Sprečite odlaganje obaveza uz pravilo “5 sekundi” – WANNABE MAGAZINE

Ovo je verovatno najprostije pravilo koje vam zaista može promeniti život. Male navike su te koje nas oblikuju, a nekad nemamo dovoljno volje da pojedine navike promenimo iako znamo koliko su štetne za nas.

Jedna od najčešćih navika koja vam onemogućava da postignete uspeh i ispunite svoje snove jeste prokrastinacija – takozvano odlaganje obaveza. Prosto, kada znate da nešto treba da učinite, a nemate motivacije za to, stalno ćete odlagati do poslednjeg roka, a onda ćete biti pod velikim stresom da to učinite, ili ćete odustati od svoje namere.

Uzmimo za primer ustajanje ujutru. Namestili ste alarm da ustanete ranije, međutim, konstantno ga odlažete pritiskajući snooze dugme. Problem je u tome što se nećete naspavati za tih nekoliko minuta, rizikujete da se uspavate i proći će vam vreme za početak jutarnje rutine. Mrzi vas da ustanete i zvoni vam alarm. Umesto da pritiskate dugme za odlaganje alarma, pomislite 5, 4, 3, 2, 1 i ustanite!

Da, tako je prosto! Nemojte pomišljati ni na šta drugo, nemojte sebi davati vremena da se predomislite, samo odbrojite od 5 do 1 i uradite to što ste naumili. Najbitniji je taj momenat, da ne date sebi da se predomislite, već odmah uradite šta ste naumili.

Stvar je u tome da kada nešto počnete da radite, već je manja mogućnost da odustanete. Zvonio je alarm, niste ga odložili, ustali ste – već je znatno veća mogućnost da se nećete vratiti u krevet, nego da ćete započeti sa svojom rutinom – umiti se, doručkovati, namazati kreme, izvesti ljubimca u šetnju.

Hoćete nešto da kažete na poslovnom sastanku, ali vas je uhvatila trema da li je to dobra ideja? 5, 4, 3, 2, 1 – podignite ruku i započnite sa pričom.

Veliku razliku u životu vam može napraviti ta rešenost da nešto učinite. I ako svakodnevno budete poštovali to pravilo, imaćete sasvim drugačiji život i navići ćete se na to da ne odlažete stvari, već da ih obavljate odmah.

Ne želite da idete u teretanu? 5, 4, 3, 2, 1 – pakujte se, izađite iz stana, krenite ka teretani. Pomislite da nije kasno da se vratite kada stanete ispred teretane? 5, 4, 3, 2, 1 – uđite u teretanu i počnite sa zagrevanjm.

Da, toliko je prosto! Često pomislimo da bismo nešto želeli ili da nešto treba da uradimo, a onda se predomislimo zbog sumnje u sebe, zbog toga što se javi taj glas koji će uvek dovoditi u pitanje sve što želimo. Metoda 5, 4, 3, 2, 1 je najbrži način da ućutkate tog unutrašnjeg kritičara i izađete iz svoje zone komfora.

Taj prvi korak jeste najteži, jer kad već zakoračite, videćete da ništa nije tako strašno kao što je u vašoj glavi, a ovo pravilo je tu da vam pomogne da napravite taj prvi korak i da uskočite u to što želite bez razmišljanja.

Kada budete radili sve što želite, i kad budete u stanju da se disciplinujete tako da ne odlažete svoje obaveze postaćete mnogo srećnija osoba i tako će i odlaganje postati sve ređe. 5, 4, 3, 2, 1 će postati način kako razmišljate i istreniraćete se do te mere da ćete početi automatski da radite to što treba i što želite, umesto da konstantno odlažete, upadate u krug prokrastinacije i krivite sebe za svoju neproduktivnost.

Jedna tako mala stvar vam može biti od velike pomoći. I to pokazuje i nauka, da što duže razmišljate o nečemu, to je veća mogućnost da ćete odustati da uradite ono o čemu razmišljate. U tom smislu overthinking, odnosno, preterano razmišljanje, može da vas koči u ostvarenjima i korišćenju punog potencijala.

Sa 5, 4, 3, 2, 1 ćete živeti svesnije, jer ćete primetiti gde najviše sebe kočite i počećete da hvatate te “crne” misli ili opravdanja zašto nešto ne morate baš odmah da uradite. Dakle, sledeći put kada pomislite da nemate volje da nešto učinite, samo odbrojite od 5 do 1 i počnite! To je sve što je dovoljno za sasvim drugačiji život.

Naslovna fotografija: instagram.com/thenoisetier

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Predstavljamo vam novi makeup trend sa TikToka – olovkom za usne kreirajte najbolji smokey eye – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Ronaldo posle tragedije objavio fotografiju sa Georginom i bebom: “Sada je vreme da budemo zahvalni”