji žica može da se provuče. Na ovaj način, bez posebnog alata, sa starim, rasutim ogrlicama od perli i kristala, možete napraviti fantastične, jedinstvene komade nakita, kojima će se svi diviti.

Baštovanstvo i nega cveća

Ovi staromodni hobiji su sve popularniji – žene se trude da ulepšaju svoj dom i okućnicu, bilo da imaju dvorište ili samo terasu koju mogu pretvoriti u cvetnu baštu. Cveće je zen – možete da ga negujete i gledate kako raste i da mu se divite, možete da komunicirate sa svojim sobnim biljkama, ili da zaronite prste u zemlju u dvorištu i zasadite sopstveno povrće i začinsko bilje. Ima mnogo načina da se bavite ovim hobijem, u manjem ili većem obimu – a ako se isptavi da vam biljke uspevaju, bićete oduševljeni i želećete da uđete dublje u tu priču.

Presovanje cveća

Ako volite cveće, ali ne želite da se bavite gajenjem bašte, možete presovati cvetove. To je kolekcionarski hobi, koji je gotovo potpuno zaboravljen i ne zahteva posebno angažovanje. Nekada su ljudi koristili stare knjige za presovanje biljaka, koje imaju upijajuće stranice, cvet možete ispresovati i uz pomoć pegle i novinske hartije. Kada se lepo osuši, možete od njega napraviti aranžman na papiru i ugraditi ga u stakleni okvir. Možete izložiti jedan ili nekoliko presovanih cvetova kao „mrtvu prirodu“, a možete koristi latice ili listove za prava umetnička dela.

Slaganje slagalica

Slagalice su odlične za održavanje kognitivnih funkcija i nisu skupe. Možete ih nabaviti preko interneta ili kupiti u knjižari – ima bezbroj opcija, koje predstavljaju romantične pejzaže, umetničke slike, likove i zabavne scene, a takođe možete birati i broj delova i veličinu slagalice. Postoje komplikovane slagalice koje će vas angažovati danima i mescima i koje ćete na kraju želeti da učvrstite i koristite kao ukrasne slike, a ako volite da se usavršavate u sastavljanju jedne slagalice, možete je rasturiti i ponovo slagati kad god želite.

Staromodni hobiji koje smo nabrojali, predstavljaju samo prikaz brojnih mogućnosti, koje vas mogu inspirisati, zabaviti i odmoriti vam mozak od svih stresova i zahteva svakodnevice.

Pročitajte i ovo: Ovo su hobiji koji bi mogli da vas rasterete i pokrenu vašu kreativnost

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Otkrijte koji lik iz serije “Bridgerton” odgovara vašem horoskopskom znaku

Published

on

By

Zamislite sebe u raskošnim balskim dvoranama iz ere regentstva, okruženi intrigama, skandalima i strasnim romansama. Spremite se da zavirite iza vela i otkrijete koji lik iz serije Bridgerton, najbolje iskazuje suštinu vašeg horoskopskog znaka.

Da li ste neustrašivi i strastveni kao Lady Danbury ili graciozni i šarmantni poput Daphne Bridgerton? Možda vas odlikuju domišljatost i radoznalost Lady Whistledown ili ste brižni i intuitivni kao Lady Violet? Bez obzira da li ste vatreni Ovan, šarmantna Vaga ili maštovita Riba, sigurno ćete pronaći svog Bridgerton blizanca.

Uživajte u nesvakidašnjem spoju pop kulture i astrologije, i pripremite se da zablistate na sopstvenom balu!

Koji lik iz serije Bridgerton odgovara vašem horoskopskom znaku

Ovan: Lady Danbury

Odvažna, direktna i uvek spremna da se bori za svoje stavove, ova vatrena dama poseduje oštrinu uma i neustrašivost koje krase tipične Ovnove. Ako pripadate ovom znaku, zasigurno ćete se prepoznati u njenoj strasti, hrabrosti i odlučnosti.

Bik: Daphne Bridgerton

Graciozna, šarmantna i istrajna u ostvarivanju ciljeva – prava je predstavnica Bika. Ceni lepotu, harmoniju i stabilnost, a njena smirenost i praktičnost su odlike koje Bikovi poseduju.

Blizanci: Lady Whistledown

Domišljata, radoznala i uvek u toku sa najsvežijim tračevima, ova tajanstvena dama pleni osobinama Blizanaca. Poput njih, uživa u moći reči i veštom baratanju informacijama. Njena sposobnost da bude korak ispred svih i intelektualna radoznalost su tipične za ovaj znak.

Rak: Lady Violet

Brižna, intuitivna i duboko posvećena porodici, poput pripadnika ovog znaka, ona je stub koji drži porodicu na okupu. Njena empatija, mudrost i intuicija za osećanja drugih su osobine Rakova.

Lav: Lady Featherington

Dramatična, zabavna i uvek u centru pažnje, ova dama je pravi kraljevski Lav. Obožava glamur, luksuz i priliku da zablista u društvu. Njena kreativnost, strast za životom i ponos su odlike koje deli sa ovim znakom.

Devica: Penelope Featherington

Inteligentna, analitična i uvek spremna da primeti sitne detalje. Poput pripadnika ovog znaka, duboko je posvećena ciljevima i ceni marljivost. Njena skromnost, praktičnost i podrška prijateljima su osobine koje Device poseduju.

Vaga: Queen Charlotte

Šarmantna, pragmatična i uvek u potrazi za harmonijom. Poput Vage, ceni umetnost, lepotu i pravdu, posedujući gracioznost, stil i sposobnost da balansira različite strane života.

Škorpija: Simon, Duke of Hastings

Misteriozni, strastveni i duboko emotivni. Poput pripadnika ovog znaka, odlikuje ga intenzitet, harizmatičnost i sposobnost da zadrži tajne. Njegova kompleksnost i duboke skrivene emocije su tipične za Škorpije.

Strelac: Marina Thompson

Avanturistički nastrojena, nezavisna i željna slobode, Marina je hrabra, iskrena i spremna da sledi svoje snove. Njen slobodan duh, optimizam i sposobnost da se uhvati ukoštac sa izazovima su osobine Strelaca.

Jarac: Anthony Bridgerton

Ambiciozan, odgovoran i spreman da preuzme vođstvo – poput pripadnika ovog znaka, Anthony je disciplinovan, pouzdan i predan porodici. Njegova snaga, istrajnost i sposobnost da savlada prepreke su uobičajene osobine Jarca.

Vodolija: Eloise Bridgerton

Nezavisna, ekscentrična i spremna da se bori za svoje ideale, Eloise ceni individualnost i intelek, težeći promenama u svetu. Njena originalnost, posvećenost i sklonost da ide protiv struje su osobine Vodolije.

Ribe: Colin Bridgerton

Saosećajan, romantičan i intuitivno nastrojen, Colin je nežan, kreativan i sposoban da saoseća sa drugima. Njegova maštovitost, idealizam i emotivna priroda su uobičajene osobine Riba.

Pročitajte i ovo: Koji ste lik iz filmova Nancy Meyers, na osnovu svog horoskopskog znaka

Naslovna fotografija: instagram.com/bridgertonnetflix

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Kompletan vodič za uklanjanje fleka od crvenog vina

Published

on

By

Dovoljan je jedan nagli pokret da se čaša prospe, ili padne i razbije se, a čak i ako vam samo nekoliko kapi crvenog vina padne na odeću, kauč, tepih, ostaće trag. Međutim, zloglasne fleke od crvenog vina možete ukloniti u potpunosti, sa bilo koje tkanine, materijala i teksture, ako znate kako.

Važno je da odmah reagujete i ne dozvolite da se mrlja od vina osuši, bez obzira koji materijal je u pitanju. Pre nego što uradite bilo šta drugo, obrišite područje čistom belom krpom, kako biste upili višak tečnosti i sprečili da je materijal u potpunosti upije. Tako će biti lakše ukloniti fleke od crvenog vina – odgovarajućom metodom, pre nego što se osuši i stvrdne. Ako je fleka na odeći, pokrivaču, navlaci – proverite etiketu, da biste znali sastav materijala, jer od toga zavisi dalji postupak.

