Connect with us

Lifestyle

Signali koje vam šalju osećanja – kako da podesite svoj emocionalni prijemnik

Published

on

Osećanja su naš „sistem ranog upozoravanja“, a povezivanje sa osećanjima predstavlja podešavanje emocionalnog prijemnika, kako bismo „hvatali“ signale koji naš um (svesni i nesvesni) stalno odašilju.

Ljudi su prečesto odsečeni od svojih osećanja i ne koriste ovaj suptilni upozoravajući sistem, kojim smo svi opremljeni. Naučeni smo da slušamo telesne signale – kad nas nešto boli, muka nam je, osećamo slabost, imamo temperaturu, na to i te kako obraćamo pažnju, jer nas sprečava da normalno funkcionišemo.

Koliko instinktivno proveramo svoje fizičko stanje, toliko nemamo naviku i poriv da proveramo svoje misli i osećanja – ne razmatramo unutrašnji sadržaj koji navire, već se instinktivno branimo od njega i potiskujemo.

Lako je prevideti svoje misli i osećanja – to nisu povrede koje krvare i bole, bar ne vidljivo, ali one ipak imaju najveći uticaj na naše živote. Povezivanje sa osećanjima je od suštinske važnosti za razumevanje sebe i lični razvoj, kao i za kvalitet života. Vaše zadovoljstvo sobom i uživanje u životu u najvećoj meri zavise od toga koliko ste svesni sebe i ukorenjeni u svojoj stvarnosti.

Povezivanje sa osećanjima i (ne)svesni izbori

Mi biramo da budemo nesrećni i nezadovoljni – i to je istina, koliko god apsurdno zvučalo. Zašto bi iko normalan izabrao da bude nesrećan i nezadovoljan? Međutim, izbori koje pravimo često nisu svesni, a impuls da potiskujemo osećanja ogleda se i u nevoljnosti da pravimo izbore – ali, nebiranje je takođe izbor.

Kvalitet života u velikoj meri zavisi od toga koliko ograničavamo patnju, dok istovremeno povećavamo uživanje. Ali to ne znači gutanje pilula protiv bolova i ludi provod svake noći – često, naši užici su površni i predstavljaju načine da otupimo bol (kao kad popijemo nešto protiv bolova) koji nam izazivaju osećanja sa kojima ne želimo da se suočavamo.

Ograničavanje patnje i povećanje zadovoljstva je upravo rad sa unutrašnjim sadržajima, svesnost, suočavanje, procesuiranje, uviđanje, širenje perspektive, promena obrazaca ponašanja. I izgleda da je to najteži posao, jer ga toliko izbegava, birajući anesteziranje površnim zadovoljstvima, zadovoljavanje ega umesto ispunjavanje duše.

Ako želite da se razvijate, osvešćujete i integrišete, povezivanje sa osećanjima i udubljivanje u svoje unutrašnje sadržaje je ono čime se morate baviti.

Pročitajte i ovo: Osnovna osećanja od kojih se sastoji vaše emocionalno bogatstvo

Načini za povezivanje sa osećanjima

Naučite da usporite i fokusirate se – dišite

Život je užurban i svakodnevica vas često ostavlja bez daha – figurativno i bukvalno. Kada ste napeti i jurite rokove, dišete plitko ili zadržavate dah, a napetost se skuplja u vratu i ramenima – telo se ponaša kao da dižete i držite veliki teret, a vi to zapravo i radite, mentalno. U tim trenucima ste potpuno u glavi, najdalje moguće od svog tela i svojih osećanja – emocije su utemeljene u telu i često se manifestuju kroz bolove i nelagodnosti koje pokušavate da ublažite.

Disanje vas vraća u telo, održava uzemljenje i donosi mentalnu jasnoću. Ako veći deo dana zadržavate dah i nosite teret na ramenima, razvićete fizičke smetnje, bolove u ramenom pojasu, okoštavanje, glavobolje…

Zato se setite da dišete. Pravite svesne pauze za svesno disanje. Dovoljno je da nekoliko minuta obratite pažnju na svaki udah i izdah i osetite kako napetost napušta vaša ramena i vrat. Protegnite se, ispravite leđa i dišite, povećajte dotok kiseonika u mozak, to će vas umiriti i stabilizovati. Uvođenje svesnog disanja u naviku povećava svesnost i olakšava povezivanje sa osećanjima.

