Serija “Anatomy of A Scandal” – Koja pitanja otvara i da li je vredna gledanja? – WANNABE MAGAZINE

Anatomy of a Scandal je “sveža” serija na Netflix-u koja prati suđenje ministra u Velikoj Britaniji, Jamesa Whitehousa, koji je optužen za silovanje. Serija počinje tako što glavni lik ima aferu sa svojom zaposlenom. Nešto što je počelo kao čin prevare, postaje zločin i prikazuje kako se taj zločin razrešava u najvišim krugovima britanskog društva. U daljim redovima slede spojleri, pa vas molimo da se vratite tekstu tek kada odgledate seriju.

Serija postavlja pitanje pristanka, govori o tome kako silovanje može da bude teško dokazivo, s obzirom na to da će svaka strana govoriti ono što joj je u interesu (ili ono što je istina).

No, ono što najpre moramo primetiti kada je u pitanju ova serija jeste činjenica da likovi uopšte ne govore kao ljudska bića… ili je možda to samo poshy English. Niko nikada ne bi izgovorio sledeće rečenice koje čujemo već u prvoj epizodi: If the future doesn’t include you, Sophie Whitehouse, then the future is shite ili My darling man, where the fuck are you? Ovo su čudni dijalozi, čudne rečenice i konstrukcije rečenica koji čine da nikako ne možemo da se povežemo sa likovima, deluju daleko, iznad nas i postupaju onako kako mi nikada ne bismo.

Pored toga, nekoliko puta se čuje rečenica –boys will be boys- koja mi para uši. Tako sa jedne strane dobiijamo ne tako dobar triler o visokom društvu, a sa druge serija govori o veoma važnim temama, ali se čini da se sama zapetljava u svoju radnju.

Serija pokazuje da čovek koji poseduje moć i uticaj može da se izvuče sa bilo čim. Time se zalazi u sivu zonu pristanka i ispituje granicu između istine i privilegije – oba su veoma bitna pitanja.

Na početku se čini da par, James i Sophie, uspeva da prođe kroz čitavu dramu i da ih sve to ne dotiče kao što bi bilo koga drugog. Narativ priče je takav da se čini da Sophie mora da ostane uz muža iz više razloga: veoma dugo su zajedno, imaju izgrađen odnos, brak, decu, muž se iskreno kaje zbog prevare i zaista je voli. Osim toga supruga ministra ne želi da izazove još veći skandal sa tim što će napustiti muža.

No, stvari poprimaju znatno teže tonove kada se u sve umeša silovanje Olivie, kao  i suđenje. Sophie je primorana da čuje drugu stranu priče i polako se i njen narativ menja, da bi na kraju shvatila da je i nju iskoristio privilegovani političar, te odlučuje da se okrene protiv njega. Nećemo baš sve otkrivati, ali način kako će se ona njemu “osvetiti” ima veze sa svim tim flashbackovima koje konstantno viđamo u seriji.

Ono šta moramo priznati jeste da Anatomy of Scandal radi super posao kad je u pitanju zadržavanje pažnje čitaoca zbog prisutne intrige. No, ne možemo reći da se ozbiljno bavila problemom silovanja i pristanka na seksualne odnose, već da je samo zagrebala površinu. Nije posvećena dovoljna pažnja žrtvi, njenoj patnji, kroz šta sve je ona prošla, već se serija ostaje na nivou političkog trilera, a sam čin silovanja izgleda kao samo jedan deo zapleta koji će radnju učiniti zanimljivijom.

Da li je vredno pogledati? Ukoliko volite političke trilere – da, ali nemojte očekivati da će se ova serija ozbiljno baviti ozbiljnim pitanjima. Veći akcenat je stavljen na napetosti koja se gradi među likovima, koje nas drži do dolaska razređenja, nego što se bavi ozbiljnim temama na ozbiljan način.

Naslovna fotografija: instagram.com/hobbiesde_kha

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Mažena Diakun, dirigentkinja: “Jezik muzike svugde je isti” – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Novaka i Jelenu kamere “uhvatile” posle svadbe Đokovićevog kuma: O njihovoj modnoj kombinaciji će se pričati