Kako da uklonite fleke od crvenog vina sa različitih tkanina i drugih materijala

Tretiranje fleka na akrilnim tkaninama

Da biste uklonili fleke od crvenog vina sa akrila, isperite tkaninu hladnom vodom, što je moguće pre. Ovo će razblažiti mrlju i sprečiti da se stvrdne. Zatim operite u toploj vodi (proverite temperaturu pranja na etiketi i preporuke proizvođača za održavanje). Ako ovaj postupak nije isprao fleku, operite tkaninu u izbeljivaču koji neće skinuti boju (za tkanine u boji) ili tečnom izbeljivaču sa hlorom (za belu tkaninu). Tkaninu ostavite da se osuši na vazduhu.

Skidanje fleka od crvenog vina sa cigle

Na zidovima i podovima od cigle takođe mogu ostati ružne tamne mrlje od crvenog vina, ako se odmah ne očiste – istrljajte umrljano područje četkom od čvrstih vlakana i vodom i sapunom. Ako mrlja ostane, obrišite je vodonik-peroksidom, ili izbeljivačem razblaženim u vodi. Pustite da odstoji pet minuta, a zatim isperite vodom.

Vađenje fleka iz platna

Ako se radi o tapacirungu od platna, obrišite mrlju vodom u kojoj ste napravili sapunicu, a zatim obrišite suvom krpom. Utapkajte u fleke mešavinu sirćeta i vode (u razmeri pola-pola), obrišite. Ponovo utapkajte sapunicu, isperide vodom, osušite.

Ako su fleke od crvenog vina na platnu koje se može skinuti ili na platnenim odevnim predmetima, potopite na 15 minuta u mešavini jednog litra mlake vode, polovine kašičice prozirne tečnosti za pranje sudova i jedne kašike belog sirćeta. Posle potapanja isperite vodom. Ako je fleka i dalje vidljiva, raširite materijal preko upijajućih belih krpa ili papirnih ubrusa na radnoj površini i sunđerom nanesite alkohol (prvo testirajte na nekom neupadljivom mestu) i brišite od spoljnih ivica ka centru mrlje.

Kako ukloniti mrlje od crvenog vina sa tepiha

Da biste uklonili fleke od crvenog vina sa tepiha i prostirki od prirodnih materijala, utapkajte mrlju toplom sapunicom (napravite penu), a zatim osušite. Zatim utapkajte rastvorom od jednog dela čistog amonijaka sa osam delova vode i osušite. Nakon toga natopite rastvorom vode i sirćeta (pola-pola) i osušite, pa ponovo potopite sapunicom, isperite vodom i osušite. Ako je potrebno, ponovite ceo postupak.

Ako je u pitanju sintetički materijal, utapkajte mrlju toplom sapunicom, sačekajte 15 minuta i osušite. Utapkajte rastvor od jednog dela sirćeta i dva dela vode, sačekajte još 15 minuta, obrišite vlažnom krpom, isperite mlakom vodom i osušite. Ponovite korake, dok mrlja ne nestane.

Pročitajte i ovo: Kako ukloniti fleke sa odeće – korak po korak

Čišćenje fleka od vina sa keramičkih pločica

Fleke od crvenog vina će se na keramici vrlo brzo osušiti i stvrdnuti, ako niste odmah primetili da su pločice isprskane. Ako primetite odmah, brisanje pločica sapunicom će ih ukloniti. Ako su se stvrdnule, prebrišite sapunicom, zatim upijte ubrusom, pa poprskajte mešavinom od jednog dela vodonik peroksida i dva dela vode. Pustite da odstoji pola sata, a zatim obrišite krpom natopljenom toplom vodom.

Kako tretirati fleke od crvenog vina na betonu

Očistite mrlju vodom sa sapunicom i oštrom četkom, zatim isperite betonsku površinu vodom. Ako fleka ostane, obrišite vodonik peroksidom ili izbeljivačem razblaženim vodom, pustite da odstoji pet minuta i isperite.

Uklanjanje fleka od vina sa somota

Ako je u pitanju somotski tapacirung, utapkajte mrlju sapunicom, a zatim obrišite suvom krpom. Potopite rastvorom sirćeta i vode (pola-pola), osušite. Ponovo utapkajte sapunicom i osušite, zatim isperite vodom i osušite. Ponovite postupak ako je potrebno.

Ukoliko se somot može prati, pomešajte jedan litar mlake vode sa pola kašičice tečnosti za pranje sudova i jednom kašikom sirćeta i potopite materijal na 15 minuta. Zatim isperite. Ako ostane fleka, lagano istrljajte alkoholom od ivice ka centru, isperite i osušite na vazduhu.

