Connect with us

Vesti

Sankcije na rusku naftu zbližile su Putina i Modija, a sada Rusija i Indija prave nuklearni pakt

Published

on

Vreme čitanja: oko 4 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moskva i Nju Delhi pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije

Vladimir Putin i Narendra Modi Foto:Tanjug/AP

Slike kako Vladimir Putin lično vozi indijskog premijera Narendru Modija u mini električnom automobilu pokazuju koliko su bliska dvojica predsednika.

Modijeva kontroverzna poseta Moskvi, koja se poklopila sa ruskim raketiranjem bolnice u Kijevu, o čemu je Telegraf.rs detaljno izveštavao, još jedan je znak koji pokazuje da zapadnne sankcije i pokušaji da se Putin izoluje zbog rata u Ukrajini, imaju limitiran efekat.

Kako prenosi CNN, izbor da se Putin i Modi voze u električnom vozilu usred naftom prebogate Rusije, ima i drugu konotaciju – lideri Rusije i Indije su se zbližili zahvaljujući američkim i evropskim sankcijama na rusku naftu i gas. Sada se njih dvojica okreću zelenoj energiji – nuklearnoj!

Indijski premijer Narendra Modi je na čelu najveće demokratije u svetu i jedan je od nekoliko lojalnih kupaca ruske nafte i gasa nakon početka invazije na Ukrajinu. Ruska agencija TASS prenela je da Rusija i Indija pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije.

Nukleara energija koja ne ispušta ugljen-dioksid, koji je odgovoran za globalno zagrevanje, prvi je izbor mnogih država na obuzdavanje klimatskih promena. Zbog toga je i počela globalna trka da se isporuče nulearno gorivo i reaktori, a Rusija pobeđuje u mnogim zeljama.

“Komercijalno gledano Rusija nije dobra u pravljenju mnogih stvari ali poseduje prirodne resurse i poseduje dugu nuklearnnu tradiciju još iz Sovjetskog doba i otje nešto što koristikao svoju prednost”, kaže Elizabet Brav iz inicijative za bezbednost Atlantskog saveta i dodaje:

“Jasno je da je Kremlj odlučio da bi to bila dobra ideja inekezemlje su rešene da povećaju svoju proizvodnju nuklearne energije. Kao i sa naftom Indija je jedna od tih zemalja”.

Ta dominacija u proizvodnnji nuklearne energije omogućuje Putinu da zadrži poziciju na svetskoj sceni, čak iako SAD i EU žele da ga “utišaju” zbog rata. Modi se očigledno drži tradicije o nezavisnoj spoljnoj politici što mu dozvoljava da trguje sa Rusijom i istovremeno bude prijatelj Zapada

To prijateljstvo će izgleda opstati. Nuklearni pakt i izgradnja šet nuklearnih elektrana će dodatno zbližti dve zemlje u narednim deceijama. Za izgradnju nuklearnih elektrana potrebne su decenije, a uz to potrebno je i redovno održavannje, tehnološki razvoj ikonstantno dopunjavanje uranijumom, koga Rusija ima u velikim količinama.

Rusija je izgubila od Kine po pitanju obnovljive energije, a daleko zaistaje za Amerikomu u  energetskoj tranziciji, praveći vrlo malo solarnnh i elektrana na vetar. Zbog toga se kladi na prodaju nuklearne ennergije u inostranstvu zarad finansijskog profita ali i uticaja. Tako Rusija nudi celokupan paket od konvencionalnih nuklearnih reaktora, malih moduarnih reaktora nove genneracije i obogaćenog uranijuma, koji nijedna zemlja još ne pravi u tolikoj količini.

Sjedinjene Države su svesne koliko je ovo veliki problem. Administracija predsednika Džozefa Bajdena, koja pokušava da se nadmeće sa Rusijom u prodaji nuklearne tehnologije stranim zemljama, uvele su sankcije na ruski uranijum, najavljujući rapidan razvoj svoje proizvodnnje.

