• November 29, 2023

ŠTA JE POTREBNO OD DOKUMENATA ZA GRČKU? – Beograduživo.rs

Letnja sezona u Grčkoj počinje danas, 15. maja, a pored pasoša zbog pandemije korona virusa potrebna vam je još neka dokumentacija kako biste prešli granicu. Portal Grcka.info sumirao je sve što je potrebno, sa time što se napominje da se još uvek čeka informacija da li će se povećati starosna granica za decu za koju nije potreban test sa 5 na 10 godina.

Granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7.00 do 23.00, a Evzoni i Kakavia od 7.00 do 19.00. Prelaz Evzoni juče je otovren, ali se ispostavilo da je to samo za one sa grčim pasošem, pa se i dalje čekaju novije informacije povodom toga.

ŠTA JE POTREBNO OD DOKUMENATA ZA GRČKU?

1. PLF formular za Grčku – The Passenger Locator Form – obavezno za sve

PLF formular mora da se popuni minimum 24 sata na LINKU. Porodica popunjava jedan PLF formular i takođe svaka punoletna osoba može popuniti poseban formular. Ukoliko se boravi u više mesta u Grčkoj, u formular se unosi prvo mesto u kojem ćete biti minimum prvih 24h.

Ovaj formular se popunjava bez obzira na to kako putujete u Grčku – avionom, automobilom, autobusom… Pre popunjavanja pripremite pasoš i saobraćajnu dozvolu, jer će vam ti podaci biti potrebni. Što se tiče adrese ne morate upisivati ulicu i broj letovališta, bitno je samo da se upiše naziv.

Nakon popunjavanja PLF formulara, dobićete QR kod koji ili štampate ili sačuvajte na mobilnom telefonu, jer je bitno pokazati ga prilikom ulaska u zemlju.

Prilikom povratka u Srbiju ne popunjava se PLF obrazac.

2. Povrda o kompletnoj vakcinaciji

Potvrdu o vakcinaciji dobili su svi koji su se vakcinisali, a ukoliko niste ili ste je slučajno zagubili (obrisali mail) možete je potražiti preko portala eUpravaKlikom na dume Pokreni uslugu, pojaviće se polja koje je potrebno da popunite.

Potvrda koja je potrebna je dvojezična i takvu ćete i dobiti, na srpskom i engleskom jeziku.

Za Sputnjik, Sinofarm, Fajzer i AstraZeneka potrebno je da ste primili dve doze i da je od druge prošle minimum 14 dana.

ili

3. Potvrda da ste preležali Covid-19

Ukoliko ste u poslednjih 9 meseci preležali korona virus, a najmanje 2 meseca pre dolaska u Grčku možete na granici priložiti dokaz. Dovoljna je potvrda bilo koje državne i ovlašćene laboratorije na engleskom jeziku gde se vidi ili pozitivan PCR test iz tog perioda ili antigenski test iz perioda kada ste bili bolesni. Ovi podaci će biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu kada se svi podaci ažuriraju, o čemu možete pročitati u nastavku.

ili

4. Negativan PCR test

Nevakcinisani mogu priložiti negativan PCR test koji ne sme biti stariji od 72 sata od ulaska u Grčku. Trenutna cena u Srbiji je 9.000 dinara. Potvrda treba da bude na engleskom jeziku i da sadrži ime i broj pasoša ili matični broj putnika.

ili

3. Digitalni zeleni sertifikat – od 1. juna 2021. godine

Digitalni zeleni sertifikat će biti dokument za ulazak u Grčku od 1. juna. Poručuje se takođe preko portala eUprava, a sve detaljne informacije možete pročitati na LINKU.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

PRIJAVA ZA 3000 DINARA – DA LI SE U PRIJAVI BIRA VAKCINA? – Beograduživo.rs

Read Next

JOŠ DANAS TRAJE PRIJAVA ZA 60 EVRA – Beograduživo.rs