Povezivanje sa osećanjima i samoposmatranje

Posmatrajte šta vam se dešava u telu i umu – bavite se introspekcijom, koristite um kao alat za detekciju i procesuiranje. Uvedite ga u svoje telo i postanite svesni svog fizičkog stanja – proverite da li osećate nelagodnost negde u telu, oslušnite kako vam kuca srce, da li negde osećate pritisak ili bol – sve to mogu biti pokazatelji različitih fizičkih i emocionalnih stanja. Samoposmatranje vam omogućava da primate signale svog tela i svojih osećanja, da biste znali da li nešto treba ili ne treba da radite.

Povezivanje sa mislima i osećanjima putem meditacije

Meditacija je odličan način da prepoznate svoje misli i osećanja – da posmatrate sebe – bez vezivanja, zaključivanja i osuđivanja.

I, naravno, počinje svesnim disanjem – usredsredite se na udah brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do četiri, izdahnite brojeći do četiri (na nekom mirnom i tihom mestu). Dišite tako dok se ne opustite i umirite, postavljajući ton za meditaciju. Zatim dozvolite svojim emocijama da teku – ali ne dozvolite da vas taj tok ponese. To je praksa u kojoj mentalno posmatrate i prepoznajete osećanja, ali ne dozvoljavate da vas ona zanesu – gledate ih, kao da ne pripadaju vama. Posmatrajte ih, ali ne morate da razgovarate sa njima.

Osetite kako bes, strah, anksioznost, strast, stid, radost i sve druge emocije prolaze kroz vas. Posmatrajte misli koje su sa njima povezane –zapisivanje svojih zapažanja u dnevnik može biti od pomoći kada ih ponovo pregledate kasnije.

Preispitajte svoja osećanja

Sa smirenim telom i umom, zapitajte se kako se zaista osećate. Konkretizujte svoje preispitivanje što je više moguće, da biste prepoznali okidače. Razmislite kako se osećate zbog toga što oklevate da budete iskreni prema nekome, zbog nečeg što ste rekli ili uradili, ili što je neko drugi rekao ili uradio.

Postavljanje konkretnih pitanja može vas dovesti do neprijatnih i bolnih istina. Na primer, ako pitate sebe zašto ste bili pakosni prema prijateljici ili koleginici, možete shvatiti da ste želeli da je povredite. Ispitujući dalje svoje motive, možete shvatiti da ste želeli da je povredite, jer joj zbog nečeg zavidite, smatrate da ima nešto što vi priželjkujete, a što vama nedostaje oduvek – nastavljajući dalje i dublje, možete doći do neispunjenih emocionalnih potreba iz detinjstva i do svoje zaglavljenosti u tim neisprocesuiranim povredama i traumama. Ali, iako su ovakvi uvidi bolni, oni su istovremeno oslobađajući i donose vam olakšanje – kada znate šta je problem i gde je nastala povreda, možete se time pozabaviti.

Koristeći ove jednostavne prakse povezivanja sa osećanjima, pretvarajući ih u svakodnevne navike i rituale, vremenom ćete povećati kvalitet svog životnog iskustva i svoje zadovoljstvo sobom – budite strpljivi, to je proces koji traje.

Pročitajte i ovo: Kako da razumete svoja pomešana osećanja i učite iz njih

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Rumenilo u nude nijansi – tajna za otmeni makeup look

Published

on

By

Rumenilo je mesecima u trendu na TikToku, kao i na modnim pistama. Od svih popularnih nijansi, nude rumenilo je posebno zanimljivo i može vam dati otmen makeup look.

Nude rumenilo podrazumeva strateško postavljanje žućkasto-roze nijanse tako da oblikuje jagodice i na obraze doda dašak boje. Univerzalno je i pristaje skoro svakom tonu tena. Ovakav makeup look smo primetili na reviji Chloé za jesen/zimu 2024.

Na crvenom tepihu dodele Oskara 2024. glumica Florence Pugh je takođe nosila nude rumenilo. Ovo je, zapravo, moderan pogled na letnji retro stil šminkanja iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Nude rumenilo: Kako da ga nanesete

Za elegantan izgled, predlažemo nanošenje rumenila na visoke tačke na obrazima, blendajući ga nagore za efekat podizanja. Možete da se igrate sa odabirom mesta za nanošenje rumenila u zavisnosti od jedinstvenog oblika svog lica. Postavite rumenilo više ukoliko vam je lice okruglo, a niže ako je ovalno. Blendajte ga duž jagodica ukoliko imate lice u obliku srca.

Ne bi trebalo da stavljate rumenilo u liniji obraza ispod nozdrva jer će povući lice nadole, što može učiniti da izgledate kao da imate jaku vilicu. Uvek se koncentrišite na obraze i predeo prema jagodici.

Ipak, budite pažljivi sa nanošenjem nude rumenila preko jagodica. Dodavanjem rumenila izravnavate jagodice, a trebalo bi da budu istaknute. Zato je bolje naneti ga duž spoljašnje strane lica, pa čak i malo preko kapka za atraktivan, izvajan izgled lica.

Zamislite horizontalnu liniju koja ide od vaših nozdrva ka spolja ka ušima i usmerite se na regiju iznad linije. Za gornju granicu, nanesite rumenilo blizu jagodice i dobro ga izblendajte na donjem nagibu jagodične kosti, ali ne prelazite preko njega.

Kako da izaberete nijasnu nude rumenila za vaš ten

Kao što smo pomenuli, lepota trenda nude rumenila je što je univerzalno. Svako može da nosi ovaj makeup trend, bez obzira na tip ili ton kože.

Kad birate nude rumenilo, prvo morate da procenite sopstvenu nijansu kože i podton. Svetli tonovi bi trebalo da se odluče za meke ružičaste podtonove, dok tople boje breskve odgovaraju srednjim tonovima. Maslinasti ten ima koristi od terakote ili bronzanih tonova, a za dublje tonove kože pristajaće karamela ili bobičasti podtonovi.

Takođe, prozirne, osunčane nude nijanse biće savršene za svetlije tonove, dok će nijanse nalik cimetu bolje izgledati na tamnijoj koži. Koristan savet za toplije tonove kože je da potraže braonkasto rumenilo toplije nijanse umesto hladnije. Izaberite bronzanu boju, ali sa više crvenog pigmenta – to će koži dati osunčan izgled.

Kakva šminka ide uz nude rumenilo

Nude izgled rumenila je veoma efektan, pa ostatak šminke treba da igra sporednu ulogu, zadržavajući tonove u istoj porodici boja. Ne želite da nadjačate rumenilo, želeći da sve ostane u nude paleti, ali bez “ispiranog” izgleda lica. Nansesite nijansiranu hidratantnu kremu ili korektor za ten, uz veću dozu crne maskare i malo tamnije obrve, kao i sjajem za usne, takođe u nude nijansi.

Druga opcija su braon senke sa braon maskarom umesto crne i ružičaste usne.

Pročitajte i ovo: Bakarna senka je hit leta – 10 načina da rekreirate ovaj makeup trend

Naslovna fotografija: instagram.com/modelspolaroids

Božica Luković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Recepti za osvežavajuće bezalkoholne koktele za savršeno leto

Published

on

By

Leto je savršeno vreme za uživanje u osvežavajućim bezalkoholnim koktelima koji će vas rashladiti i osvežiti tokom vrelih dana. Ovi ukusni napici su idealni za opuštanje pored bazena, druženje sa prijateljima ili osveženje na pikniku. Bezalkoholni kokteli su postali vrlo popularni poslednjih godina, posebno među onima koji žele da uživaju u ukusima leta bez konzumiranja alkohola. Zahvaljujući kreativnim kombinacijama svežeg voća, začina i biljaka, letnji osvežavajući bezalkoholni kokteli sa naše liste pružaju iskonsko osveženje i zadovoljstvo nepca. Pripremite čaše, led i sastojke i obradujte drage ljude!

Letnji osvežavajući bezalkoholni kokteli

Virgin Mojito sa kupinom

Bezalkoholna verzija klasičnog mohita sa dodatkom sočnih kupina postala je ultimativni hit. Osvežavajuća kombinacija nane, limete i slatkastih kupina stvara savršen balans ukusa koji gasi žeđ i donosi uživanje tokom toplih dana. Koktel je idealan za opuštanje na bazenu, druženje sa prijateljima ili kao osveženje pri obroku.