“Rusija vodi po broju projekata nuklarnih elektrana u drugim zemljama i vlada u Moskvi vrlo agresivno uvlači svoje međunarodne saradnike civilnu nuklearnu saradnju”, kaže Alan Ahn, direktor programa za Nukleanu energiju, klimu i energiju u Trećem putu, organizaciji čiji je sedište u Vašingtonu.

“Vrlo je izazovno za druge zemlje da jednostavno raskinu saradnju i udalje se od pozicije koju je Rusija decenijaa gradila na tržištu. Da bi Amerika smanjila ruski globalni uticaj na tržištu nuklearne energije ona mora da razvije komercijalno kompetativne proizvode”, dodao je Ahn.

To što su Putin i Modi izabrali električno vozilo ne znači da Rusija i Indija uskoro planiraju da odustanu od fosilnog goriva. Indija je treći najveći svetski emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a Rusija je četvrti. Njihova trgovina gasom i naftom ne samo da će se nastaviti već će nastojati da iskoriste ubrzano topljenje ledana Arktiku, koje je upravo posledica globalnog zagrevanja.

Ruska i indijska delegacija diskutovale su u Moskvi o korišćenju Severnog morskog puta, koji je postao sve upotrebljiviji zbog topljenja leda. To je brži put za spajanje zapadne Rusije sa Indijom umesto da se ide okolnim putem. Projekcije su da će ovaj put biti bez leda do 2050.

[embedded content]

Ironično, upravo su fosilna goriva koja će se prevoziti ovim putem i odgovorna za klimatske promene.

“Indija je vrlo pragmatična i iskreno pomalo oportunistička. Tamo gde možete popraviti odnose sa Rusijom bez da vas išta košta ona će to uraditi. To može Indiji samo doneti benefit. Indija sada koristi pogodnosti od prerade ruske sirove nafte. To je lep dodatni prihod, koji Inidja nije imala ranije. Znači, Indija ima pristup, zašto da ne?”, zaključuje Elizabet Brav.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Bivši policajac izmišljao priče o trgovini decom da bi prikupio novac za svoju humanitarnu organizaciju

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 4 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Adam Vajtington, osnivač Projekta za spasavanje dece (PRC), tvrdi da je spasao više od 700 mališana u zemljama poput Ugande, Kenije, Gambije i Filipina

BENIN Foto: Pixabay/artsysolomon

Bivši policajac koji tvrdi da je spasao na stotine dece od trgovaca ljudima lažirao je priče kako bi prikupio što više novca za svoju humanitarnu organizaciju, pokazala je istraga BBC.

Adam Vajtington, osnivač Projekta za spasavanje dece (PRC), tvrdi da je spasao više od 700 mališana u zemljama poput Ugande, Kenije, Gambije i Filipina.

Međutim, novinari BBC su istraživanjem utvrdili da neka od ove dece nikada nisu bila žrtve trgovine ljudima, dok su se prikupljala sredstva za njegovu humanitarnu organizaciju ponekad i pomoću slavnih ličnosti. Istvoremeno prikupljen novac nije uvek završavao kod onih kojima je bio potreban.

Istvoremeno, iz PRC su navode iz israge opisali kao “neosnovane, obmanjujuće i klevetničke”. Istraga pokazuje da je Vajtington, koji je britansko-australijski državljanin, obmanuo donatore na različite načine, uključujući prikupljanje sredstava za bebu koja je navodno spasena od trgovaca ljudima, a koja je zapravo sve vreme bila sa svojom majkom.

Majka, koja živi u siromaštvu, kaže da ona i njena ćerka nikada nisu dobile novac od PRC. Adam Vajtington je počeo da se bavi humanitarnim radom pre dve decenije, nakon što je napustio Metropoliten policiju. Osnovao je kompaniju za vraćanje dece iz inostranstvo od strane roditelja nakon sporova oko starateljstva, ali je kasnije skrenuo pažnju na decu koja su bila predmet trgovine ili zlostavljana.

On je preko društvenih mreža i PRC, prikupio 1,5 miliona pratilaca i privukao podršku slavnih ličnosti, zahvaljujući šokantnom i ponekad uznemirujućem sadržaju. Voditeljka Sem Feirs je postala ambasador PRC i prošlog septembra je išla u Ugandu kako bi se sastala sa decom bez roditelja.

