Connect with us

Vesti

Severna Koreja poslala novih 330 balona sa đubretom: Južna Koreja zapretila veoma glasnim odgovorom

Published

on

Vreme čitanja: oko 1 min.

M. P.

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U paketima su pronađeni stari papir i plastika, a opasnih materija nije bilo

Severna Koreja poslala balone sa đubretom u Južnu Koreju Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ponovno je poslala stotine balona prepunih đubreta prema Južnoj Koreji, javlja CNN.

Od sinoć je Severna Koreja poslala oko 330 balona s vrećama đubreta svom južnom komšiji, a 80 ih je sletelo u Južnu Koreju, saopštila je Združena komanda Seula (JCS).

U paketima su pronađeni stari papir i plastika, a opasnih materija nije bilo, saopštila je JCS.

Prema podacima CNN-a, od 28. maja je oko 1.060 balona iz Severne Koreje stiglo na teritoriju Južne.

Veće za nacionalnu bezbednost Južne Koreje održalo je danas hitan sastanak kako bi smislilo odgovor na poslednji talas balona sa đubretom.

Južna Koreja će emitovati emisije protiv Severne Koreje u graničnim područjima

Prošle sedmice Pjongjang je saopštio da je svom komšiji poslao ukupno 3.500 balona koji su nosili 15 tona đubreta, navodi državni medij KCNA, pozivajući se na zamenika ministra obrane Severne Koreje Kim Kang-ila.

Južnokorejska vojska odgovorila je danas popodne po lokalnom vremenu puštanjem prenosa preko razglasa u Severnu Koreju, navodi JCS.

Vojska Južne Koreje nekada je puštala propagandne emisije kao deo psihološkog rata protiv Severne, sve dok nije povukla opremu nakon samita sa severnim komšijama 2018.

Emisije informišu severnokorejske vojnike i stanovnike o “stvarnosti Severne Koreje”, razvoju Južne Koreje i korejskoj kulturi, rekao je JCS.

“Severna Koreja je u potpunosti odgovorna za trenutnu situaciju, pozivamo ih da odmah prestanu s takvim podlim delima poput slanja balona sa đubretom. Hoće li naša vojska pustiti još jedan prenos preko zvučnika, u potpunosti zavisi o delovanju Severne Koreje”, saopštila je JCS.

Severnokorejski režim navodi da šalje balone kao odmazdu za propagandne letke koje južnokorejski aktivisti i severnokorejski prebezi šalju preko granice. Grupe kao što su Borci za slobodu Severne Koreje dugo su slale balone s predmetima koji su zabranjeni u izolovanoj totalitarnoj diktaturi, uključujući hranu, lekove, radio, propagandne letke i delove južnokorejskih vesti.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas sunčano i vrelo, ali u ovom delu dana stižu pljuskovi, moguće i grmljavinske oluje: Temperatura do 40°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oluje će ponegde biti praćene i gradom

Vremenska prognoza Foto: Telegraf

U Srbiji u subotu sunčano i vrelo. Posle podne i pred kraj dana u severnim i zapadnim, a tokom večeri i u ostalim predelima osim na jugoistoku i istoku biće jačeg razvoja oblačnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak.

Tokom dana vetar u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju biće u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura od 18 do 26°C, maksimalna dnevna od 34°C na severozapadu do 40°C na jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u subotu sunčano i vrelo vreme.

Kasnije posle podne i uveče biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz opasnost od oluja.

Duvaće jugoistočni vetar, potom u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura 26°C, maksimalna dnevna 38°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Zbog letnjih zadušnica u Beogradu danas pojačan saobraćaj: Ovo je detaljan raspored linija, uvodi se i dodatna

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danijela Nikolić

Vreme čitanja: oko 1 min.

U periodu od 8 do 16 sati privremeno se uspostavlja i linija 75L (GO Novi Beograd – Bežanijsko groblje) sa dva vozila

Zadušnice Foto: RINA

Danas je verski praznik Letnje (Duhovske) zadušnice. Tim povodom tradicionalno se održavaju pomeni i očekuje se veća poseta na svim grobljima u gradu i prigradskim naseljima.

Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će u subotu 22. juna, u periodu od 8 do 16 časova, zbog verskog praznika zadušnica, biti pojačani redovi vožnje na linijama javnog gradskog prevoza koje saobraćaju ka grobljima – 3A, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708.

U periodu od 8 do 16 sati privremeno se uspostavlja i linija 75L (GO Novi Beograd – Bežanijsko groblje) sa dva vozila.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Roglić: Preliminarni rezultati na Hemijskom fakultetu 25. juna, konačna rang lista 2. jula

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 2 min.

J. P.

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hemijski fakultet, i pojedini fakulteti su proceduru prijavljivanja započeli su elektronski i pre zvaničnog početka roka

Hemijski fakultet, curenje gasa Foto: Marko Jovanović

Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok na 31 fakultet Univerziteta u Beogradu koje je počelo u sredu, trajaće do 22. juna, a prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 24. do 28. juna.

– Prvi upisni rok na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu počeo je juče prijavljivanjem kandidata, a prijavljivanje kandidata za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije primaće se do subote 22. juna – rekao je za Tanjug Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Hemijski fakultet, i pojedini fakulteti su proceduru prijavljivanja započeli su elektronski i pre zvaničnog početka roka.

On je dodao da se kandidati prijavljuju i donose dokumenta.

Većina fakulteta je imala mogućnost elektronske prijave, nakon toga je verifikacija prijave. Kandidati moraju da donesu overene fotokopije svojih dokumenara, to su svedočanstva, izvod iz matične knjige roðenih, uverenje o državljanstvu i uplatnica da su uplatili za pristupanje upisu na fakultet – rekao je Roglić.

Prijemni ispiti na 31 fakultetu našeg Univerziteta biće organizovani u periodu od 24. do 28. juna.

Rok za objavljivanje preliminarnih rang lista je 1. jul, od kada počinje da teče i rok za podnošenje primedbi. Rok za objavljivanje konačnih rang lista primljenih na svim fakultetima je 8. jul, a upis će biti realizovan u periodu od 8. do 12. jula – rekao je Roglić.

On je naveo da će Hemijski fakultet imati preliminarne rezultate već 25. juna i nakon toga slede dva kruga žalbe, prvo komisiji, pa dekanu.

– Očekujemo da ćemo 2. jula imati konačne rang liste. Na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinanasirajućih 5.505 – napomenuo je on.

Prvog dana na nekoliko studijskih programa već je prijavljeno više kandidata nego što ima slobodnih mesta, to su fakulteti za koje tradicionalno vlada i najveće interesovanje Fakultet organizacionih nauka, ETF, Mašinski, Graðevinarstvo na Graðevinskom, studijski program Psihologija na Filozofskom, rekao je Roglić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.