Šta kada se jave bolovi u leđima?

masaza-ledja

Sa bolovima u leđima se susreće osamdeset posto svetske populacije u određenom životnom periodu, a ovaj problem pored toga što je učestao smanjuje kvalitet našeg života i otežava nam funcionisanje u svakodnevnici.

Piše se o načinima prevencije, ali pravo pitanje je šta uraditi kada se jave bolovi u leđima?

Naredni redovi mogu vam biti od koristi!

Bolovi u leđima mogu biti različitog tipa i intentiziteta, možda vi imate problem sa mišićima u leđima koji ćete prepoznati po bolu u donjem delu leđa ili u gornjem delu leđa i ramenima. Intenzivan bol koji se širi od leđa do nogu obično stvara probleme na duže staze, jer neće proći sam od sebe i smatra se nešto ozbiljnijim problemom.

U svakom slučaju svima je jasno da ne trebamo da trpimo bilo kakav bol, a najmanje bolove u leđima.

Kada se pojave bolovi u leđima posetite lekara

Sigurni smo da i sami znate, ali ne pronalazite vremena i volje da zakažete pregled kod lekara. Moramo iznova da vas podstaknemo i kažemo koliko je pregled jednostavan, a koliko vam može pomoći da se orjentišete i do detalja saznate šta se odvija u vašem telu i zašto vaša leđa pate.

Imajte na umu da ne mora dođi do dijagnoze, možda suviše dugo sedite ili ste istegli mišiće i napravili sebi problem.

Stručnjak će vam predložiti terapiju i lekove protiv bola koji će vam olakšati narednih nekoliko dana, kako bi mogli da se odmorite i naspavate.

Ukoliko vam lekar saopšti da trebate da ojačate svoje mišiće, da su suviše slabi, a vi dugo sedite (što je najčešći problem) naredni redovi vam mogu biti od pomoći. Sa druge strane, ako vam predlože složenu terapiju ili jednostavnu prijatnu terapiju ili zaključe dijagnozu ispatite je!

Joga vežbe protiv bolova u leđima

Na duže staze nakon perioda oporavka lekar će završiti sa svojom terapijom, ali će vam i oni reći da je važno u narednim godinama prevenisati bolove u leđima. Koji je pravi način u današnjici kada svi imamo gomilu obaveza?

Jedan od efikasnih načina da ojačate leđne mišiće, isteglite svoje telo, pospešite cirkulaciju i utičete umirujuće na um jeste joga. Predstavili smo vam samo jedan deo njenih dobrobiti, a sve češće možete da čujete da se toplo preporučuje ljudima koji dugo sede.

Joga će vam na krajnje umeren način, prateći granice vašeg tela pomoći da popravite držanje i sprečiti nastanak novih problema sa leđima, ali i sa kičmom.

Ne morate biti fanatik, možete se posvetiti dva do tri puta nedeljno časovima joge kao što bi se posvetili i nekim drugim treninzima, a efekat neće izostati!

Održavajte zdravu telesnu težinu i ostanite u pokretu

Slažemo se da je teško održati zdrave navike i da je potrebna čelična volja i istrajnost, pogotovo u trenucima kada trpimo bolove i želimo makar putem hrane da ugodimo sebi. Međutim bolovi u leđima upravo mogu nastati zbog naglog skoka telesne mase, budite umereni i dovedite svoju kilažu na zadovoljavajući nivo koji je u skladu sa vašom visinom i telesnog građom.

Vašim leđima i telu prijaće fizička aktivnost, a pritom ćete gubiti kilograme svakodnevno šetajući i lagano uvodeći zdrave navike prilikom pripreme obroka za sebe i svoju porodicu.

Možete vi to!

Admin

Read Previous

Kad dođe beba – druženje se menja

Read Next

Šta se desilo sa Srbijom? Nova italijanska trauma i potez Poceka koji je falio Pešiću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *