Samospoznaja savremenog čoveka – WANNABE MAGAZINE

Iako nam je priroda podarila moć da prepoznamo faktore koji narušavaju ravnotežu, baš kao i mehanizme samookrepljenja, način života savremenog čoveka često prigušuje ove mudre, ali suptilne signale koji nepogrešivo vode u pravcu psihofizičkog zdravlja. Mada pomenuta životna dinamika zaslužuje našu pažnju, ona nije razlog za potištenost. Izvesno je da zakonitostima prirodnih ritmova prkose mnoge životne navike koje je neophodno imenovati kako bismo se približili prilici za promenu. Jednako je istinito da nam se svakodnevno ukazuju brojne prilike za promenu perspektive, da je pred nama izobilje izbora za novi stepen svesnosti i viši nivo hrabrosti. (A kada smo već kod hrabrosti – tu ste: već činite nešto po svojoj meri i u tišini svog bića kujete nove svetove!)

Dnevna doza svesnosti

Osećate potrebu za promenom, ali niste sigurni kuda…
Prepoznajete neku vrstu zasićenja, ali ne znate šta tačno (ne)činiti…
Naslućujete suptilnu unutrašnju glad, ali niste sigurno kako…

Povremeno se međ našim ljudima pokrene pitanje o načinu uklapanja novih uvida u stari život. Naime, većina ljudi se relativno lako odlučuje na izvesnu promenu, ali u njoj retko istrajava; u skladu s tim, boljitak je tek privremen, dok trajni rezultati izmiču. Tu je, u principu, reč o snazi redovne, duhovne prakse. 

Naime, u nameri da ostvarimo svoj potencijal, neretko prenebregavamo jednostavne stvari koje nam je priroda namenila. Kvalitet sna, vreme buđenja i način na koji provodimo prve jutarnje sate zaista utiču na sve aspekte života. Drugim rečima, iako je za većinu nas dan već pun i “jedva se sve stiže”, dobra vest se ogleda u činjenici da na raspolaganju uvek imamo jutra – tiha, spora, sveta. Stare civilizacije su već sve znale – Brahma muhurtha ili vreme bogova – koji sat pre svitanja vreme je kada se istina otvara i sloboda otelotvoruje pred očima budnog posmatrača. Vedska literatura tome pridružuje i jedan metafizički aspekt, no o tome nekom drugom prilikom.

Možda je korisno ograditi se od savremenih tendencija koje propagiraju prilično radikalne promene životnih obrazaca, mahom radi povećanja produktivnosti pojedinca. Psihološka zrelost i emocionalna stabilnost kojoj se teži kroz filozofiju i praksu joge i različite terapijske modalitete, tome je dijametralno suprotna. Ipak, iako su silne “jutarnje rutine” postale još jedan komercijalni trend, to ipak ne poriče činjenicu da kvalitetno provedeni rani sati zaista imaju neospornu moć, te ih valja mudro provesti.

…Kao prilika da iskoračimo iz svega i zaronimo u sebe, makar i nakratko; tek toliko da osmotrimo šta se pomalja na horizontu našeg života, svesno i s ljubavlju.

U susret smislenoj promeni 

Objektivno gledano, iako traži izvesno odricanje, mudro negovanje sebe, često, nije stvar jake volje, već svesna odluka ulaganja u zdravlje. Odluka, koja obično dolazi nakon izvesne razvojne krize koja nam predočava da je zaista neophodno da se postaramo za sebe pre nego što zakoračimo u svet. Odluka, koju ovog puta možemo doneti pre nego što neka nevolja zakuca na vrata. Mada je uvek pravo vreme za takav poduhvat, ovaj period godine to značajno olakšava – dan je duži, jutra su toplija, rano svitanje nas mami i podržava.

Jer, znanje je zaista beskorisno ukoliko se ne udruži sa delovanjem; i najtanananiji uvidi su prazni, ukoliko se ne pretoče u život.

Samo neki od predloga su: kontakt sa sobom kroz osluškivanje unutrašnjeg bića – izvan svih sofisticiranih tehnika, jednostavno tihovanje može pokrenuti eksploziju svesnosti; tehnike disanja koje balansiraju fiziološke procese i mentalnu aktivnost, dok istovremeno pripremaju duh za novi dan; kratka šetnja obližnjim parkom ili spori hod bosih nogu po vašem dvorištu – kao način uzemljenja usled direktnog kontakta sa elektromagnetnim poljem zemlje; nežna samomasaža i neki vid telesne prakse – kako bi se probudilo srce i pokrenuli metabolički procesi; kontemplativno promišljanje plemenite namere i molitva… 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Evrovizijske pesme koje smo najviše voleli (i potajno ih slušamo i dalje) – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Predstavljamo vam listu najbolje obučenih celebrity parova današnjice! – WANNABE MAGAZINE