Sastojci:

 •  10 do 12 listova sveže nane
 •  8 do 10 zrelih kupina
 •  30 ml svežeg soka od limete
 •  15 ml sirupa od šećera
 •  Mineralna voda
 •  Kockice leda
 •  Grančice nane i kupine za dekoraciju

Priprema:

 1. U čaši izgnječite listove nane i kupine.
 2. Dodajte sok od limete, sirup od šećera i kockice leda.
 3. Dopunite čašu mineralnom vodom i lagano promešajte.
 4. Dekorišite grančicom nane i kupinama.

Agua Fresca sa lubenicom

Slatka i sočna lubenica u kombinaciji sa svežim liminom i ledom stvara jedinstveno osveženje u čaši. Ovaj koktel je savršen za hidrataciju organizma i uživanje na letnjem suncu, a zbog privlačne boje i ukusa, često se služi na druženjima i žurkama pored bazena.

Sastojci:

 •  4 šolje sveže narendane lubenice
 •  1 čaša vode
 •  Sok od 1 limete
 •  2 kašike meda (po želji)
 •  Kockice leda
 •  Kriške limete i listovi nane za dekoraciju

Priprema:

 1. U blenderu sjedinite narendanu lubenicu, vodu, sok od limete i med (ako koristite).
 2. Mutite sve dok ne dobijete glatku smesu.
 3. Sipajte koktel preko kockica leda u čaše.
 4. Dekorišite kriškom limete i listovima nane.

Limunda sa jagodama

Strawberry Lemonade je klasičan letnji koktel koji je popularan među generacijama. Kombinacija sveže ceđenog limunovog soka i jagoda stvara savršen balans između kiselosti i slatkoće. Predstavlja idealan izbor za osveženje tokom vrelih dana, a primamljiva boja i ukus čine ga savršenim za posluženje na letnjem pikniku ili žurci na plaži.

Sastojci:

 •  2 šolje sveže ceđenog limunovog soka
 •  2 šolje vode
 •  1 šolja šećera
 •  1 šolja svežih jagoda
 •  Kockice leda
 •  Kriške limuna i jagode za dekoraciju

Priprema:

 1. U većoj posudi pomešajte limunov sok, vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi.
 2. U blenderu sjedinite jagode sa malo limunade dok ne dobijete glatku smesu.
 3. Sipajte smesu od jagoda u limunadu i dobro promešajte.
 4. Sipajte koktel preko kockica leda u čaše.
 5. Dekorišite kriškama limuna i jagodama.

Pročitajte i ovo: Najpopularniji letnji kokteli za osveženje tokom toplih dana

Naslovna fotografija: instagram.com/soosantai

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Leto u kojem ćete se konačno rešiti celulita: Prijavite se i testirajte Thiomucase® krem i Thiomucase® gel!

Published

on

By

Celulit je, prema mišljenju mnogih, estetski neprivlačno stanje kože, koje se manifestuje u vidu rupica i udubljenja, stvarajući neravnu površinu. Javlja se kod 80% do 90% žena, uglavnom na butinama, zadnjici i bokovima, a nažalost, često negativno utiče na samopouzdanje, ali i kvalitet života.

Celulit nastaje zbog nakupljanja masnih naslaga ispod površine kože, zajedno sa toksinima, što slabi vezivno tkivo. Kao rezultat, koža postaje nepravilna i gubi elastičnost. Pored toga, veliku ulogu u nastanku celulita igraju hormonski faktori, a genetika određuje strukturu kože, teksturu i tip tela. Drugi faktori, kao što su težina i mišićni tonus, utiču na to da li imate celulit, iako ga mogu imati čak i oni u dobroj formi.

Zbog toga, celulit ume da bude veoma uporan – često se ne može rešiti ishranom ni vežbanjem. Međutim, nije sve tako beznadežno, jer se doslednom primenom lokalnih tretmana protiv celulita ovaj problem može ublažiti i eliminisati.

Predstavljamo vam rešenje protiv celulita, kojem su žene u Srbiji verne već 55 godina, a koje sada i vi možete da isprobate: Thiomucase® krem i gel!

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.