Odande je ona pozvala milione svojih fanova da doniraju novac kako bi se izgradio prihvatni centar i pokrili troškovi. Tada je prikupljeno oko 175.000 dolara. Ubrzo nakon njenog apela na društvenim mrežama su se pojavile prve optužbe o izmišljenim pričama o trgovini decom. Istvoremeno polovina prikupljenog novca je poslat organizaciji “Nasmejmo decu” iz Ugande:

“Verujem da je druga polovina završila kod Vajtingtona i PRC. Radovi na izgradnji centra su zaustavljeni jer nije bilo dovoljno novca”, rekao je Aleksander Sembataja, prvi čovek organizacije “Nasmejmo decu”.

Oglasila se i Sem Feirs, navodeći da je “duboko pogođena” i da joj je “srce slomljeno” jer prikupljeni novac nije završio kod dece. Ona je ujedno i apelovala na Vajtingtona da “učini pravu stvar” i odmah oslobodi sredstva koja su toj deci preko neophodna.

Istovremeno PRC na svom internet sajtu navodi da sponzoriše 26 dece siročadi u Keniji, među kojima su i blizanci koji su navodno videli kako im trgovci ljudima masakriraju roditelje. Brigu o ovoj deci u udaljenom gradu u Keniji navodno je vodila mama Džejn. Kada je ekipa BBC došla tamo zatekla je Džejn Gori sa suprugom, ali u kući nije bilo nikakve dece. Njen sin Kupa Gori je bio direktor PRC u Keniji.

Na obližnjoj farmi pronađen je starac Džozef, čiji sinovi i unuka se na sajtu PRC vode kao siročići i beskućnici. Ništa od toga nije bilo istina.

“Srce me boli zbog toga što neko koristi fotografije moje dece da bi prikupio novac koji mi nikad nismo videli”, rekao je Džozef.

Druga izmišljena priča stiže iz Gambije, gde su dvojica begunaca na pjaci ostavila novorođenu bebu. Vajtinton je naveo da je usvojio novorođenče objavljujući fotografije bebe. Pokrenut je i program usvajanja kako bi beba bila prebačena u Veliku Britaniju. Influenserka Aleks Bets je pristala da usvoji bebu i pomogne u njenom dovođenju na ostrvo.

Ona je u matru 2023. bila u Gambiji i igrala se sa devojčicom Mirejom. Te fotografije i snimke videlo je preko 40 miliona ljudi. Po povratku u Britaniju Vajtington je od Aleks tražio da potpiše ugovor po kome ne sme ništa da iznosi o PRC u javnosti. Nije pristala na to i PRC je raskinuo sporazum sa njom o usvajanju bebe.

Istvoremeno iz PRC su optužili Aleks da eksploatiše decu i u javnosti je lažno optužili da je zavisnica od droge. Aleksa je na društvenom mrežama pronašla slike devojčice koja nije bila siroče nakon čea je iz PRC dobila izvinjenje. BBC je istražio da nije bilo nikakvog spasavanja novorođenčeta na pijaci i da Mireja nije siroče.

Ispostavilo se i da je dečji centar u Gambiji zapravo privatna kuča i da tamo nikada nije bolo dece siričadi. Vlasnik imanja Dejvid Bas rekao je da su ljudi iz PRC bili i sa du mu pomogli da popravi krov i uvede tekuću vodu. Pronađena je i devojčica Mireja koja živi sa majkom u obližnjem selu.

Vlasti u Gambiji su pokrenule istragu o Vajtingtonu navodeći da je prekršeno više zakon. Uprkos istrazi nije otkriveno ni gde je završio veži deo novca koje je PRC godinama sakupljao na osnovu lažnih tvrdnji. Adam Vajtington trenutno živi u Rusiji i odbio je da javno iznese svoju stranu priče.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

I danas veoma toplo, pred kraj dana lokalni pljuskovi sa grmljavinom: Maksimalna dnevna do 37°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jutarnja temperatura od 16 do 27°C, maksimalna dnevna od 33 do 37°C

Vrućina u Beogradu Foto: Nikola Anđić

U Srbiji u četvrtak sunčano i veom toplo. Posle podne i pred kraj dana očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Ponegde se očekuje i pojava kratkotrajnih grmljavinskih nepogoda. Vetar slab do umeren, promenljivog smera. Jutarnja temperatura od 16 do 27°C, maksimalna dnevna od 33 do 37°C.

