Srbiji nedostaje hiljade vozača autobusa i kamiona

muskarac-kamion

Opšte je poznata informacija, da već duži niz godina postoji nedostatak obučenih vozača autobusa i kamiona. Ovakav problem se dešava zbog konstantnog odliva profesionalnih vozača u inostranstvo i jedan od načina da se to spreči je ukidanje zabrane polaganja vožnje za E kategoriju pre navršene dvadeset i prve godine, a drugi način jesu niže cene licenci za vožnju šlepera, o čemu i govore predstavnici domaćeg drumskog transportnog sektora, a gde se ekonomisti ne slažu sasvim.

Oni predlažu povećanje plata vozačima kamiona i autobusa, jer u suprotnom, profesionalni vozači će i dalje odlaziti u inostranstvo, gde su plate znatno veće. Ima i onih koji misle da snižavanje granice što se tiče godina kada neko može da postane profesionalni vozač autobusa ili kamiona, može da uvede u saobraćaj neiskusnog vozača, koji nije bezbedan za saobraćaj.

Nedostatak vozača autobusa i kamiona još osetniji

Međutim, u poslednje vreme, nedostatak vozača autobusa i kamiona je još veći. Rat u Ukrajini je još jednom istakao probleme u lancima snabdevanja i značaju vozača u međunarodnom transportu. Aktuelni problemi su pogoršali dvogodišnju krizu izazvanu korona virusom i otkrili deficit kada je u pitanju ova profesija širom Evrope, a ne samo u našoj zemlji.

Brojke koje objavljuju evropske zemlje izazivaju pometnju za prevoznike u Srbiji jer nema dovoljno vozača za domaće tržište zbog toga što su srpski vozači mnogo bolje tretirani u inostranstvu, gde imaju bolje plate i uslove za rad.

Srbiji nedostaje oko 8.000 profesionalnih vozača u teretnom saobraćaju i oko 4.000 vozača u javnom prevozu. Od 160.000 vozača koji rade u ovoj delatnosti, svaki treći je stariji od 51 godine, a 719 vozača starijih od 70 godina, što je ozbiljan problem.

Vozači se školuju u 28 stručnih škola u zemlji i svake godine položi oko 1.000 ispitanika. Srbiji je potrebno još najmanje 3.000 učenika koji bi završili stručne auto škole da bi zemlja imala dovoljno vozača koji će zameniti one koji su u penziji.

Izvan školskog sistema, samo sedamdeset i četiri osobe su obučene za ovaj posao 2020. godine i 238 prošle, 2021. godine. I pored velikog broja problema i ograničenja, ostaje činjenica da u Srbiji nedostaje najmanje još 6.000 novih vozača.

Naravno da je nedostatak vozača problem društva, jer može uticati na kvalitet usluga koje ljudi svakodnevno koriste, ali i na bezbednost saobraćaja.

Šta kaže zakon za vozače

Prema važećem zakonodavstvu u Srbiji, vozači moraju da imaju najmanje 24 godine, kao i dve godine vozačkog iskustva za vozila kategorije C (kamion). Takođe, oni vozači koji počnu da voze kamion teško kasnije pređu na autobus.

Milica Dubljević iz Privredne komore Srbije kaže da se sa nadležnim organima razgovara o smanjenju starosne granice za vozače kamiona sa 24 na 21 godinu, kao što je slučaj u evropskim zemljama, o tome se diskutuje već neko vreme, a mišljenja su suprotstavljena.

Milica je još i konstatovala da je država pomogla prevoznicima sa po šesto evra po autobusu, kao i da je propisala da mogu da obavljaju sedamdeset i pet odsto polazaka iz reda vožnje, ali da je prosek po autobusu trenutno svega četrnaest prevezenih putnika što je veoma malo. U ovakvoj situaciji osnovno pitanje je i kako platiti i kako zadržati profesionalne vozače, jer su mnoge linije potpuno nerentabilne.

Očekuje se, kao najbolje rešenje, izmena zakona, prvenstveno člana 181 za vozače koji su završili srednju stručnu školu. Očekuje se da će to biti u maju, eventualno u junu. Uprava saobraćajne policije je spremna da pronađe adekvatnu zakonsku regulativu i za druge probleme sa kojima je upoznata.

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 22. mart

Read Next

Ekskluzivna priča NBA lige sa Jokićem: Kako je Srbin od nezdrave hrane i autsajdera postao MVP zver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *