Connect with us

Vesti

Selaković: Noć muzeja čuva kulturno nasleđe i privlači nove generacije

Published

on

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đ. Đ.

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narodni muzej Zrenjanin pripremio je, povodom muzejskog praznika, besplatan i sadržajan program za sve posetioce, između ostalog, tri izložbe u prizemlju zgrade, potom tri kamerne postavke i radionice za najmlađe

Nikola Selaković Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je večeras u zrenjaninskom Narodnom muzeju da Noć muzeja nije samo manifestacija kojom se Srbija bori da očuva svoje bogato kulturno, istorijsko, umetničko nasleđe, nego i svojevrsna prilika da se radi na omasovljenju i popularizaciji muzeja i da se, naročito mlade generacije, privuku našim ustanovama kulture.

Selaković je, kako je saopštilo Ministarstvo kulture, rekao da je večerašnji događaj svedočanstvo jednom malom, ali važnom koraku i nizu važnih koraka za Zrenjanin, Nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine, a to je ozbiljna duhovna obnova naše države, našeg naroda i svih građana koji u Srbiji žive.

Ministar kulture je ukazao da su Noći muzeja trenuci čarolije, u kojima mnogi prvi put shvataju šta to zapravo znači muzej i kakve sve tajne čuva i da tada mnogi otkrivaju da kultura ne zahteva samo napor stvaranja i poštovanje umetnika i sadržaja, nego da je istovremeno i jedna strast i uzbuđenje koje nas uvek i iznova oživljava.

„Noć muzeja se već potvrdila kao manifestacija koja stvara generacije nove publike, neophodne i zbog velikih izazova čitavog čovečanstva, koji prete da kulturu predstave kao luksuz, a ona to ne sme da bude. Kultura mora da bude i ona jeste deo naše svakodnevice. Kultura je, rekao bih, naša nasušna potreba i bez nje bi bilo teško pronaći smisao borbe za svet u kojem živimo“, naglasio je Selaković.

Ministar je istakao da, kao što kultura čuva Zrenjanin, ona nije u njega samo doneta ili preneta, već je u prvom redu izraz generacija autohtonih žitelja ovoga dela severa Srbije i istorija raznolikosti svih onih koji su ovde živeli i koji danas žive.

„Zrenjanin ne sme da bude spavaonica za zaposlene. On je grad koji ima dušu. Ta duša odiše svakim njegovim metrom. Svaka slika, svaka fotografija, svaka retka knjiga, svaki arheološki pronalazak, svaki predmet koji Narodni muzej u Zrenjaninu brižljivo čuva, svedoči jedno neverovatno kulturno i istorijsko nasleđe i blago i velikog Bečkereka i Petrograda i danas Zrenjanina, koje nam je ostavljeno na čuvanje“, istakao je Selaković i dodao da će Ministarstvo kulture nastaviti da podržava ovakve manifestacije i umetnike, kao što je podržalo i predstavljanje dve nove stalne postavke u okviru zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Narodni muzej Zrenjanin pripremio je, povodom muzejskog praznika, besplatan i sadržajan program za sve posetioce, između ostalog, tri izložbe u prizemlju zgrade, potom tri kamerne postavke i radionice za najmlađe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas sunčano i vrelo, ali u ovom delu dana stižu pljuskovi, moguće i grmljavinske oluje: Temperatura do 40°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oluje će ponegde biti praćene i gradom

Vremenska prognoza Foto: Telegraf

U Srbiji u subotu sunčano i vrelo. Posle podne i pred kraj dana u severnim i zapadnim, a tokom večeri i u ostalim predelima osim na jugoistoku i istoku biće jačeg razvoja oblačnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak.

Tokom dana vetar u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju biće u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura od 18 do 26°C, maksimalna dnevna od 34°C na severozapadu do 40°C na jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u subotu sunčano i vrelo vreme.

Kasnije posle podne i uveče biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz opasnost od oluja.

Duvaće jugoistočni vetar, potom u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura 26°C, maksimalna dnevna 38°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Zbog letnjih zadušnica u Beogradu danas pojačan saobraćaj: Ovo je detaljan raspored linija, uvodi se i dodatna

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danijela Nikolić

Vreme čitanja: oko 1 min.

U periodu od 8 do 16 sati privremeno se uspostavlja i linija 75L (GO Novi Beograd – Bežanijsko groblje) sa dva vozila

Zadušnice Foto: RINA

Danas je verski praznik Letnje (Duhovske) zadušnice. Tim povodom tradicionalno se održavaju pomeni i očekuje se veća poseta na svim grobljima u gradu i prigradskim naseljima.

Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će u subotu 22. juna, u periodu od 8 do 16 časova, zbog verskog praznika zadušnica, biti pojačani redovi vožnje na linijama javnog gradskog prevoza koje saobraćaju ka grobljima – 3A, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708.

U periodu od 8 do 16 sati privremeno se uspostavlja i linija 75L (GO Novi Beograd – Bežanijsko groblje) sa dva vozila.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Roglić: Preliminarni rezultati na Hemijskom fakultetu 25. juna, konačna rang lista 2. jula

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 2 min.

J. P.

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hemijski fakultet, i pojedini fakulteti su proceduru prijavljivanja započeli su elektronski i pre zvaničnog početka roka

Hemijski fakultet, curenje gasa Foto: Marko Jovanović

Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok na 31 fakultet Univerziteta u Beogradu koje je počelo u sredu, trajaće do 22. juna, a prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 24. do 28. juna.

– Prvi upisni rok na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu počeo je juče prijavljivanjem kandidata, a prijavljivanje kandidata za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije primaće se do subote 22. juna – rekao je za Tanjug Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Hemijski fakultet, i pojedini fakulteti su proceduru prijavljivanja započeli su elektronski i pre zvaničnog početka roka.

On je dodao da se kandidati prijavljuju i donose dokumenta.

Većina fakulteta je imala mogućnost elektronske prijave, nakon toga je verifikacija prijave. Kandidati moraju da donesu overene fotokopije svojih dokumenara, to su svedočanstva, izvod iz matične knjige roðenih, uverenje o državljanstvu i uplatnica da su uplatili za pristupanje upisu na fakultet – rekao je Roglić.

Prijemni ispiti na 31 fakultetu našeg Univerziteta biće organizovani u periodu od 24. do 28. juna.

Rok za objavljivanje preliminarnih rang lista je 1. jul, od kada počinje da teče i rok za podnošenje primedbi. Rok za objavljivanje konačnih rang lista primljenih na svim fakultetima je 8. jul, a upis će biti realizovan u periodu od 8. do 12. jula – rekao je Roglić.

On je naveo da će Hemijski fakultet imati preliminarne rezultate već 25. juna i nakon toga slede dva kruga žalbe, prvo komisiji, pa dekanu.

– Očekujemo da ćemo 2. jula imati konačne rang liste. Na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinanasirajućih 5.505 – napomenuo je on.

Prvog dana na nekoliko studijskih programa već je prijavljeno više kandidata nego što ima slobodnih mesta, to su fakulteti za koje tradicionalno vlada i najveće interesovanje Fakultet organizacionih nauka, ETF, Mašinski, Graðevinarstvo na Graðevinskom, studijski program Psihologija na Filozofskom, rekao je Roglić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.