I u Beogradu u četvrtak sunčano i veoma toplo. Kasnije posle podne jači razvoj oblačnosti, na širem području grada lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab, promenljivog smera.

Jutarnja temperatura 27°C, maksimalna dnevna 35 stepeni.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Istoričar: Putinova nemilosrdna taktika da šalje ljude u “mašinu za mlevenje mesa” nateraće Kijev na pregovore

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 2 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

“Lično verujem da će morati da dođe do neke vrste primirja gde će obe strane tvrditi da su pobedil”, naveo je britanski istoričar Džonatan Dimblebi, govoreći na književnom festivalu Bakston u Derbiširu

Avdiivka Ukrajina Avdijivka Foto: Tanjug/P

Ukrajina bi na kraju mogla biti prinuđena da prihvati pregovore o okončanju krvavog sukoba sa Rusijom, jer se njene rezerve vojnika smanjuju, dok neprijatelj zadržava sposobnost da ubaci još ljudi borbu, tvrdi poznati britanski istoričar Džonatan Dimblebi.

Kako je preneo Dailymail, Putinova nemilosrdna taktika da šalje ljude u “mašinu da mlevenje mesa”, kako se nazivaju ruski neprestani talasi na utvrđene ukrajinske položaje, mogla bi da primora na kraju Ukrajinu na pregovore.

Dimblebi je tri godine istraživao za svoju knjigu o uspehu SSSR u odbacivanju nacista 1944. godine čime je praktično rešen Drugi svetski rat.

“Mislim da se Ukrajinci suočavaju sa veoma teškim posledicama zbog sposobnosti Rusije da ubaci više ljudi u rat. Zapad će nastaviti da podržava Kijev sve dok želi da ubacuje resurse u podršku ali Ukrajinci će imati veliki problem sa smanjenjem resursa u smislu ljudi za borbu na frontu”, rekao je on.

Govoreći o svojoj novoj knjizi, “Kraj igre 1944: Kako je Staljin dobio rat” , Dimblebi je rekao da su novinari koji su intervjuisali mlade ljude u Ukrajini otkrili da, iako oni mrze Ruse zbog ono što radi, oni ipak ne žele da idu na front i bore se jer mogu da poginu u ratu koji izgleda ne mogu da dobiju.

“Lično verujem da će morati da dođe do neke vrste primirja gde će obe strane tvrditi da su pobedile”, dodao je Dimblebi, govoreći na književnom festivalu Bakston u Derbiširu.

Rekao je da bi to značilo “hapšenje ubistava”  i mogućnost izlaska iz toga u nešto mnogo zdravije i manje opasno. Dimblebi je rekao da je Rusija pokazala ogromnu oholost i vojnu nesposobnost, kada je ušla u rat pre dve godine, ali je istovremeno naučila mnogo i izgleda da je sapremna da se toga drži.

Iako veruje da je Vladimir Putin nemilosrdan kao Staljin u svojim naporima da vodi rat onoliko dugo koliko je potrebno, Dimblebi je dodao da ne veruje da će sukob u Ukrajini eskalirati do upotrebe nuklearnog oružja, uprkos pretnjama ruskog predsednika, jer su obe strane prestravljene od mogućih posledica.

On je rekao da je Putin bio u stanju da iskoristi ruski nacionalni ponos, osećanja protiv proširenja NATO i mržnju prema nacistima, koristeći primer kako se određene grupe u Ukrajini dive Stepanu Banderi, pristalici Hitlera, da bi podstakli javno raspoloženje u korist njegove ilegalne ratne kampanje.

“To su faktori koji su veoma važni za razumevanje toga kako je Putin uspeo ovo da uradi uz tako malo neslaganja u domaćoj javnosti”, zaključio je istoričar.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.