Čišćenje plute od crvenog vina

Odmah obrišite prosuto vino krpom, zatim obrišite površinu plute mokrom krpom, pa opet suvom. Ako se fleka već upila, očsitite toplom sapunicom i odmah isperite i osušite.

Uklanjanje fleka od vina sa pamučnih materijala

Da biste očistili fleke sa pamučnih presvlaka, obrišite mrlju toplom sapunicom, a zatim suvom krpom. Zatim utapkajte ujednačen rastvor sirćeta i vode, obrišite, pa ponovo natopite sapunicom. Isperite vodom, osušite.

Ako je u pitanju pamučna odeća, ili tkanina koja se može skinuti sa nameštaja, potopite je u hladnoj vodi sa sodom bikarbonom, ili tretirajte enzimskim sredstvom za uklanjanje fleka. Zatim operite prema uputstvima na etiketi.

Kako ukloniti fleke od crvenog vina sa laminata

Odmah obrišite prosuto vino krpom od mikrofibera, a ako je potrebno, zatim obrišite vlažnom krpom (ne natopljenom) i odmah osušite. Ako fleka ostane, očistite sredstvom za čišćenje laminata, prateći uputstva proizvođača.

Tretiranje fleka na koži i antilopu

Sipajte mlaku vodu u teglu (do polovine) i dodajte mlaz sredstva za pranje sudova, protresite da stvorite puno pene. Sunđerom nanesite samo penu, nežno tapkajući umrljano područje. Obrišite čistom, mekom krpom. Nanesite sredstvo za čišćenje i negu kože, odnosno, antilopa, prema uputstvu.

Skidanje fleka sa linoleuma i drugih prirodnih elastičnih podova

Obrišite fleke od crvenog vina alkoholom, a zatim vlažnom krpom i osušite ih suvom krpom. Ako ostanu mrlje, napravite pastu od sode bikarbone i vode i njome nežno trljajte mrlju, dok ne nestane. Isperite vodom i osušite.

Čišćenje najlonskih materijala

Da biste očistili fleke od vina sa najlona, isperite isflekano područje hladnom vodom, što pre, da biste razblažili vino i sprečili stvrdnjavanje. Perite u onoliko toploj vodi, koliko je naznačeno na etiketi najlnoskog materijala, a ako fleka ostane, operite izbeljivačem (šareno) ili tečnim hlorom (belo), osušite na vazduhu, pregledajte i ponovite postupak ako je potrebno.

Kako očistiti fleke od crvenog vina sa okrečenih zidova

Utapkajte isprskane delove zida mokrim sunđerom ili mekom krpom i osušite. Ako mrlja ostane, nanesite nekoliko kapi sredstva za pranje sudova na sunđer ili krpu i obrišite mrlju. Zatim temeljno obrišite mokrom krpom i osušite suvom.

Skidanje fleka od vina sa poliestera

Što pre isperite isflekano područje hladnom vodom, da razblažite mrlju i sprečite stvrdnjavanje. Prateći uputstva na etiketi za održavanje odeće, perite na najtoplijoj preporučenoj temperaturi. Ako fleka ostane, operite u izbeljivaču za šaren veš, ili izbeljivaču sa hlorom za beli. Osušite na vazduhu.

Mrlje od vina na svili

Obrišite odmah, da biste upili višak tečnosti – brišite belom krpom i hladnom vodom, sve dok vidite da na krpi više ne ostaju rumeni tragovi vina. Zatim lagano utapkajte umrljano mesto mešavinom blagog sredstva za pranje sudova sa nekoliko kapi belog sirćeta (testirajte na neupadljivom mestu). Obrišite mokrom krpom, osušite. Nastavite, dok fleka ne nestane.

Čišćenje fleka od vina na spandeksu (likri)

Isperite zahvaćeno područje hladnom vodom što je moguće pre, zatim operite u onoliko toploj vodi koliko je preporučljivo, a ako mrlja ostane, upotrebite izbeljivač za šaren veš ili izbeljivač sa hlorom za beli. Osušite na vazduhu.

Pročitajte i ovo: Četke, fen, pegla: Temeljno očistite sve uređaje i alate za kosu uz ove savete

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.