• December 4, 2023

Seks nakon porođaja – kako da povećate libido? – WANNABE MAGAZINE

Rođenje deteta je jedna od najvećih životnih promena svake majke. Ne samo da je psihička promena, jer sad jedno malo biće zavisi od vas, već i fizička. Tvoje telo se sasvim izmenilo u toku trudnoće i sad se ponovo menja posle porođaja.

Sasvim je normalno da zbog nagle promene u nivou hormona, zbog krvarenja koje je neminovno nakon porođaja, zbog bola, obaveza oko bebe i neispavanosti – u potpunosti izgubiš želju za seksom. I to će trajati neko vreme. Sve je to sasvim prirodno.

Zato ne treba da se osećaš loše ako je tvoj libido nestao, već sebi, pre svega, treba da daš vremena. Dozvoli svom telu da se oporavi jer nije uradilo mali posao. Nakon porođaja, progesteron i estrogen naglo padnu i to uzrokuje tvoju nezainteresovanost za seks, a ovo su pojedine stvari koje možeš da uradiš da bi želja za seksom brže vratila. 

Pričaj sa partnerom

Veoma je bitno da tvoj partner ima razumevanja za tebe – da te ne požuruje, da ne zahteva (i inače bi trebalo da je takav). Takođe, moguće je da će i on imati manju želju za seksom, jer oboje nećete biti naspavani. Normalno je da ćete pre izabrati spavanje umesto seksa.

Dodiri mogu biti od pomoći

To što nisi zainteresovana za seks ne znači da ne treba da se dodirujete, grlite, ljubite. Sigurno će ti prijati partnerov zagrljaj i masaža, što postepeno može dovesti i do seksa. Ali, ne mora. Važno je da radiš ono šta ti prija.

Odvojite vreme jedno za drugo

Ovo jeste posebno teško sa tek rođenom bebom, ali to ne mora biti ništa specijalno. To može biti sesija maženja i priče dok beba spava ili provođenje zajedničkog vremena na terasi. 

Najbolji scenario jeste da imate nekog da pričuva bebu, pa da odvojite makar sat vremena u zajedničkoj šetnji. Ne smete da zaboravite da ste i dalje par i pored toga što ste roditelji.

Petting kao predigra

Ne morate imati seks, možete se samo maziti tamo gde vam prija. Sasvim je moguće da ćete se osećati drugačije nego pre trudnoće, zato ponovo uputite partnera kako i gde da vas dodiruje. Na pettingu se može i završiti, u redu je i da prekinete ako shvatite da još niste spremni i dovoljno opušteni.

Koristite mnogo lubrikanta

Lubrikanti su od pomoći u bilo kakvom seksu, a naročito posle porođaja, kada se neretko dešava da vagina nije vlažna kao ranije. To će se vratiti tek kad vam se stabilizuju hormoni, a u međuvremenu koristite lubrikante. Primetićete da vam tako sve mnogo više prija, nego kada to radite “na suvo”.

Definišite šta sad intimnost predstavlja za vas

Neminovno je da će se i vaš odnos barem malo promeniti kada dobijete dete. Sada treba jedno drugo da upoznate kao roditelje, sada imate jednu veliku odgovornost. I imaćete mnogo manje zajedničkog vremena, barem u prvom periodu, dok beba ne poraste.

Tako intimnost ne mora biti samo seks, već i druge stvari koje vas vezuju. A najvažnije od svega jeste komunikacija između vas. Tačno recite šta želite ili ne želite, preuzmite inicijativu kada se tako osetite i poštujte granice svog tela.

Naslovna fotografija: instagram.com/kierstinjones

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Džeko: Dobro funckcionišem sa selektorom Petevom – Sportklub

Read Next

Ovo smo saznali o Jacquemus i Nike saradnji – nova kolekcija nas očekuje 28. juna – WANNABE MAGAZINE